ΠολιτικήΟικονομίαΠρωτοσέλιδα

Τοποθετήσεις για τις αυξήσεις στην άρδευση

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Παράλληλα με τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η διοίκηση προχωρά και σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές άρδευσης με το επιχείρημα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ισολογισμού εσόδων και εξόδων.

Για το θέμα αυτό φιλοξενούμε δύο απόψεις: του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» Σπύρου Προυσαεύς ο οποίος είναι αγρότης στο επάγγελμα και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου σε αγροτικά θέματα από την πλευρά της διοίκησης, Ντέμη Κοτσακίδη επίσης αγρότης στο επάγγελμα.

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΕΥΣ: «Όλοι ξέρουμε ότι πληρώνουν μόνο οι 2 στους 10, οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν και αυτά τα τέλη πηγαίνουν στους πολίτες!»

 

«Ο κ. Κοτσακίδης μπήκε τώρα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά εγώ είμαι από το 2015 και πρέπει να κάνουμε μία αναδρομή που η σημερινή διοίκηση την αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Αυτά τα τέλη άρδευσης υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και μεταφέρθηκαν πρόσφατα στον δήμο Καβάλας, υπάρχουν ζητήματα που στο παρελθόν οι διοικήσεις τα ψηφίσαν. Επι χρόνια έλεγα τι συμβαίνει με την άρδευση και κανένας δε με άκουγε γιατί είχαν την πλειοψηφία τα 3/5 όπως εχει και ο κ. Μουριάδης. Δεν έγινε διαβούλευση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, δεν υπάρχει κανονισμός άρδευσης, ο προηγούμενος αντιδήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος του έλεγα να κάνουμε μία επιτροπή και μου έλεγε έχει κόβιντ δε μπορώ και έτσι πήγαινε μέχρι που τελείωσε η θητεία του».

«Είναι απαράδεκτο που λέει ο δήμαρχος ότι η άρδευση κάθε χρόνο μπαίνει μέσα, το ήξερε ο κ. Προμούσας και το έλεγε ότι η άρδευση μπαίνει μέσα, φτάσανε να τα υπολογίζουνε 700 χιλιάδες ευρώ. Δε μπορεί να ειρωνεύονται στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Προμούσας και ο κ. Μουριάδης και να μου λένε κάνουν κοινωνικό έργο, στους τζαμπατζήδες; Είμαι μέσα σε αυτά τα κορόιδα που πληρώνω, γιατί εγώ που πληρώνω κάθε χρόνο στο δήμο 5.000 θα πάω ξαφνικά στις 8.500; Γιατί μας τιμωρεί εμάς; Πώς θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής; Εγώ τους έδωσα ένα οργανόγραμμα, να κάνουμε μία συνολική μελέτη, να κάνουμε γεωτρήσεις, να κάνουμε μητρώο γεωτρήσεων, να βάλουμε τα διάφορα inverter και να πάμε στο σύστημα με τις κάρτες και τα ρολόγια, όπου θα πληρώνεις και θα ποτίζεις. Δεν έχουν πρόταση και λένε την δική μου πρόταση, αλλά για να γίνει αυτό θέλει προϋποθέσεις για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Τώρα γίνεται αλλού ανά κυβικό και αλλού με κιλοβατώρα, δε μπορεί το κυβικό που ποτίζει Αμυγδαλέωνας,  Καρβάλη κτλ. να πάει από 10 στα 12 σε δύσκολους καιρούς και στα χωριά όπως το Ζυγός το Κρυονέρι κτλ να πάει από 105 στα 180 η κιλοβατώρα, δηλαδή 70%! Δεν έχουν τα κότσια να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι, είναι ντροπή προεκλογικά ο δήμαρχος να δίνει εντολή στους υδρονομείς που ήταν και υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του για να ποτίζουν οι τζαμπατζήδες και να μου λέει εμένα ότι έχουν κοινωνικό πρόσωπο. Όλοι ξέρουμε ότι πληρώνουν μόνο οι δύο στους δέκα, οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν και αυτά τα τέλη πηγαίνουν στους πολίτες!».

