ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Το σχέδιο «αποσωλήνωσης» της οικονομίας και η νέα κανονικότητα

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου προετοιμάζοντας τα βήματα της επιστροφής στην νέα κανονικότητα. Το πρώτο βήμα θα γίνει με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν ξανά ρολά 22 του μηνός. Το επόμενο βήμα θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου με την επαναλειτουργία της εστίασης αλλά αποκλειστικά με… τραπεζάκια έξω ενώ το πιο κρίσιμο βήμα αναμένεται τον Μάιο που θα επιχειρηθεί να ανοίξει η τουριστική σεζόν. 

Η «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα είναι σταδιακή ενώ αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την πορεία  αποτελούν οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν την πορεία επανόδου σε συνθήκες κανονικότητας.

Με την πανδημία να επελαύνει, το σύστημα Υγείας να βρίσκεται στα όρια του, τις αντοχές των πολιτών να έχουν εξαντληθεί  και τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ασφυχτικές, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια πολύπλευρη δέσμη μέτρων απέναντι σε αρκετά μέτωπα  που θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων κατά την επάνοδο στην κανονικότητα και τον Ιούνιο να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας καθώς το πρώτο τρίμηνο έχει χαθεί και το κοντέρ της ύφεσης αναμένεται να γράψει διψήφιο ποσοστό. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου κινείται σε τέσσερις άξονες:

1.  Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η στήριξη θα αφορά όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Θα ενεργοποιηθούν το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η επιδότηση παγίων δαπανών και ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Απρίλιο .Τον Μάιο θα υπάρξει και ένας 8ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μόνο για τους κλάδους που θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

2. Παράταση των υφιστάμενων μέτρων με αυστηρά κριτήρια. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται  η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα Συν-Eργασία,το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών 100.000 θέσεων εργασίας, τα κουρεμένα ενοίκια. Οσο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα θα αποσύρονται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης.

3.  Την ενεργοποίηση το ταχύτερο δυνατό  του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 5,5 δις που εκτιμάται ότι θα πέσουν κατά τη διάρκεια του έτους στην οικονομία, τα 4,2 δισ. προγραμματίζεται να είναι υπό τη μορφή των επιχορηγήσεων και το 1,3 δισ. ευρώ υπό  μορφή δανείων. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο να εισρεύσουν τα κοινοτικά κονδύλια,που θα δώσουν πραγματική ώθηση στο ΑΕΠ. Το πόσο σημαντικό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται από το γεγονός ότι το καθαρό όφελος  ανέρχεται σε 56,5 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το 2030  όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μόνο από το νέο  Εξοικονομώ εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

4. Την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής ,που θα αναδείξει την κυβερνητική στρατηγική έως και το 2025.Ήδη οδεύουν προς μονιμοποίηση η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close