ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Πέθανε στα 59 του χρόνια ο φιλέλληνας Σύρος επιχειρηματίας Ναουάφ Σαλαμέχ -Ετοίμαζε επένδυση εκατομμυρίων στην Καβάλα

Εφυγε από τη ζωή ξαφνικά ο φιλέλληνας Σύρος Ναουάφ Σαλαμέχ που ετοίμαζε επένδυση εκατομμυρίων στην Καβάλα – Η ιστορία του γιατρού που έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών της Ρουμανίας Τον Οκτώβριο του 2022 στη Νέα Υόρκη έγινε μέλος των «Αρχόντων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές



Ανήμερα του Πάσχα έφυγε από τη ζωή ο φιλέλληνας Σύρος επιχειρηματίας Ναουάφ Σαλαμέχ ο οποίος ετοίμαζε μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα κατασκευάζοντας την πρώτη μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ.






Ο Ναουάφ Σαλαμέχ ο οποίος σπούδασε ιατρική αλλά ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις είχε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Το 2021 είχε δηλώσει για την επένδυση στην Καβάλα: «Ο λόγος που επιλέξαμε την Ελλάδα για αυτή τη σημαντική επένδυση είναι η αγάπη που έχει όλη η οικογένειά μου για τη χώρα. Άλλωστε μετά τις σπουδές μου στην ιατρική στη Ρουμανία, αναγνώρισα το πτυχίο μου στην Ελλάδα και εργάστηκα για λίγο στο Τζάννειο Νοσοκομείο. Τα παιδιά μου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Άλλωστε γνωρίζετε ότι και το όνομα του ομίλου μου οφείλεται στην αγάπη μου για τον Μέγα Αλέξανδρο».

<cs-card “=”” class=”card-outer card-full-size ” card-fill-color=”#FFFFFF” card-secondary-color=”#E1E1E1″ gradient-angle=”112.05deg” id=”native_ad_inarticle-2-19557fe9-f549-4202-a72c-324d3bd9ca75″ size=”_2x_1y” part=””>

Ο όμιλος του Ναουάφ Σαλαμέχ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών της Ρουμανίας, και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, ο οποίος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ποτά που φέρουν στην ετικέτα τους το όνομα και το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυκλοφορούν και στις ΗΠΑ.

O όμιλος Alexandrion, όπως είναι ο τίτλος του, αποτελεί τη μετεξέλιξη του πιο παλαιού εργοστασίου ποτοποιίας στη Ρουμανία που ιδρύθηκε το 1789 και το αγόρασε ο Σύρος επιχειρηματίας το 2000. Μέχρι τότε η επιχειρηματική δραστηριότητά του ανιχνεύεται ως επί το πλείστον στη χώρα μας. Ο Ναουάφ Σαλαμέχ, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Συρίας, τη Μαρμαρίτα, στα 800 υψόμετρο, γνωστή και ως «Κοιλάδα των Χριστιανών».

Οι ρίζες της οικογένειάς του χάνονται στα βάθη πέντε αιώνων. Το μεσαίο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με τρία αγόρια και δύο κορίτσια, από μικρός έδειξε την τάση του προς το εμπόριο. Άλλωστε ο πατέρας του δραστηριοποιούνταν στην εμπορία φαρμάκων.

<cs-card “=”” class=”card-outer card-full-size ” card-fill-color=”#FFFFFF” card-secondary-color=”#E1E1E1″ gradient-angle=”112.05deg” id=”native_ad_inarticle-3-362fba50-37e8-41d8-92b7-c617cb828fd8″ size=”_2x_1y” part=””>

Σε ηλικία 11 ετών δούλευε για τον πατέρα του, ο οποίος τον πλήρωνε με κανονικό μισθό, δείχνοντάς του πώς είναι η εργασιακή ζωή. Τα γεωγραφικά όρια του χωριού του ήταν πολύ στενά για τα όνειρά του. Σε ηλικία 18 ετών έρχεται στη Ρουμανία για να σπουδάσει ιατρική, παρόλο που ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Η προτροπή των γονιών του, όμως, κυρίως της μητέρας του, τον οδήγησαν στη χώρα του Τσαουσέσκου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Το 1992 έρχεται στην Ελλάδα την οποία έχει γνωρίσει μέσα από φίλους του Έλληνες φοιτητές που έχει γνωρίσει στο Βουκουρέστι. Αναγνωρίζει το πτυχίο του στο ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν ΔΟΑΤΑΠ) και διορίζεται στο Τζάννειο Νοσοκομείο. «Ήθελα να γίνω πλαστικός χειρουργός, ήμουν έτοιμος να μείνω στην Ελλάδα για ειδικότητα και μετά να φύγω για τη Βραζιλία. Αλλά με κέρδισε το εμπόριο. Ένας φίλος μού πρότεινε να συνεργαστούμε ώστε να εξάγουμε σοκολάτες σε Ρωσία και Ουκρανία. Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον επιχειρηματία Παυλίδη, της γνωστής οικογένειας σοκολατοποιίας, λόγω του ότι ήμουν γιατρός και ενέπνεα σεβασμό.

