ΑθλητικάΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
ΚΡΗΝΙΔΕΣ: «Κάποιοι οφείλουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσαν στον Κλασικό Αθλητισμό»
Οι προσπάθειες δημιουργίας αθλητικών υποδομών για τον στίβο που ξεκίνησαν στην περιοχή μας με την ίδρυση του Ομίλου Κλασικού Αθλητισμού «Ο Φίλιππος» ναυάγησαν πριν μερικά χρόνια.
Ο ΟΚΑΦ επέλεξε να έχει ως έδρα το γήπεδο Κρηνίδων από το οποίο όμως αποχώρησε για να φτάσουμε σήμερα να έχει ως έδρα το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» στην πόλη της Καβάλας.
Παρά τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις από την διοίκηση του ΟΚΑΦ για δημιουργία υποδομών στίβου στο γήπεδο των Κρηνίδων, κάτι τέτοιο δεν έγινε και σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κανένα γήπεδο να γίνουν προπονήσεις για παιδιά που ασχολούνται με το στίβο.
Ο Νίκος Λαφτσίδης είναι ένα από τα άτομα που μετείχε σ’ εκείνη την προσπάθεια ξεκινώντας την ενασχόληση του με τον αθλητισμό από τον Όμιλο Κλασικού Αθλητισμού ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Ο.Κ.Α.Φ.) ο οποίος είχε ως έδρα τις Κρηνίδες, με ορισμένες προπονήσεις να γίνονται σε Κρυονέρι και Αμυγδαλεώνα.
Ο ίδιος μας λέει: «Ξεκίνησα το στίβο με τις ρίψεις (σφαίρα). Μετά από μια παύση επέστρεψα στις αποστάσεις αντοχής και πλέον συμμετέχω στα τοπικά διασυλλογικά πρωταθλήματα, από τα 1500 μέτρα και τα 5000 μέτρα τα οποία γίνονται εντός γηπέδου μέχρι και το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου 10.000 μέτρων το οποίο γίνεται στα Τρίκαλα αρχές του έτους. Το Φθινόπωρο συμμετέχω στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου δρόμου στην κλασική διαδρομή.»
Ο Νίκος Λαφτσίδης συγκαταλέγεται στους 100 καλύτερους μαραθωνοδρόμους στην Ελλάδα καταλαμβάνοντας την 26η θέση στον πρότελευταίο κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε συνολικά περίπου 18.000 συμμετοχές με το Νίκο Λαφτσίδη να τερματίζει μεταξύ επαγγελματιών αθλητών στην 77η θέση.
Σήμερα συνεχίζει να είναι εν ενεργεία αθλητής και στεναχωριέται που ο στίβος παραμένει τόσο χαμηλά στην Ελλάδα και ειδικά στην επαρχία.
Αναφερόμενος στον ΟΚΑΦ ο οποίος αρχικά είχε ως έδρα τις Κρηνίδες, αναφέρει τα εξής:
«Είχαμε δυο με τρεις προπονήσεις στο γήπεδο των Κρηνίδων, ο σύλλογος ήταν πολύ ενεργός, με συμμετοχές σε όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Ωστόσο από το πρώτο εκείνο διάστημα υπήρχαν προβλήματα με τις εγκαταστάσεις αλλά και τον εξοπλισμό.
Πέρα όμως από αυτά, υπήρχαν αντιπαραθέσεις και με την τότε διοίκηση του Κεραυνού Κρηνίδων. Για κάποιους λόγους που δεν κατάλαβα ποτέ, φαίνεται ότι η παρουσία μας ενοχλούσε ή αν θέλετε εμπόδιζε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Κεραυνού.
Μας έκαναν να νιώθουμε ανεπιθύμητοι, αν και κατά τη γνώμη μου ένα αθλητικό στάδιο μπορεί να χωρέσει πάρα πολλούς, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και καλή θέληση.
