ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Ο Χαράλαμπος Τσουρουκίδης για τον σκοπό της ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”
Ερ: Χρόνια τώρα πολλοί συμπολίτες αλλά και φιλοξενούμενοι της Καβάλας, βλέποντας τη χαρακτηριστική ταμπέλα μας στην παλιά πόλη της Παναγίας, απέναντι από το γνωστό σε όλους μας “ΙΜΑΡΕΤ”, και τα κεντρικά γραφεία μας στις Κρηνίδες, μας ρωτούν τι είναι οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, αν είναι κάποιος οργανισμός και σε τι αποσκοπεί.
Απ: Ακριβώς αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, είναι ένας αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε την περίοδο που οι νέες γενιές ξεκίνησαν να φεύγουν από τον τόπο και την πατρίδα τους με στόχο την εύρεση εργασίας και την αναζήτησή ποιότητας ζωής. Αναφερόμαστε στο λεγόμενο “brain drain”, τη φυγή των νέων μας στη ξενιτιά και συνεπακόλουθα τη σημαντική απώλεια αναπτυξιακής, κοινωνικής και εθνικής δυναμικής του τόπου. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη σύστασης του οργανισμού αφορμούμενη από τις προσωπικές μου εμπειρίες, οι οποίες με πλήγωναν με τα χρόνια και δεν ήθελα να κληροδοτηθούν στις νεότερες γενιές και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο να παραμείνουν στον τόπο τους.
Ο τόπος μας, η ελληνική επαρχία, στερείται το ανθρώπινο πνευματικό δυναμικό του και το κεντρικό κράτος δείχνει να απουσιάζει. Οι νέοι, αυτοί που θα αναγεννήσουν την κάθε ελληνική γωνιά, έχουν συνεχείς προβληματισμούς για το αν μπορεί ο ίδιος ο τόπος που τους γέννησε να τους στηρίξει και με τη σειρά τους να τον στηρίξουν και αυτοί με το έργο τους. Σε αυτό το σημείο προέκυψε η δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου, μέσω αυτόβουλης κοινωνικής κινητοποίησης, το οποίο στηρίχθηκε σε τρεις αναπτυξιακούς πυλώνες που αφορούν τους τρεις νομούς των Σερρών, Δράμας και Καβάλας και τους οκτώ Δήμους (Αμφίπολη, Νέα Ζίχνη, Προσοτσάνη, Δράμα, Παρανέστι, Δοξάτο, Καβάλα και Παγγαίο) με τα 114 δημοτικά διαμερίσματα τους. Έτσι λοιπόν, κατόπιν εκτενούς συζήτησης και μελέτης, καταλήξαμε στη δημιουργία ενός καταστατικού που αφορά μια επιστημονική ομάδα νέων, αλλά και μεγαλύτερων εμπειροτέρων, με μορφή ΑΜΚΕ και επωνυμία μια έκφραση ιστορικά διαχρονική και παγκοσμίως γνωστή, την “ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ” – ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΕΡΡΩΝ.
Σκοπός του οργανισμού μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας με τη συλλογική επιστημονική συνεργασία ανθρώπων καταθέτωντας το γνωστικό τους αντικείμένο σε θέματα που αφορούν την προαναφερθείσα περιοχή. Μια περιοχή που μαρτυρεί 8.500 χιλιάδες χρόνια ιστορίας με ανεπανάληπτα και παγκοσμίως μοναδικά γεγονότα, όπως η μάχη των Φιλίππων, η ίδρυση και η βάπτιση της πρώτης Χριστιανής στον Δυτικό κόσμο που έγινε στον ομώνυμο ποταμό Ζυγάκτη και φυσικά την ύπαρξη δύο (και περισσοτέρων) μεγάλων σπουδαίων πόλεων επί της σημαντικότερης αρχαίας οδού, την Εγνατία, που ενώνει Ανατολή και Δύση.
Η επιστημονική μας ομάδα παλεύει για την υλοποίηση ενός ονείρου, εκείνου της συναδέλφωσης μέσω δικτύων δημιουργικής φιλίας, την οποία οργανώσαμε σε τρεις αναπτυξιακούς πυλώνες: α) Αγροτοπεριβάλλον (γεωπόνοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι, αρχιτέκτονες περιβάλλοντος, πολεοδόμοι, μηχανικοί διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.α. β) Πολιτισμός (αρχαιολόγοι, φιλόλογοι κ.α. γ) Τουρισμός (οικονομολόγοι, ξεναγοί, αρχαιολόγοι κ.α.
Δημιουργήσαμε λοιπόν έναν οδηγό, το πρότυπο Ολιστικό Μοντέλο Ανάπτυξης “Πάρκο Φιλίππων” ή γνωστότερο ως Masterplan Park of Philippi, το οποίο θα μετατρέψει το πανάρχαιο φυσικό αγροτοπολιτιστικό περιβάλλον μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας της πεδιάδας των Φιλίππων- Δράμας- Αμφίπολης σε ένα προορισμό Αριστείας με παγκόσμια ακτινοβολία. Η επιλογή του ονόματος του Βασιλιά Φιλίππου Β’ οφείλεται στο ότι ήταν αυτός που πρώτος σκέφθηκε την διοικητική ένωση της περιοχής, την οποία ονόμασε στον πληθυντικό “Φίλιπποι”. Μια περιοχή γεμάτη από εμβληματικά μνημεία της ελληνιστικής εποχής με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, όπως καθιερώθηκαν, προσπαθούν να διατηρούν μια επαφή δημιουργικης συνεργασίας με όλους τους ενεργούς πολίτες, συλλόγους, βιοτεχνίες, γυναικείους και μή συνεταιρισμούς, οινοποιεία, πανεπιστήμια ελληνικά και ξένα κλπ.
Όλα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί σε περίπου μια δεκαετία σκληρής εργασίας και διαβουλεύσεων με πολλές βραβεύσεις, όπως το χρυσό βραβείο από τον πανελλήνιο σύλλογο αρχιτεκτόνων τοπίου στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό, και πολυποίκιλες και διαθεματικές δράσεις που αφορούν το Αγροτοπεριβάλλον, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Η θέση μας λοιπόν είναι πως υπάρχει εργασία στον τόπο αρκεί οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες να σταθούν με τις γνώσεις τους δίπλα στους γονείς τους, στον ίδιο τον τόπο τους, να τον αγαπήσουν και να τον βοηθήσουν συλλογικά για τη χαρά της συμμετοχής στο γίγνεσθαι του τόπου αυτού.
Καλούμε, εδώ και χρόνια αλλά και σήμερα, τους συμπολίτες μας να μας γνωρίσουν και να γίνουν μέρος αυτής της πρωτοβουλίας συμβάλλοντας ενεργά στις αναπτυξιακές προσπάθειες μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη για εμάς, τον τόπο μας και κυρίως των υπηρεσιών που ασχολούνται με αναπτυξιακά θέματα της περιοχής, πάντα με διάθεση συλλογικής δημιουργίας | https://opsometha.org