Πολιτική
Μάκης Παπαδόπουλος:
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά στον Δήμο τη χαμένη του αξιοπρέπεια»
Η ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου στη συνέντευξη τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σκοπός της σημερινής συνέντευξης τύπου είναι να παρουσιάσουμε την εικόνα της Καβάλας και των Φιλίππων σήμερα,μέσα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας και μέσα από τα ερωτήματα που μας θέτουν καθημερινά οι πολίτες της Καβάλας και των Φιλίππων.
Ερωτήματα που θέτουν με μεγάλη ανησυχία, με απογοήτευση, ακόμη και με θυμό πολλές φορές, για τη δουλειά που έχει κάνει και το αποτέλεσμα που έχει φέρει η διοίκηση του Δήμου, εδώ και 4 χρόνια.
Οι πολίτες προβληματίζονται και αγανακτούν για το χάλι της κεντρικής πλατείας της Καβάλας, για την κακή κατάσταση των δρόμων και τις λακκούβες, τα χόρτα που έμειναν άκοπα για ολόκληρους μήνες και τις καμένες λάμπες που δεν αντικαθίστανται. Πρόβλεψη για νέες θέσεις στάθμευσης δεν υπάρχει.
Οι συχνές βλάβες της ΔΕΥΑΚ έχουν καταντήσει καθημερινό πρόβλημα για ολόκληρες συνοικίες και οικισμούς, ενώ τα σοβαρά προβλήματα των βιολογικών καθαρισμών της Καβάλας και του Δάτου δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Οι παιδικές χαρές παραμένουν εγκαταλειμμένες, ενώ στα δασάκια της Παναγούδας και των Πεντακοσίων οι πυροσβεστικές φωλιές είναι κατεστραμμένες.
Οι αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι συνεχίζουν να «ξεφυτρώνουν» σε διάφορα σημεία της Καβάλας και των χωριών, ενώ τα ρέματα είναι γεμάτα από χόρτα και δέντρα. Η χωματερή της Καβάλας έχει ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τις δυνατότητές της, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα έργα για την επέκτασή της.
Τα σχολικά κτίρια δεν έχουν συντηρηθεί ολοκληρωμένα εδώ και αρκετά χρόνια, οι αυλές πολλών σχολείων είναι επικίνδυνες, και φυσικά μελέτες για ανακαινίσεις σχολείων δεν έχουν γίνει.
Οι ιδιοκτήτες στο Περιγιάλι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης, ενώ τα έργα υποδομής παραμένουν ένα «πολύ μακρινό όνειρο». Όσο για το ρυμοτομικό της Λεύκης καμία συζήτηση 4 χρόνια τώρα.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση του ανοιχτού κολυμβητηρίου και του «Διόνυσου», την προώθηση της απαλλοτρίωσης του Παγοποιείου, όπως δεν υπάρχει για την Ακτή Καλαμίτσας, τις καπναποθήκες, το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, το Κάτω Νοσοκομείο, το παλιό Πρωτοδικείο, το παλιό Φρουραρχείο, ειδικά τώρα που περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ακόμη και έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου (π.χ. της Μεγάλης Λέσχης) δεν λένε να τελειώσουν, όπως δεν λένε να κλείσουν οι τρύπες της στέγης του κλειστού Κολυμβητηρίου…
Ούτε λόγος βέβαια για σχέδιο ενίσχυσης της Δημοτικής Αγοράς που παραπαίει με τα περισσότερα καταστήματα σήμερα κλειστά. Όπως επίσης ούτε λόγος για μία μεγάλη εκδήλωση σε περίοδο εκτός της θερινής τουριστικής σεζόν.
Τα αδέσποτα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στις φιλότιμες προσπάθειες των φιλόζωων, ενώ 4 χρόνια τώρα δεν υπάρχει καμία πρόταση για νέο καταφύγιο ζώων συντροφιάς.
Όσο για τη δημοτική ενότητα Φιλίππων, αυτή είναι «δεύτερης κατηγορίας» περιοχή για τη διοίκηση του Δήμου. Ούτε το έργο ύδρευσης προχωράει ούτε το Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων αξιοποιείται.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Δυστυχώς, ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Όπως ατελείωτες είναι και οι δικαιολογίες: δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε προσωπικό. Φταίνε οι άλλοι.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η διοίκηση του Δήμου είχε ΧΡΟΝΟ – ΧΡΗΜΑ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ – ΣΤΗΡΙΞΗ για να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Δεν τα αξιοποίησε, σε έναν Δήμο με πλούσιους πόρους, με φυσική ομορφιά, με σημαντική γεωπολιτική θέση, με παγκόσμια αναγνωρισμένη ιστορία και πολιτισμό.
