Όλοι σπεύσανε την πρωτομαγιά να διαμαρτυρηθούν για τις «κλειστές πόρτες» του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που ανάγκασαν (όπως αναφέρθηκε από βιαστικούς δημοσιογράφους) να φύγουν οι τουρίστες προς την πόλη της Ξάνθης.
Για μια ακόμη φορά τα πυρά έπεσαν στην αρχαιολογική υπηρεσία και στο κράτος που κρατά τις πόρτες κλειστές και αναγκάζει τους τουρίστες να φύγουν.
Είναι όμως έτσι σε αυτή την περίπτωση;
Η απάντηση είναι ότι δεν έγινε έτσι. Η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου ήταν γνωστή όπως γνωστή ήταν και θέση της αρχαιολογικής υπηρεσίας προς τους υπεύθυνους του κρουαζιερόπλοιου.
Οι πόρτες του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων θα άνοιγαν την πρωτομαγιά για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου αρκεί οι υπεύθυνοι να ενημέρωναν έστω και την τελευταία στιγμή ότι θέλουν να επισκεφτούν τους αρχαίους Φιλίππους. Ένα αίτημα το οποίο δεν έγινε ποτέ αφού κανείς από τους υπευθύνους δεν ήρθε σε επικοινωνία με την αρχαιολογική υπηρεσία, παρόλο που η πρόθεση των υπαλλήλων αλλά και της αρχαιολογικής υπηρεσίας ήταν να εξυπηρετηθούν οι εκατοντάδες επισκέπτες.
Το γιατί έγινε αυτό και γιατί οι τουρίστες δεν επέλεξαν την Καβάλα είναι ένα άλλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει ν’ απαντήσει και η διοίκηση του δήμου Καβάλας.
Ας βάλουμε όμως στο μυαλό μας ότι αρκετοί τουριστικοί πράκτορες, ενώ έχουν συμπεριλάβει μέσα στην συνολική τιμή τα έξοδα εισιτηρίων σε αρχαιολογικές χώρους, με τα οποία επιβαρύνονται οι επιβάτες, βρίσκουν τρόπους να τα «γλυτώσουν». Είτε μέσω της δωρεάν εισόδου που υπάρχει για αρκετές μέρες του χρόνου (παλιά ήταν 52 ημέρες, σήμερα ευτυχώς είναι λιγότερες) είτε επικαλούμενοι τις «κλειστές πόρτες» ενός αρχαιολογικού χώρου.
Μιχάλης Κουμρίδης