ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Μακάριος Λαζαρίδης: «Να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία»
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα: «Αναγκαιότητα αναβάθμισης Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου».
Όπως σημειώνει, «η κάλυψη των αναγκών τόσο για στέγαση προσωπικού όσο και για υλικοτεχνική υποδομή κρίνεται προβληματική και μη επαρκής. Συνεπώς, η ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου και η στέγασή του σε δικό της ακίνητο, κάτι το οποίο δικαιολογείται από το μέγεθος του εξοπλισμού και του προσωπικού που διαχειρίζεται, θεωρείται επιβεβλημένη».
Προς επίρρωση της κάλυψης της συγκεκριμένης ανάγκης, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει ότι εντός του Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Θάσου υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο για την ανέγερση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και πολλά άλλα διαθέσιμα δημοτικά οικόπεδα, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θάσο.
Υπενθυμίζει δε ότι η Θάσος εντάσσεται στις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις (ΠΔ 575/1980 (ΦΕΚ 157/Α/1980), καθώς από τα συνολικά 380.000 στρέμματα, τα 300.000 στρέμματα είναι δασική έκταση, δημοτική ή δημόσια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:
Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Θέμα: Αναγκαιότητα αναβάθμισης Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου, από το 1998 οπότε και δημιουργήθηκε αντιμετωπίζει πάγιο πρόβλημα στέγασης καθώς μέχρι και σήμερα στεγάζεται σε διάφορα κτήρια, τα οποία μισθώνει ο Δήμος Θάσου από δικούς του πόρους, γεγονός το οποίο εγείρει προβληματισμό για την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η Θάσος εντάσσεται στις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις (ΠΔ 575/1980 (ΦΕΚ 157/Α/1980) καθώς από τα συνολικά 380.000 στρέμματα, τα 300.000 στρέμματα είναι δασική έκταση, δημοτική ή δημόσια, ενώ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις 16 Αυγούστου 2013 και στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, κατέφθασε στο νησί, σχεδόν από όλη την Ελλάδα, μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, η οποία παρέμεινε για περίπου μια βδομάδα.
Επίσης, σε περίπτωση που θα χρειαστούν ενισχύσεις, μετά από την εκδήλωση ενός έντονου φαινομένου (πυρκαγιά, πλημμύρα κ.λπ.) για επέμβαση από το Πυροσβεστικό Σώμα, το Κλιμάκιο Θάσου, ενισχύεται, μέσω των λιμανιών της Κεραμωτής και της Καβάλας από δυνάμεις που εδρεύουν στην Καβάλα, στη Χρυσούπολη, στην Ελευθερούπολη και στην Ξάνθη. Παρόμοιες συνθήκες επέμβασης, χρειάστηκαν και μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Νοέμβριο του 2019, όπου και το νησί κηρύχθηκε σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο του 2021 έχει γνωστοποιηθεί ότι το Κλιμάκιο Θάσου θα έχει στη δύναμή του, πάνω από το μισό του προσωπικού που υπηρετεί σε επίπεδο Νομού και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και με άλλα οχήματα.
Τούτων δοθέντων, η κάλυψη των αναγκών τόσο για στέγαση προσωπικού όσο και για υλικοτεχνική υποδομή κρίνεται προβληματική και μη επαρκής. Συνεπώς, η ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου και η στέγασή του σε δικό της ακίνητο, κάτι το οποίο δικαιολογείται από το μέγεθος του εξοπλισμού και του προσωπικού που διαχειρίζεται θεωρείται επιβεβλημένη.
Προς επίρρωση της κάλυψης της συγκεκριμένης ανάγκης αναφέρεται ότι εντός του Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Θάσου υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο για την ανέγερση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και πολλά άλλα διαθέσιμα δημοτικά οικόπεδα, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θάσο.
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Αναγνωρίζετε την ανάγκη αναβάθμισης του Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου;
- Αν ναι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Κλιμακίου εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου;