ΟικονομίαΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Θέσεις του ΤΕΕ-ΑΜ για το Έργο «Μονάδα Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στον Πρίνο

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές



Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας στην 5η Τακτική Συνεδρίαση του 2025, τη Δευτέρα 07.04.2025, αφού συζήτησε τη γνωμοδότηση – εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ομόφωνα να την κάνει αποδεκτή και, κατόπιν αυτής της απόφασης, προβαίνει στη διατύπωση κάποιων βασικών εκτιμήσεων για το έργο.





Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να μετριαστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τη βιομηχανία αποτελεί την άμεσα εφαρμοζόμενη λύση έως ότου μεταβούμε οριστικά και αποκλειστικά στις «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Ειδικότερα:

1. Για το κοίτασμα «Πρίνος», το προτεινόμενο έργο αποθήκευσης είναι ένα περιβαλλοντικό έργο μεγάλης κλίμακας το οποίο έχει ως στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των αερίων του θερμοκηπίου.

2. Η χρήση του συγκεκριμένου ταμιευτήρα δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια δεδομένης της πρότερης μακράς ιστορίας εκμετάλλευσής του κι επομένως της εκτεταμένης γνώσης των χαρακτηριστικών του. Κατά αυτό τον τρόπο, οι παράμετροι σχεδιασμού του συνόλου των συστημάτων μπορούν να εκτιμηθούν βέλτιστα ενισχύοντας την αποδοτικότητα και, κυρίως, την ασφάλεια του έργου απέναντι στον ανθρώπινο παράγοντα και τις διάφορες δραστηριότητες.

3. Σε αντίθεση με τους υδρογονάνθρακες σε κάθε σημείο της υφιστάμενης εγκατάστασης (χερσαία εγκατάσταση «Σίγμα», υποθαλάσσιος αγωγός, πλατφόρμες), το CO2 αποτελεί ένα ασφαλές, αδρανές αέριο που δεν παρουσιάζει εκρηκτική συμπεριφορά ή τοξικότητα.

4. Οι συνθήκες κυκλοφορίας του CO2 στις χερσαίες εγκαταστάσεις είναι διαχειρίσιμες και εγκυμονούν μικρό κίνδυνο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και μέτριων πιέσεων που απαιτεί η διεργασία της παραλαβής του CO2 και αποστολής του προς τις πλατφόρμες.

5. Η γεωλογική ιστορία του κοιτάσματος του Πρίνου και η συγκράτηση του περιεχόμενου πετρελαίου για εκατομμύρια χρόνια καταδεικνύει ότι και το CO2 μπορεί να παραμείνει μόνιμα μέσα στο σχηματισμό χωρίς διαφυγές προς την επιφάνεια.

6. Οι γεωμηχανικές μελέτες που αναφέρονται στη ΜΠΕ καθορίζουν αυστηρά τα μέγιστα όρια, της πίεσης που θα αναπτυχθεί, στον ταμιευτήρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί απροβλημάτιστα ο εγκλωβισμός του εισπιεζόμενου CO2 στον ταμιευτήρα.

7. Επιπρόσθετη προϋπόθεση για την ασφαλή παραμονή του αποθηκευμένου CO2 στο διηνεκές, αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση όλων των διαδικασιών παρακολούθησης (monitoring) της κατάστασης του ταμιευτήρα από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.

8. Η ΜΠΕ καταγράφει, αναλύει και κατηγοριοποιεί όλες τις πλευρές των δυνητικών επιπτώσεων στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Οι πιθανοί κίνδυνοι για τον άνθρωπο εντοπίζονται κυρίως τοπικά στους χώρους εργασίας (Εγκαταστάσεις «Σίγμα» και υπεράκτιες πλατφόρμες), ενώ οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον χαρακτηρίζονται από μικροί έως μέτριοι. Η ΜΠΕ προτείνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι κίνδυνοι να ελαχιστοποιηθούν ή να αποσοβηθούν πλήρως.

9. Το έργο έχει σημαντική γεωπολιτική σημασία και αναδεικνύει τη Βορειοανατολική Ελλάδα σε πρωτοπόρο περιοχή εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων έργων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

10. Η επένδυση αυτή είναι θετική για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας και δημιουργεί δυνατότητες για νέες θέσεις εργασίας σε τεχνολογίες αιχμής.

Η Διοικούσα Επιτροπή και η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του ΤΕΕ-ΑΜ θεωρούν ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια και περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων μετριασμού, της αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, της συνεχούς παρακολούθησης και εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του έργου. 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close