ΟικονομίαΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Υ.Π πάνω από 100 αγορές ακινήτων σε Α.Μ.Θ σε Τούρκους

Πάνω από 100 φαίνεται πως είναι οι αγορές ακινήτων σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στον Έβρο, τη Ροδόπη και την Καβάλα) που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Ε.Υ. Π η οποία διενεργεί σε βάθος έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για απλές επιχειρηματικές κινήσεις ή για συντονισμένο σχέδιο διείσδυσης και αποσταθεροποίησης με γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Κι αυτό γιατί οι περισσότερες από τις συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από φυσικά πρόσωπα τουρκικής υπηκοότητας ή από εταιρείες που, παρότι δηλώνουν έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να συνδέονται άμεσα με συμφέροντα της γειτονικής χώρας. Το εύρος και η συχνότητα των αγορών αυτών προβληματίζουν, καθώς εντοπίζονται σε περιοχές με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, πολλές εκ των οποίων συνορεύουν με την Τουρκία ή φιλοξενούν μειονοτικούς πληθυσμούς. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων που αποκτώνται είναι εγκαταλελειμμένα, σε χαμηλές τιμές, ενώ στη συνέχεια παραμένουν αναξιοποίητα ή επαναχρησιμοποιούνται με ύποπτους όρους.
Η αφορμή για την έναρξη της συστηματικής παρακολούθησης δόθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Μαρώνεια Ροδόπης πέρασαν στην ιδιοκτησία εταιρείας που φαινομενικά εδρεύει σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., αλλά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της είναι τουρκικής καταγωγής. Μετά την εξαγορά, ο εξοπλισμός των ξενοδοχείων αποξηλώθηκε και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ το προσωπικό που προσλήφθηκε προερχόταν αποκλειστικά από την τοπική μουσουλμανική μειονότητα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αρχή ενός κύκλου εντατικής διερεύνησης από την ΕΥΠ, η οποία επεκτάθηκε σταδιακά και σε άλλες περιοχές, αλλά και σε μεγαλύτερο αριθμό αγοραπωλησιών.
Η ΕΥΠ εξετάζει το ενδεχόμενο οι αγορές αυτές να συνδέονται όχι μόνο με πολιτικές ή στρατηγικές σκοπιμότητες, αλλά και με τη διακίνηση και «νομιμοποίηση» εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι σε αρκετές περιπτώσεις, τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να προέρχονται από κυκλώματα της τουρκικής μαφίας, η οποία έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, τουλάχιστον δέκα Τούρκοι υπήκοοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, καθώς έχουν άμεση εμπλοκή σε αυτές τις αγορές, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών. Η έρευνα πάντως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνδυάζεται με τη χαρτογράφηση ενός ευρύτερου πλέγματος σχέσεων, οικονομικών διαδρομών και πολιτικών σκοπιμοτήτων που πιθανόν κρύβονται πίσω από τις συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις.