ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Χάθηκε η επιστολική ψήφος- Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν και πώς

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από τρεις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η  συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό. Τελικά, επειδή οι ελληνικές κρατικές αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επελέγη η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.).

Η «χρυσή τομή» βρέθηκε, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγει από την πολιτική απομόνωση που διαμορφωνόταν στην διακομματική επιτροπή για την ψήφο των ομογενών.

Έτσι, η πολυπόθητη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη κυβέρνηση «νίκησε» την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να πρυτανεύσει η λογική.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ειδικότερα ότι φαίνεται πως εξασφαλίζονται 200 ψήφοι για το νομοσχέδιο, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες:

*Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.

*Οι Έλληνες του εξωτερικου θα ψηφιζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστολικής ψήφου, καθώς δεν τη δέχεται το ΚΚΕ.

*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 έτη, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια είτε εργαζόμενοι ειτε πραγματοποιώντας τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του ελληνικού δημοσίου. Αυτή ήταν η λύση που προτάθηκε από το ΚΚΕ ως απάντηση στον προβληματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ότι είναι τεχνικά δύσκολη η απόδειξη απουσίας στο εξωτερικό επί 30 έτη. Επομένως θα πρέπει να αποδείξουν παρουσία για διάστημα δύο ετών μέσα στα τελευταία 35 έτη.

Οι εκλογείς που θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

 



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close