ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Με πολύ κόσμο η Εκδήλωση για την Ανταλλαγή των πληθυσμών στον Αμυγδαλεώνα

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11 πμ πραγματοποιήθηκε στην γεμάτη αίθουσα του  «ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟΥ»  Αμυγδαλεώνα εκδήλωση για την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση τους στης Καβάλα. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Αμυγδαλεώνα με την αιγίδα του Δήμου Καβάλας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η κυρία Σαπφώ Αγγελούδη, Αρχιτέκτωνας/Συγραφέας.

 

 

Κατά την παρουσίαση των ομιλητών επεσήμανε ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών παρά την μεγάλη ταλαιπωρία των ανθρώπων δεν είχε για την Ελλάδα μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Οι κάτοικοι που ήρθαν έδωσαν στο ζωή στο τόπο και έκαναν την χώρα να ανέλθει πολιτιστικά και οικονομικά. Ο συγγραφέας Κώστα Πούλιας αναφέρθηκε στην άφιξη των προσφύγων στους Φιλίππους όπως την περιέγραψε στο μυθιστόρημα του  ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα διάβασε η Βάσω Σογαντζή.

Στο σημείο  όπου αναφέρθηκε στην άφιξη των Θρακιωτών στη Σέλιανη με τον παπά Ιγνάτιο επικεφαλής να κρατά στα χέρια τα ιερά βιβλία από την εκκλησία της πατρίδας τον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου το Θεολόγου, έγινε επίδειξη των συγκεκριμένων κειμηλίων που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων. Πρόκειται για τέσσερα ΜΗΝΙΑΙΑ που εκδόθηκαν στη Βενετία το 1817 και στην Σμύρνη το 1852 το ένα και 1891 τα άλλα δύο. Στα λευκά τους εσώφυλλα φέρουν σημειώσεις των κατά καιρών εφημερίων  του Μηλιού σχετικά με σημαντικά  γεγονότα που συνέβησαν κατά καιρούς στο χωριό.

Στη συνέχεια ο Ιστορικός Κυριακός Λυκουρίνος αναφέρθηκε με λεπτομερή στοιχεία στον εποικισμό της Καβάλας από τους πρόσφυγες  και την διασπορά τους σε διάφορα χωριά και οικισμούς.  Παρουσίασε, για πρώτη φορά και στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία του προσφυγικού οικισμού Αμυγδαλέωνα στη θέση του Μπαντέμ τσιφλίκ.

Ακολούθησε προβολή της ταινίας του Ομέρ Ασλάν «Αδελφε που πας; Η Ανταλλαγή»

 



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close