Πράγματι στο ραντεβού κανονίσαμε να αγοράσουμε από ένα φορτηγό σοκολάτες. Είχα στην τράπεζα 20.000 δολάρια, από την οικογένειά μου, η οποία στεκόταν αρκετά καλά οικονομικά. Η αγορά του φορτηγού κόστισε 14.000 δολάρια, ενώ σε ένα μήνα πούλησα τις σοκολάτες και είχα κέρδος 7.000 ευρώ. Τότε σκέφτηκα ότι αν μείνω και ασχοληθώ με την ιατρική, θα πληρώνομαι με 700- 800 ευρώ τον μήνα, ενώ με το εμπόριο σε ένα μήνα μπορώ να βγάλω δέκα μισθούς. Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή ήταν μονόδρομος», θα πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Σε ηλικία 28 ετών πήρε δάνειο 1 εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας του, η οποία είχε έδρα στην οδό Σταδίου. Εκείνο το διάστημα πραγματοποιεί ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου του είχαν προτείνει να επενδύσει στην κρητική ποτοποιία «Αλκον», η οποία απασχολούσε μόλις δύο άτομα (ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης) και παρήγαγε το μπράντι Alexandrion και τη βότκα Kreskova.

Αφότου επισκέφθηκε το εργοστάσιο, το καλοκαίρι του 1994, η απάντησή του στην πρόταση ήταν εμφατικά αρνητική. «Είχα πάρει την απόφασή μου να μην επενδύσω, αλλά κάτι ξαφνικά μέσα μου άλλαξε γνώμη. Καθώς πηγαίναμε σε ένα ταβερνάκι με τον ιδιοκτήτη της ποτοποιίας για να φάμε, έβλεπα ότι ο κόσμος τον χαιρετούσε και μιλούσαν μαζί του. Οι εικόνες μού θύμισαν το χωριό μου, τη Μαρμαρίτα.

Σκεφτείτε ότι σε μια απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων χαιρέτησα και με χαιρέτησαν 50 άτομα, συγγενείς και φίλοι του ιδιοκτήτη. Αυτή υπήρξε η στιγμή που αποφάσισα να κάνω δουλειές με τους δύο Έλληνες», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη, ο οποίος εκείνη τη χρονιά αγόρασε προς 17.000 ευρώ την πλειοψηφία των μετοχών της κρητικής ποτοποιίας και ξεκίνησε να εξάγει τα ποτά στη Ρουμανία. Το 2000 πρότεινε και έπεισε τους συνεταίρους του να μεταφέρουν την παραγωγή στη Ρουμανία, γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του ομίλου Alexandrion, που διατήρησε τον τίτλο του μπράντι της κρητικής ποτοποιίας, λόγω και της αγάπης που είχε για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Ναουάφ Σαλαμέχ ξεκίνησε να κατασκευάζει τα αποστακτήρια στο Μπρασόβ, ενώ αγόρασε δύο ακόμη εργοστάσια, από τα οποία το ένα λειτουργούσε από το 1789 και προμήθευε ποτά τη βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας, αλλά αργότερα και το καθεστώς Τσαουσέσκου. Το 2009 οι Ελληνες μέτοχοι αποσύρθηκαν από την εταιρεία, το 2017 η Alexandrion δημιούργησε γραφεία στην Κύπρο και στη Βραζιλία, ενώ το 2018 ξεκίνησε η επέκτασή της στις ΗΠΑ. Μια από τις πιο τιμητικές ημέρες για τον Ναουάφ Σαλαμεχ ήταν το τριήμερο εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2022 όταν ανακηρύχθηκε «Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Οι “Άρχοντες” του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχονται τους τίτλους που διατηρούνται πέντε αιώνες μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πρόκειται για ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και του επιχειρείν οι οποίοι συνεισφέρουν για το καλό της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Με χορηγίες που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οι άγνωστοι «φρουροί» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενεργούν για την διατήρηση και διάδοση της Ορθοδοξίας. Τότε σε δηλώσεις του ο Ναουάφ Σαλαμέχ μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και ενώ του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «ρεφερενδάριου» είχε πει: «πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Ο τίτλος είναι τίτλος σημασία έχει η προσφορά στην Ορθοδοξία και την κοινωνία». Στον Ναουάφ Σαλαμέχ και στη σύζυγό του Ριμ απονεμήθηκε από Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το βραβείο Αριστείας για την προσφορά τους στις ανάγκες της Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του