Αυτό συμβαίνει στο γήπεδο της Καβάλας όπου συνυπάρχουν ο ΑΟΚ, ο ΟΚΑΦ και ο ΟΚΑΚ. Δηλαδή αθλητές ποδοσφαίρου και στίβου υψηλού επιπέδου.
Τον καιρό εκείνο που είχαμε ως έδρα το γήπεδο των Κρηνίδων είχαμε αιτηθεί την τοποθέτηση ταρτάν δηλαδή τον κλασικό ελαστικό τάπητα κόκκινου χρώματος.
Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε ενώ ποτέ δεν κατάλαβα πως ξεκίνησε και γιατί ξεκίνησε η διαμάχη με την τοπική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Κανείς μας δεν βγήκε κερδισμένος από αυτή την αντιπαλότητα. Ωστόσο αυτά ανήκουν στο παρελθόν και το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα.
Εγώ χωρίς να γνωρίζω νομικά θέματα, πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες ανακαίνισης του γηπέδου το οποίο ανήκει σε όλους.
Το συγκεκριμένο γήπεδο είχε κι άλλες αθλητικές υποδομές οι οποίες χαλάστηκαν. Θυμάμαι επίσης ότι είχε δύο σκάμματα για άλμα εις μήκος και μια βαλβίδα ρίψεων. ‘Όλα αυτά καταστράφηκαν αλλά όπως είπα, τα λάθη γίνονται για να διορθώνονται και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά.
Έχω πάει σε πολλά αθλητικά στάδια κι έχω δει αρκετούς αθλητικούς χώρους κι εγκαταστάσεις. Το στάδιο των Κρηνίδων, εάν λυθούν και τα ιδιοκτησιακά προβλήματα, μπορεί να μεταμορφωθεί σ’ ένα στάδιο υπόδειγμα. Στο χώρο που κάποτε υπήρχαν τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ μπορεί να σχεδιαστεί κάτι νέο και σύγχρονο.
Το γήπεδο πρέπει να επανέλθει για το σκοπό που αρχικά φτιάχτηκε. Είναι κρίμα τα παιδιά των Κρηνίδων αλλά και των άλλων χωριών να εξαρτούνται από τις υποδομές της Καβάλας.
Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και κάποτε πρέπει να το καταλάβουν κυρίως αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες που προηγούνται για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του σταδίου. Επίσης πιστεύω ότι και ο Κεραυνός Κρηνίδων χρειάζεται καινούργιους χώρους, όπως χώρους χρειάζονται κι άλλοι αθλητικοί σύλλογοι που θα θελήσουν να στεγαστούν στις εγκαταστάσεις του γηπέδου.
Προσωπικά νομίζω ότι είναι λάθος να μπούμε σε συζητήσεις παρελθόντος σπαταλώντας την ενέργεια μας. Εγώ σήμερα εξυπηρετούμαι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από την Ελευθερούπολη, η οποία, με το νέο στάδιο που έχει κάνει , φιλοξένησε ήδη τέσσερεις αγώνες υψηλού επιπέδου και πρόσφατα φιλοξένησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου κάτω των 16 ετών. Μιλάμε για πάνω από 600 αθλητές συν τους συνοδούς. Τα οφέλη για την κοινωνία είναι πολλά και πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται ο στίβος που στην περιοχή μας είναι παραμελημένος.
Στις Κρηνίδες και στα διπλανά χωριά πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι αθλητές από εμένα αλλά δεν έχουν τα ερεθίσματα, τα πρότυπα και τις ευκαιρίες να αναδείξουν το ταλέντο τους. Σήμερα, για να ασχοληθεί ένα παιδί με το στίβο, εκτός από την μηνιαία συνδρομή που πρέπει να δίνει στον σύλλογο πρέπει να δίνει άλλα τόσα για να μετακινηθεί από το χωριό του στην Καβάλα και σ’ αυτά προσθέστε την ταλαιπωρία και τον χρόνο.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούν οι αρμόδιοι σοβαρά με την προοπτική ανακαίνισης του σταδίου των Κρηνίδων. Τα οφέλη είναι ανταποδοτικά.»