Είχε ΧΡΟΝΟ, γιατί είχε μπροστά της θητεία 5 ολόκληρων χρόνων για να υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις. Μεγαλύτερη θητεία από οποιονδήποτε άλλον Δήμαρχο. Και έχει συμπληρώσει ήδη μία πλήρη τετραετία.
Είχε ΧΡΗΜΑ, γιατί βρήκε αναξιοποίητα μερικά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του Δήμου. Είχε επίσης να διαχειριστεί τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που άρχισαν να ανοίγουν στην αρχή της θητείας της.
Είχε και έχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ασχέτως τι λέει), αλλά το διαχειρίζεται με εντελώς λάθος τρόπο. Ο Δήμος έχει έμπειρο προσωπικό και έναν σημαντικό προϋπολογισμό, για να υλοποιήσει με σχετική άνεση ένα θετικό πρόγραμμα δράσεων.
Δεν είναι δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι, η υπηρεσία καθαριότητας να έχει περίπου 160 άτομα προσωπικό και αρκετοί από αυτούς να είναι σε άλλες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι να ασχολούνται με τις εκδηλώσεις, τις καρέκλες και τις εξέδρες και να χόρτα να γίνονται «ζούγκλα»!
Είχε και έχει ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, γιατί υπήρξαν και υπάρχουν χρήματα για αναγκαίες υποδομές, τόσο από το πρόγραμμα της Περιφέρειας όσο και από τα προγράμματα των Υπουργείων. Επίσης, υπήρξε η δυνατότητα να αποκτήσει ανενεργά ακίνητα και οικόπεδα από το κράτος.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας έχει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα για έργα σε Δήμους και η Δημοτική Αρχή δεν τα αξιοποιεί. Γιατί; Γιατί 4 χρόνια αντί να ωριμάζει μελέτες και να βρίσκει χρηματοδότηση για έργα που θα ωφελούσαν την καθημερινότητα των δημοτών, σκορπά τα χρήματα των Καβαλιωτών σε άσκοπες εκδηλώσεις και ταξίδια χωρίς αποτέλεσμα.
Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, από εκεί που έπαιρνε 100.000 ευρώ το χρόνο από τον Δήμο, έφτασε να λαμβάνει κάθε χρόνο από τον Δήμο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να υλοποιεί εκδηλώσεις!
Από την άλλη, κάποιοι Δήμοι τα κατάφεραν και αξιοποίησαν ευκαιρίες:
- ο δήμος Παγγαίου απέκτησε τη Λέσχη Αξιωματικών Ελευθερούπολης
- ο δήμος Νέστου απέκτησε το παλιό Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης
- ο δήμος Αλεξανδρούπολης απέκτησε τμήμα της λιμενικής ζώνης από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης και έχει ξεκινήσει εργασίες στο παλιό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
- ο δήμος Κοζάνης υπέβαλε master plan (με βάση τον Ν.4407/2016) για την απόκτηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων και είναι σε φάση έγκρισης
- το Επιμελητήριο Σερρών υπέβαλε master plan για την απόκτηση του στρατοπέδου Κολοκοτρώνη και ήδη βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης της παραχώρησης
- με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επανάχρηση ανενεργών ακινήτων, ο δήμος Ρόδου απέκτησε κατά παραχώρηση το παλιό Νοσοκομείο Ρόδου (που ήταν εξ ολοκλήρου δημόσιο)
- οι δήμοι Στυλίδας, Νεμέας, Μεσσήνης ενέταξαν εγκαταλειμμένα κτίρια της βιομηχανικής τους κληρονομιάς.
Εμείς φυσικά δεν καταθέσαμε καμία πρόταση, δεν αξιοποιήσαμε κανένα νόμο, δεν δείξαμε κανένα ενδιαφέρον για κανένα ακίνητο ούτε δικό μας ούτε από όσα διεκδικούμε εδώ και δεκαετίες. Το αντίθετο, τα βλέπουμε να χάνονται το ένα μετά το άλλο…
Η κ. Τσανάκα ως νέα Δήμαρχος, γιατρός, με επικοινωνιακό χαρακτήρα, είχε ευρύτατη αποδοχή, συμπάθεια, πίστωση χρόνου, ανοιχτές πόρτες παντού και περιορισμένη κριτική.
Τι κατάφερε; 4 χρόνια χαμένα για την Καβάλα που κινδυνεύουν να γίνουν πέντε…
- Εδώ και 4 χρόνια, σημαντικά έργα υποδομής δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της Περιφέρειας και των Υπουργείων, για παράδειγμα:
- ανακαίνιση σχολικών κτιρίων που έχουν σοβαρά προβλήματα (όπως 2ο Λύκειο – 7ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων)
- βιολογικοί σταθμοί ΔΕΥΑΚ και έργο ύδρευσης σε Φιλίππους
- Περιμετρική
- Χάθηκαν προγράμματα χρηματοδότησης:
- για τη δομή σίτισης απόρων της Μητρόπολης
- για έργα ύδρευσης
- για ανακαινίσεις σχολικών κτιρίων
- για αντικατάσταση λαμπτήρων
- για επανάχρηση ανενεργών δημοτικών ακινήτων
- για κατασκευή κυνοκομείου
- ακόμη και για την ωρίμανση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων κόντεψε να χάσει τις προθεσμίες, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει λάβει το «πράσινο φως» να προχωρήσει στην κατασκευή της δικής του ΜΕΑ
- Η διοίκηση του Δήμου δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου ή των ακινήτων που διεκδικεί από το Δημόσιο. Σε αυτές τις εγκαταλειμμένες υποδομές, ο Δήμος θα μπορούσε να συμπράξει με ιδιώτες και να αναπτύξει δραστηριότητες που θα φέρουν νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας για τους Καβαλιώτες.
- Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για τον νέο κλειστό αθλητικό χώρο στο Περιγιάλι (που είχε ανακοινωθεί από τη Δημοτική Αρχή).
- Καμία πρωτοβουλία για τους νέους
- Καμία οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας
- Καμία πρωτοβουλία για τους κοινωνικά αδύναμους: οι παροχές είναι αναξιοπρεπείς για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου:
- έχασε την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των Καβαλιωτών.
- υποβάθμισε την αξιοπιστία και το κύρος του Δήμου σε κέντρα λήψης αποφάσεων εκτός Καβάλας.
- συγκρούστηκε (αντί να συνεργαστεί) με άλλους θεσμικούς φορείς (Οργανισμός Λιμένα, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας).
- υποβάθμισε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου:
– κάνοντας συνεχώς αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Προέδρους Νομικών Προσώπων.
– μετακινώντας ικανό προσωπικό από κρίσιμες θέσεις, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες στους πολίτες (η απομάκρυνση του εξειδικευμένου προσωπικού του αντλιοστασίου στα Αμισιανά στοίχησε στη συνοικία της Νεάπολης το καλοκαίρι του 2017 24 ώρες χωρίς νερό!).
– αδιαφορώντας για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στην Πολεοδομία, δημιουργώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών.
Ποια είναι η εξήγηση για όλα αυτά;
Δυστυχώς για την Καβάλα και τους Φιλίππους, η διοίκηση του Δήμου δεν έχει ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τον τόπο. Δεν αντιλαμβάνεται (και δεν ενδιαφέρεται να αντιληφθεί) την ευθύνη που έχει απέναντι στους δημότες και την καθημερινότητά τους.
Αποδεικνύεται ότι έχει περιορισμένη ικανότητα διαχείρισης, οργάνωσης και προγραμματισμού τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες. Και φυσικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Όλες αυτές οι αδυναμίες διογκώνονται, γιατί εδώ και 4 χρόνια η Δημοτική Αρχή επιλέγει απροκάλυπτα να κάνει δουλειές χωρίς αξιοκρατικές επιλογές, μόνο με τα «δικά της παιδιά», τους «κολλητούς» και τους συγγενείς!
Αυτό έμαθε από τις εποχές του παλαιοκομματισμού, αυτό κάνει, πιστεύοντας ότι έτσι θα επανεκλεγεί.
Έτσι όμως ο Δήμος καταλήγει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα θα χρειαζόταν, μέσω απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών χωρίς μεγάλες εκπτώσεις! Και δουλειά να μην κάνει.
Έφτασε στο σημείο η Δήμαρχος να «καταπατήσει» τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, και να κάνει το ΟΧΙ – ΝΑΙ, κάνοντας κρυφές συμφωνίες πίσω από την πλάτη του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών.
Έφτασε ακόμη στο σημείο το Γραφείο Δημάρχου να μοιράζει αδιακρίτως προσκλήσεις για το Φεστιβάλ Φιλίππων και να διασυρόμαστε ως Δήμος από γνωστούς καλλιτέχνες.
Εδώ και 4 χρόνια, η δική μας παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ αναδεικνύουμε ασταμάτητα τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.
Μέσα από τις 300 περίπου ανακοινώσεις που έχουμε κάνει, τις συνεντεύξεις τύπου, τις θεματικές εκδηλώσεις και ημερίδες που διοργανώσαμε για κεντρικά ζητήματα του τόπου, τις συνεχείς παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε καταθέσει προτάσεις και λύσεις για όλα τα βασικά θέματα του Δήμου.
Σε μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία ασκήσαμε πίεση στη διοίκηση του Δήμου (όχι πάντα με αποτέλεσμα), ώστε:
- να βάλει στην ατζέντα του τα αναπτυξιακά θέματα του τόπου και τις αντίστοιχες υποδομές (Ε61, σιδηροδρομική σύνδεση, Περιμετρική, αξιοποίηση λιμανιών και αεροδρομίου – η Καβάλα κόμβος συνδυασμένων μεταφορών).
- να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του αλλά και τα ακίνητα που διεκδικεί, με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις, να κερδίσει νέα έσοδα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους Καβαλιώτες.
- να δώσει κίνητρα στις τοπικές επιχειρήσεις, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, και να μην επιβάλλει άδικα πρόστιμα στους επαγγελματίες.
- να καταρτίσει master plan για το στρατόπεδο Ασημακόπουλου με βάση τον νόμο 4407/ 2016.
- να δώσει βάρος στα ψηφιακά μέσα τουριστικής προβολής και να αυξήσει τον προϋπολογισμό για αυτά.
- να κάνει ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων (σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους φορείς) και να συνδέσει τις μεγάλες εκδηλώσεις του Δήμου με την προσέλκυση επισκεπτών.
- να αξιοποιήσει το Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων με ειδικό σχέδιο δράσης.
- να ασχοληθεί με δράσεις κοινωνικής στήριξης που αγνοούσε παντελώς (το επίδομα επανασύνδεσης ρεύματος σε άπορα νοικοκυριά εμείς το επισημάναμε στη Δήμαρχο) και να αυξήσει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
- να σταματήσει να κάνει ρουσφέτια με τα δίμηνα.
Αρκετές φορές αναγκάσαμε τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει γρήγορα για να αποκαταστήσει προβλήματα με βλάβες, λακκούβες, σκουπίδια, χόρτα και άλλα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αποτρέψαμε τα χειρότερα: ήμασταν η μόνη παράταξη που αναδείξαμε το πρόβλημα στη λειτουργία των βιολογικών σταθμών της ΔΕΥΑΚ σε Καβάλα και Δάτο, όταν η διοίκηση του Δήμου «σφύριζε αδιάφορα» και συγκάλυπτε τα προβλήματα.
Ναι, ήμασταν και είμαστε αυστηροί στην κριτική μας, γιατί η Δήμαρχος Καβάλας έχει πάρει «πολύ χαλαρά» τον ρόλο της και δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες. Δεν μπορούμε να μην είμαστε αυστηροί:
- όταν η Καβάλα χάνει ακίνητα και υποδομές, όταν άλλοι δήμοι κερδίζουν.
- όταν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν, επειδή η διοίκηση του Δήμου δεν τους προστάτεψε.
- Όταν οι γονείς τρέχουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς, επειδή η διοίκηση του Δήμου δεν θεωρεί προτεραιότητα να φτιάξει τις αυλές των δημοτικών σχολείων.
Δώσαμε νόημα και οντότητα στην έννοια της αντιπολίτευσης.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νόημα και στην έννοια της διοίκησης.
Η Δήμαρχος Καβάλας έχει κάνει τις επιλογές της. Ό,τι ήταν να κάνει στη θητεία της, το έκανε.
Ο απολογισμός για την αιρετή διοίκηση του Δήμου είναι εξαιρετικά αρνητικός. Η Καβάλα δεν έμεινε απλώς στάσιμη, αλλά υποβαθμίστηκε, έχασε κύρος και αξιοπιστία.
Στους λίγους μήνες που της απομένουν να ολοκληρώσει τη θητεία της ζητάμε από τη Δήμαρχο Καβάλας να μην χάσει περισσότερα από αυτά που έχασε μέχρι σήμερα.
Εμείς είμαστε εδώ και διεκδικούμε τη διοίκηση του Δήμου, για να δουλέψουμε με όλους τους φορείς του τόπου και τους δημότες, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, για να αλλάξουμε τον τόπο μας, να κάνουμε την Καβάλα πιο όμορφη και λαμπερή.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά στον Δήμο τη χαμένη του αξιοπρέπεια.
Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”
Ο Επικεφαλής
Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