ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα
Κυκλοφορεί το βιβλίο της Zoe Szymon με τίτλο << ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ>> από τις εκδόσεις Γλαύκα!
Δεκάδες προβληματισμοί κάνουν την εμφάνισή τους στο βιβλίο, όπως είναι οι ψεύτικοι άνθρωποι, που έχουν την τάση να κοροϊδεύουν τους συνανθρώπους τους, ακόμα και στις ερωτικές σχέσεις, μια κοινωνία που χτυπάει συνεχώς στις πληγές κάποιων ταλαιπωρημένων ανθρώπων..
Πως μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει από το καλό στο καλύτερο και -δυστυχώς και το ανάποδο, πολλές φορές εκτός από την θετική τόλμη υπάρχει και το πλέον εντελώς ακραίο που χάνεις γη και ουρανό με μερικούς ανθρώπους..
Μπορούν πραγματικά κάποιοι άνθρωποι – ακόμα και ζώα- που έρχονται αναπάντεχα στην ζωή μας που μπορεί να μας αλλάξουν τόσο την ζωή χωρίς να το καταλάβουμε αμέσως.
Επαγγέλματα που προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα μέσα από το βιβλίο και να μείνουν στις μνήμες μας, από φωτογραφίες και άλλα πολλά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να περάσει τον αέρα μιας παλαιάς Ελλάδας, αλλιώτικης, που δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα…
Να σφραγιστούν μνήμες ανθρώπων που έχουν φύγει από την ζωή και να έχουν μικρές ανάσες μέσα από το βιβλίο, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ…
Η πρώτη εκδοτική απόπειρα της Ζωής έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι βέβαιο ότι, ανοίγει δρόμους στην ελληνική πεζογραφία. Καλοτάξιδο……
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ : https://www.lemoni.gr/bookshop/?titleid=229365
Συνέντευξη
Ποιες είναι οι επιρροές σου, ποιους ανθρώπους της λογοτεχνίας θαυμάζεις; Προτιμάς περισσότερο τους εγχώριους συγγραφείς ή τους ξένους και γιατί;
Ζ.Σ. : Όπως είπα προηγουμένως ένας συγγραφέας που θαυμάζω είναι ο Κώστας Πούλιος. Παρόλα αυτά υπάρχει και ένας ακόμα που θαυμάζω εξίσου τόσο πολύ. Είναι ο Πάνος Δημάκης ή αλλιώς “Το γεράκι” του The chase, το οποίο τηλεπαιχνίδι σημαίνει πολλά για μένα. Ο Δημάκης έχει γράψει δυο βιβλία, “Το ποτάμι των χιλίων τυφλών” από τις εκδόσεις Διόπτρα και τις “Δεκαεπτά κλωστές” από την Κάπα Εκδοτική. Γενικά διαβάζω περισσότερο από Έλληνες συγγραφείς.
3) Ποιο είδος λογοτεχνίας, πέρα από αυτό στο οποίο εντάσσεται το βιβλίο σου, είναι το αγαπημένο σου; Με ποιο πιστεύεις ότι δεν θα μπορούσες ή δεν θα ήθελες να ασχοληθείς;
Ζ.Σ. : Διαβάζω από όλα τα είδη, το να ακυρώσω κάτι σαν είδος δεν μου πάει, γιατί θα υπάρχει έστω και κάτι μικρό που μπορεί να μου αρέσει.
4) Είναι εύκολο για εσένα κάθε φορά να εκφράσεις σε ένα κομμάτι χαρτί αυτά που στριφογυρίζουν στο μυαλό σου;
Ζ.Σ. : Ναι, είναι ο λεγόμενος συγγραφικός οίστρος που λέω και εγώ, πολλές φορές γυρνάει στο μυαλό μου το πως να ξεκινήσω ένα κεφάλαιο.
5) Λογική ή συναίσθημα; Σε ποιο από τα δύο στηρίζεσαι περισσότερο όταν γράφεις;
Ζ.Σ. : Το συναίσθημα, σπανίως ακολουθώ την λογική πλέον, γιατί βλέπω πως ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να το χάνει αυτό στο βωμό της τεχνολογίας.