Η εξόδιος ακολουθία αναμένεται να γίνει την Πέμπτη στην Ρουμανία. Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Ναουάφ Σαλαμέχ ανέφερε: «Ο Dr. Nawaf Salameh ήταν ένας οραματιστής επιχειρηματίας, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικογενειακού Γραφείου Nawaf Salameh, μιας ομάδας με επενδύσεις σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας, της γεωργίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που λειτουργεί σε αρκετές ηπείρους με διανομή σε πάνω από 100 χώρες. Ο Όμιλος Alexandrion, ο κορυφαίος παραγωγός και διανομέας αλκοολούχων ποτών και κρασιών στη Ρουμανία, ήταν μεταξύ των πρώτων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν και καθοδηγήθηκαν από τον Δρ. Γεννημένος το 1965 στη Μαρμαρίτα της Συρίας, ο Δρ. Σαλαμέχ μετακόμισε στη Ρουμανία τη δεκαετία του 1980, αρχικά επιδιώκοντας το επάγγελμα του ως ιατρός πριν αφιερώσει τη ζωή του στην επιχειρηματικότητα.

Πέρα από τα επιτεύγματά του στις επιχειρήσεις, ο Δρ Nawaf Salameh ήταν βαθιά αφοσιωμένος στη φιλανθρωπία. Ίδρυσε το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, το οποίο ανέλαβε τα έργα κοινωνικής ευθύνης και τις ανθρωπιστικές δράσεις του ομίλου. Μέσω του ιδρύματος, ο Δρ. Σαλαμέχ υποστήριξε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση στη Ρουμανία: ξεκίνησε το ετήσιο Γκαλά Βραβείων Constantin Br âncoveanu, τιμώντας εξαιρετικές προσωπικότητες του ρουμανικού πολιτισμού, χρηματοδοτούσε τη Ρουμανική Ολυμπιακή Επιτροπή και διάφορες αθλητικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια και συμμετείχε σε πολυάριθμες φιλανθρωπικές δράσεις, παρέχοντας συγκεκριμένη βοήθεια σε εκείνους σε ανάγκη – από θύματα της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε κοινότητες που επλήγησαν από πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Μέσω αυτών των ενεργειών, ο Δρ Salameh είχε διαρκή επίδραση όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, κερδίζοντας ευρύ σεβασμό και εκτίμηση. Εκτός από τα αξιοσημείωτα επιχειρηματικά του επιτεύγματα, ο Δρ Nawaf Salameh έζησε τη ζωή του σταθερά αγκυροβολημένος σε αυθεντικές οικογενειακές και πνευματικές αξίες. Ήταν ένας αφοσιωμένος σύζυγος στη σύζυγό του, Rim, και ένας στοργικός πατέρας, βαθιά εμπλεκόμενος στην ανατροφή και την εκπαίδευση των τριών γιων τους: Antonio, Roberto και Michael. Η βαθιά χριστιανική πίστη του τον καθοδήγησε σε όλη του τη ζωή, εμφυσώντας ισχυρές αξίες και παρέχοντας εσωτερική δύναμη στις δύσκολες στιγμές.

Αυτές οι αξίες -ακεραιότητα, γενναιοδωρία και αγάπη για τους άλλους- πέρασαν διακριτικά στην οικογένειά του, η οποία παρέμεινε πιστά στο πλευρό του. Η οικογένεια Salameh τιμά τώρα τη μνήμη του μένοντας ενωμένη, δυνατή και πιστή σε αυτές τις αρχές, επιδεικνύοντας τη δύναμη των δεσμών που έχτισαν μαζί. Έτσι, η κληρονομιά του Dr. Salameh συνεχίζεται όχι μόνο μέσω του ομίλου εταιρειών που δημιούργησε αλλά και μέσω των αξιών και της ανθεκτικότητας της οικογένειάς του, η οποία θα διατηρήσει τη μνήμη του και θα μεταφέρει το όραμά του με αξιοπρέπεια».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close