ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Σύσταση Σχολής Μαρμαροτεχνίας στην πόλη της Δράμας
Ο κλάδος μαρμάρου αποτελεί σημαντική συνιστώσα της Τοπικής Ανάπτυξης στους δύο νομούς, ο σχεδιασμός της οποίας αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας). Ως εκ τούτου θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Μία εξ αυτών αναφέρεται στη δημιουργία Σχολής Μαρμαροτεχνίας στην περιοχή μας και ειδικότερα στη Δράμα.
Για τη δυνατότητα/σκοπιμότητα σύστασης της Σχολής Μαρμαροτεχνίας προτείνεται να συνταχθεί αρχικά Οικονομοτεχνική Μελέτη που θα εξετάσει και θα προτείνει τη νομική μορφή, τη διοίκηση, τα αντικείμενα, τη διάρθρωση σε τμήματα, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, τους απαραίτητους πόρους κλπ. Η Σχολή μπορεί να λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για το Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης σε συνδυασμό ενδεχομένως και με το πλαίσιο άλλων Υπουργείων π.χ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού ή άλλο ειδικό πλαίσιο που θα προταθεί.
Η Σχολή Μαρμαροτεχνίας θα παρέχει εξειδικευμένη Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση, με δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα, με δεδομένη την ύπαρξη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού και επιχειρήσεων για πρακτική εξάσκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια σχολή δε λειτουργεί στη χώρα, ενώ καταγράφεται μόνο το Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού στην Τήνο, όπου καταφεύγουν νέοι ακόμη και από τα μέρη μας για εξειδίκευση στην καλλιτεχνική επεξεργασία του μαρμάρου.
Παράλληλα με την παροχή τυπικής εκπαίδευσης, η Σχολή Μαρμαροτεχνίας θα μπορεί να υλοποιεί και προγράμματα μη τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης σε τεχνικές ειδικότητες/επαγγέλματα του κλάδου μαρμάρου (λατόμοι, μαρμαράδες κλπ), η πλειονότητα των οποίων σήμερα ασκείται εμπειρικά (εξόρυξη, βιομηχανική – βιοτεχνική επεξεργασία, στοιχειώδης καλλιτεχνική επεξεργασία π.χ. για κατασκευή μαρμάρινων αντικειμένων, ταφικών και άλλων μνημείων, τοποθέτηση πλακιδίων σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους κλπ), καθώς και προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων, ασφάλειας και υγιεινής σε χώρους εργασίας κλπ σχετιζόμενα με τον κλάδο. Τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται τόσο σε εργαζόμενους, όσο και σε ανέργους από όλη την Ελλάδα, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ηλικιών, ακόμη και σε άτομα που εγκατέλειψαν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Για τη δημιουργία, τη λειτουργία, αλλά και για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής Μαρμαροτεχνίας, μπορεί να γίνει αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του επερχόμενου ΕΣΠΑ 2021-2027, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘’Ελλάδα 2.0’’ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί η στενή και διαρκής συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις του κλάδου μαρμάρου.
Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχουν ήδη εξαγγελθεί κυβερνητικές πρωτοβουλίες, τόσο για θέματα αναδιάρθρωσης των πανεπιστημιακών σχολών, όσο και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο Νομός Δράμας πρέπει έγκαιρα να διαμορφώσει τεκμηριωμένη θέση για τα ζητήματα αυτά και να μην τρέχει ως συνήθως πίσω από τις εξελίξεις.