Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογέςΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Θόδωρος Μουριάδης: Αυτό είναι το πρόγραμμά μου για την Ενότητα Φιλίππων
Το 2010 έγινε η συνένωση των δύο δήμων. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει εννέα χρόνια. Στο διάστημα αυτό, εντοπίσαμε λειτουργικές δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και όλου του δήμου μας.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία την δημοτική ενότητας, προτείνουμε:
⦁ Ουσιαστικές αρμοδιότητες στον αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας.
⦁ Συμμετοχή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων στην λήψη αποφάσεων, στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου (εξάλλου προβλέπεται και από τον Κλεισθένη).
⦁ Κατανομή των πόρων, των μέσων και του προσωπικού με κριτήρια πληθυσμιακά, έκτασης και ποιότητας υποδομών.
⦁ Στελέχωση της ενότητας με το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των οικισμών.
⦁ Ο ‘’Σύγχρονος Δήμος’’ δίνει προτεραιότητα στην αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, που μεταφράζεται σε παιδικές χαρές, προσβάσιμους χώρους σε ΑΜΕΑ, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οικισμούς, συντηρημένα και ενεργειακά αναβαθμισμένα σχολεία, σταδιακή αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με LED, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων όπως δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Αμυγδαλεώνα και εκπόνηση γενικού πολεοδομικού σχεδίου για την Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.
Η περιοχή μας έχει το προνόμιο του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
Έτσι οι στόχοι μας στον πρωτογενή τομέα είναι:
- Βελτίωση αγροτικών και κτηνοτροφικών υποδομών (αγροτικοί δρόμοι, γέφυρες, ποτίστρες, ομβροδεξαμενές, καθαρισμός καναλιών κτλ).
- Λειτουργία της επιτροπής πρωτογενούς τομέα, η οποία θα συγκροτείται ανά τρίμηνο (τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συγκληθεί ελάχιστες φορές).
- Ίδρυση αγροτικού ΚΕΠ για την διεκπεραίωση όλων των θεμάτων που αφορούν τους αγρότες, ενημέρωση για νέες καλλιέργειες και ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
- Συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και την Περιφέρεια για τα απαραίτητα έργα, και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν στα τενάγη ώστε να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.
- Πίεση στο Υπουργείο Γεωργίας για την ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης των τεναγών και στελέχωση του με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
- Συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε επιτέλους να ολοκληρωθεί ο αναδασμός.
- Μίσθωση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων έναντι μικρού τιμήματος σε νέους για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων και άλλων δυναμικών καλλιεργειών.
- Συνεργασία δήμου, κτηνοτρόφων, γεωργών, επιμελητηρίου ώστε οι επιχειρήσεις του δήμου να προμηθεύονται τοπικά προϊόντα με την αντίστοιχη ενημερωτική καμπάνια.
Αξιοποιούμε τουριστικά την περιοχή μέσα από την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος των ορεινών οικισμών.
Το 2016 η UNESCO εντάσσει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Από τότε μέχρι σήμερα η σημερινή διοίκηση δεν εκμεταλλευτεί το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, το οποίο αναβαθμίζει την περιοχή και δημιουργεί ευκαιρίες για προσέλκυση επισκεπτών και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή είναι:
- Διαχειριστικό σχέδιο ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης των αρχαιολογικών, πολιτιστικών, παραδοσιακών και φυσικών στοιχείων της περιοχής
- Χάραξη τουριστικής διαδρομής Μάχη Φιλίππων – Βαπτιστήριο – Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – EXTRA MURUS – Ορθόπετρα – Βραχογραφίες Φιλίππων – Σπήλαια και παραδοσιακά γεφύρια Ζυγού – Μεταλλεία Παλαιάς Καβάλας – Δρόμος νερού – Καμάρες.
- Ανάδειξη EXTRA MURUS.
- Φωταγώγηση Ακρόπολης των Φιλίππων.
- Ανάδειξη Ντικιλί Τας – Δημιουργία κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών.
- Βελτίωση υποδομών – Ανάδειξη Λασπόλουτρων.
- Δίκτυο πόλεων που πέρασε ο Απόστολος Παύλος και οργάνωση συνεδρίων στον χώρο του βαπτιστηρίου της Λυδίας.
- Οργάνωση Παγκόσμιου Φεστιβάλ Θρησκευτικών χορωδιών στο συνεδριακό χώρο του βαπτιστηρίου.
- Οργάνωση Παγκόσμιου Φεστιβάλ αρχαίου Δράματος.
- Οργάνωση Πανελλήνιου Φεστιβάλ Νέων αρχαίου θεάτρου.
- Στις κοινότητες που υπάρχουν εγκαταλελειμμένα δημοτικά κτίρια (σχολεία, κοινότητες) να συντηρηθούν, να μετατραπούν σε ξενώνες και να δοθούν για εκμετάλλευση σε νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.
- Επίσης να βοηθηθούν όσοι θέλουν να μετατρέψουν παλιές οικίες σε ξενώνες (αλλαγή χρήσεων, νερό, internet κτλ).
Ένας “Σύγχρονος Δήμος’’ οφείλει να κάνει συνετή και αναπτυξιακή διαχείριση των απορριμμάτων και όχι να περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας.
Πιέζουμε ώστε να υλοποιηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης για υδροδότηση των οικισμών από τις πηγές Βοϊράνης και χρησιμοποιούμε τις παλιές γεωτρήσεις για την άρδευση ακόμη και εντός των οικισμών.
Αντικαθιστούμε τις αμιαντοσωλήνες ύδρευσης (όπου υπάρχουν) με νέες.
Σχεδιάζουμε ασφαλτοστρώσεις εντός των οικισμών ώστε σε βάθος τετραετίας να έχει μειωθεί ο αριθμός των χωματόδρομων. Ειδική μέριμνα στον οικισμό του Νέου Ζυγού ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται το πολεοδομικό σχέδιο.
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες ενημερωμένους και ενεργούς. Οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν πολλούς τρόπους συμμετοχής και ελέγχου. Να μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους και στο διαδικτυακό τόπο το δήμου, λαμβάνοντας απάντηση σε εύλογο χρόνο.
Αν οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τις αρετές και τις προοπτικές της πόλης τους τότε είμαι βέβαιος ότι η σημερινή πίεση για μικροπολιτική και ρουσφέτι θα αντικατασταθεί από την κοινωνική ζήτηση για ένα δήμο που θα ασκεί δυναμική διαχείριση, σχεδιάζοντας και προβάλλοντας την πόλη, τις γνώσεις της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας.
Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.
Για τον λόγο αυτό θα καθιερώσουμε λαϊκές συνελεύσεις κάθε χρόνο στους οικισμούς. Επίσης, κάθε μήνα θα καθιερωθεί ‘’Η ημέρα των πολιτών’’ στην δημοτική ενότητα, όπου ο Δήμαρχος θα ακούει τα προβλήματα των πολιτών της κάθε Κοινότητας.
Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα προαναφερόμενα μπορούν να υλοποιηθούν αυτόματα, ωστόσο εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την πραγματοποίηση των οραμάτων μας.