Γήπεδο Κρηνίδων: «Αγκάθι» το ιδιοκτησιακό. Αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς άδεια!
Εδώ και πολλά χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα ένα τμήμα της έκτασης στην οποία κατασκευάστηκε το γήπεδο των Κρηνίδων. Εκκρεμότητα που έχει να κάνει με τον τίτλο ιδιοκτησίας της έκτασης στην οποία καταγράφονται αρκετοί ιδιώτες ως ιδιοκτήτες πολύ μικρών εκτάσεων.
Το πρόβλημα ξεκίνησε με την ανταλλαγή που επιχειρήθηκε να γίνει όταν το γήπεδο του Κεραυνού βρίσκονταν στο σημείο που είναι σήμερα κτισμένο το πρώην δημαρχείο Φιλίππων. Η τότε Κοινότητα Κρηνίδων πήρε τον χώρο του παλιού γηπέδου και προσπάθησε μέσω της ανταλλαγής εκτάσεων να παραχωρήσει σε αντάλλαγμα την έκταση που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο. Το στάδιο χτίστηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ όλες οι ανταλλαγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σήμερα αρκετοί ιδιοκτήτες φυτωρίων ακόμη και μέσα στον αγωνιστικό χώρο του σημερινού γηπέδου.
Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια, σε σημείο που ακόμη κι αν υπάρξει κάποτε χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα, να είναι αδύνατη η υλοποίηση οποιουδήποτε αναπτυξιακού έργου.
Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε τον σημερινό τοπικό αντιδήμαρχο, Θόδωρο Παπαδόπουλο ο οποίος μας είπε τα εξής μεταξύ άλλων:
« Είναι γνωστό ότι ένα τμήμα του γηπέδου Κρηνίδων ανήκει σε ιδιώτες. Αναφέρομαι στα παλιά φυτώρια τα οποία ιδιοκτησιακά δεν ανήκουν στον δήμο Καβάλας. Πρόκειται για πολλές και μικρές εκτάσεις οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν τακτοποιηθεί. Αυτό είναι και το μεγάλο αγκάθι για να αδειοδοτηθεί το γήπεδο ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί το γήπεδο σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Για να μπορέσουμε στο μέλλον να χρηματοδοτήσουμε και να κατασκευάσουμε κάτι σύγχρονο, θα πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτή την περίοδο διερευνάμε αυτούς τους νομικούς τρόπους που θα μας δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ο δήμος καβάλας έχει κάνει πρόσφατα ένα αναλυτικό τοπογραφικό σχέδιο που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος. Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες δηλώνουν αυτή τη μικρή έκταση που έχουν στο Ε9. Εμείς επιδιώκουμε από τη μία να αποκαταστηθούν αυτοί οι ιδιοκτήτες και από την άλλη να αδειοδοτηθεί το γήπεδο για να μπορέσει ο δήμος Καβάλας να προχωρήσει νόμιμα στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.
Όπως είπα το πρόβλημα είναι πάρα πολύ παλιό. Αυτό που κάναμε εμείς είναι ότι προχωρήσαμε στο τοπογραφικό και πλέον αναζητούνται οι νομικοί τρόποι επίλυσης. Θα είναι ανταλλαγή; Θα είναι εξαγορά ή απαλλοτρίωση; Είναι μια επίπονη διαδικασία διότι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες και σε πολλές περιπτώσεις οι εκτάσεις αυτές έχουν περάσει στις επόμενες γενιές. Για να βρεθούν λοιπόν αυτοί οι 20 με 25 ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι αυτών… αντιλαμβάνεστε πόσο μακριά φτάνει η υπόθεση! Πρέπει να γίνει μια διερεύνηση σε βάθος και πιστεύω ότι αν δοθεί η πρέπουσα προσοχή το θέμα μπορεί να λυθεί, διότι υπάρχουν τα νομικά μέσα ».
Πηγή: εφημερίδα ΦΙΛΙΠΠΟΙ