Ας περάσουμε στο βιβλίο σου με τίτλο «Το γεράκι της θάλασσας». Πώς ήταν για εσένα η όλη διαδικασία, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι και τη παρουσίαση του βιβλίου; Υπάρχουν στιγμές που θα ήθελες πιθανώς να αφήσεις πίσω σου; Ποια τα συναισθήματά σου εν γένει;
Ζ.Σ. : Έμπνευσή μου ήταν όπως είπα στην ερώτηση δύο ο Πάνος Δημάκης που είχε το ψευδώνυμο γεράκι, του αφιερώνω λοιπόν το βιβλίο με όλη μου την καρδιά. Εξαιτίας όμως αυτού του ψευδώνυμου εγώ γέννησα μια φυλή μέσα από το βιβλίο, αυτή των ανθρώπων-γερακιών, όταν έγραφα το βιβλίο έγραφα τα κεφάλαια με βάση τι με απασχολούσε εκείνες τις μέρες και μετά τα έραβα για να ταιριάζει με το προηγούμενο κεφάλαιο. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αφήσω πίσω αυτή την ιδέα για κανένα λόγο, αυτό το βιβλίο είναι ο κόσμος όλος και έχει την δική του ιστορία σύνταξης, πχ το κεφάλαιο με τίτλο “Δύο φίλοι” από το δεύτερο μέρος του βιβλίου γράφτηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που είχε κάνει ο IANOS.
7) Τι να περιμένουμε να δούμε από τον Απόστολο;
Ζ.Σ. : Πέρα από τις σκανταλιές του, υπάρχουν στιγμές που ο Απόστολος δείχνει ανθρωπιά προς έναν άνθρωπο που ήταν στα πρόθυρα τις απόλυτης καταστροφής…
8) Μπορούμε τελικά να βρούμε την αγάπη; Κι αν όχι, τι είναι αυτό που μας εμποδίζει;
Ζ.Σ. : Πολλές φορές ακόμα και ο ίδιος ο εαυτός μπορεί να σταθεί εμπόδιο…
9) Θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τη Ζωή μέσα από αυτό το βιβλίο; Θα βρούμε κομμάτια δικά σου στους ήρωες;
Ζ.Σ. : Ναι, δύο χαρακτήρες του βιβλίου είναι έμπνευση της δικής μου προσωπικότητας.
10) Είναι αρκετά νωρίς βέβαια αλλά θα ήθελες να μας πεις αν υπάρχει κάτι που να ετοιμάζεις αυτή τη περίοδο; Θα μοιραστείς μαζί μας τα μελλοντικά, συγγραφικά σου σχέδια;
Ζ.Σ. : Ναι, έχω γράψει και το άλλο βιβλίο που είναι η συνέχεια και η κορύφωση των γεγονότων.
source: Authoring melodies
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ζωή Συμεωνίδη (Zoe Szymon) γεννήθηκε το 2005 στο Βόλο. Είναι μία ταλαντούχα νεαρή κοπέλα, αγωνίστρια της ζωής και της τέχνης. Σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων (animation artist), ποιήτρια και συγγραφέας. Η Ζωή ατσαλωμένη από τις προσωπικές της δυσκολίες και βιώματα, μαχήτρια της ζωής, βλέποντας την θετική πλευρά της ζωής, δημιουργεί σενάρια, ταινίες, μουσική, βιβλία, ασχολείται με την ηθοποιία, το τραγούδι, γενικότερα με την τέχνη. Αποσπάσματα από τα τέσσερα μυθιστορήματα της, όπως είναι «ο ΝΕΟΓΗΡΑΣ» ή «Το γεράκι της θάλασσας», έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ αντίστοιχα μαζί με τις ταινίες της έχουν βραβευτεί σε δεκάδες διαγωνισμούς ανά τον κόσμο. Για τις διάφορες πτυχές της εμπνευσμένης τέχνης της έχει αποσπάσει εκατοντάδες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο