ΚοινωνικάΟικονομίαΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

«Ναι» στην προστασία του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. «Όχι» στις παράλογες απαγορεύσεις σε βάρος των κατοίκων και της ανάπτυξης

Αίτημα για να έρθει το θέμα προς  συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Εδώ και ένα χρόνο οι πολιτικοί μηχανικοί των Κρηνίδων έχουν επισημάνει στη διοίκηση του δήμου Καβάλας τα σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσαν αναφορικά με τα προβλήματα στην οικοδομική κυρίως δραστηριότητα  των κατοίκων των οικισμών των Κρηνίδων και της Λυδίας λόγω της μεγάλης έκτασης των αρχαιολογικών ζωνών και της ερμηνείας που δίνει ο καθένας σ’ ένα πράγματι θολό νομικό πλαίσιο.

Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις που έγιναν δεν φαίνεται να  ενεργοποίησαν ή να έφεραν κάποιο αποτέλεσμα αλλά περισσότερο  απογοήτευσαν όσους πίστευαν ότι η διοίκηση του δήμου Καβάλας θα λάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες και θα πιέσει την αρχαιολογική υπηρεσία και κατ’ επέκταση το υπουργείο Πολιτισμού.

Τις τελευταίες ημέρες, ομάδα πολιτών, ξεκινά μια νέα προσπάθεια ώστε να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο και να ενεργοποιήσει τα Τοπικά Συμβούλια Κρηνίδων και Λυδίας προκειμένου να εισηγηθούν τη συζήτηση των προβλημάτων και των αιτημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Τα αιτήματα και τα  επιχειρήματα που θα επικαλεστούν με σκοπό να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας
Η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την προστασία του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων (νόμος περί προστασίας αρχαιοτήτων και κήρυξη αρχαιολογικού χώρου και καθορισμός ζωνών) δημιουργεί τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στην δραστηριότητα (οικονομική- οικοδομική- πολιτιστική)  των κατοίκων των οικισμών των Κρηνίδων και της Λυδίας. Ειδικότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος που δημιουργήθηκε με την επανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων έχει πλέων τεράστια έκταση και περιλαμβάνει δύο ενεργούς οικισμούς, αυτούς των Κρηνίδων και της Λυδίας. Επιπλέον οι ζώνες προστασίας που δημιουργήθηκαν για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνουν και τμήματα των παραπάνω δύο ενεργών οικισμών. Στο σύνολο πλέον του αρχαιολογικού χώρου η αρχαιολογική υπηρεσία ασκεί ελέγχους (μορφολογικό έλεγχο κατασκευών, επιτρεπόμενες χρήσεις γης και επιτρεπόμενες δραστηριότητες) με αποτέλεσμα :

  1. Επιπλέον και δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα
  2. Χρονοβόρες διαδικασίες με αμφίβολο αποτέλεσμα για οποιαδήποτε οικοδομική ή άλλη δραστηριότητα
  3. Άσκηση μορφολογικού ελέγχου από την αρχαιολογική υπηρεσία χωρίς την ύπαρξη αρχιτεκτονικού προτύπου και συγκεκριμένων κατευθυντήριων
  4. Άσκηση μορφολογικού ελέγχου από την αρχαιολογική υπηρεσία ενώ υπάρχει η αρχιτεκτονική επιτροπή
  5. Άσκηση μορφολογικού ελέγχου από την αρχαιολογική υπηρεσία χωρίς την ύπαρξη κατάλληλου προσωπικού, τεχνογνωσίας και εμπειρίας

Προτείνουμε, για την άρση των παραπάνω προβλημάτων και την αποκατάσταση της εύρυθμής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας :

1) Αποχαρακτηρισμό ενεργών οικισμών και οδών πρόσβασης σε αυτούς

2) Επανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρου και επανακαθορισμό ζωνών προστασίας με ταυτόχρονη δημιουργία σαφούς νομικού πλαισίου όσον αφορά τις χρήσεις γης, τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και τους όρους δόμησης εντός αυτών.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close