 

 

 

 

ΝΤΕΜΗΣ ΚΟΤΣΑΚΙΔΗΣ: «Στην ουσία ο δήμος Καβάλας επιδοτούσε  τους αγρότες χρήστες των δημοτικών αντλιοστασιών πληρώνοντας αυτός την διαφορά»

 

«Ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία δύο χρόνια στην τιμολογιακή πολιτική του στα τέλη άρδευσης δεν ενσωμάτωσε την αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής που αγόραζε  από την ΔΕΗ και αυτής που χρέωνε στους αγρότες.

Αγόραζε 0,168 λεπτά και χρέωνε στους αγρότες καταναλωτές 0,10.

Στην ουσία ο δήμος Καβάλας επιδοτούσε  τους αγρότες χρήστες των δημοτικών αντλιοστασιών πληρώνοντας αυτός την διαφορά που είχε δημιουργηθεί  λόγω αυξήσεων στα τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Με απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας την προπερασμένη Δευτέρα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ξαναφέρει την τιμή της κιλοβατώρας που χρεώνει στους καταναλωτές αγρότες στην τιμή χρέωσης της ΔΕΗ.

Έτσι, στην επόμενη αρδευτική περίοδο οι χρήστες των δημοτικών  αντλιοστασίων καλούνται να πληρώσουν το ενεργειακό κόστος(0,18λεπτα/κιλοβατώρα, συνεχίζοντας να μην έχουν συμμετοχή στο λειτουργικό κόστος ( συντήρησης, αντικατάστασης, επέκτασης δικτύων, βλάβες κ.α)

Τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά, θα πρέπει όσο χρήματα εισπράττονται από τους χρήστες να επενδύονται όλα μέσα στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εισπράξεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το μισό  ενεργειακό κόστος, αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τα ποσά που δίνονται κάθε χρόνο στο λειτουργικό κόστος αλλά και σε κάποιες επενδύσεις που γίνονται ,καταλαβαίνουμε όλοι ότι η «ανταποδοτικότητα» πάει περίπατό εις όφελος των χρηστών.

Να τονίσω εδώ, ότι συζητώντας με πολλούς αγρότες, ακούω για χρήστες που χρωστούν μεγάλα ποσά στην άρδευση και συνεχίζουν  να αρδεύουν τα χωράφια τους. Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου σε αυτές της περίπτωσης, προχωράει σε δέσμευση αυτών των ΑΦΜ και εν συνεχεία σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Παρόλα αυτά , υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες του κανονισμού άρδευσης που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην εισπραξημότητα αλλά και στην λειτουργία του μοντέλου της άρδευσης. Το επόμενο διάστημα θα καλέσουμε όλες τις παρατάξεις αλλά και τον Αγροτικό Σύλλογο  να συζητήσουμε από κοινού τροποποιήσεις  που θα βελτιώσουν τον κανονισμό για να μπορέσουμε να πάμε σε τροποποίηση πριν την νέα αρδευτική περίοδο.

Τέλος να αναφέρω οτι  αυτές τις μέρες είναι στον αέρα ο διαγωνισμός του έργου «Βελτίωση και ενεργειακή αναβάθμιση Αντλιοστασίων» που αφορά 13 αντλιοστάσια στην Ενότητα Φιλίππων. Με αυτό το έργο βελτιώνονται ενεργειακά  13 αντλιοστάσια, αποκτούν έλεγχο τηλεμετρίας και τοποθετούνται σε αυτά ψηφιακά ρολόγια με προπληρωμένες κάρτες. Το παραπάνω έργο ελπίζουμε να  μπει σε χρήση την αρδευτική περίοδο του 2025. Επίσης εντός του 2024 θα κατατεθεί μελέτη για ένα πολύ μεγάλο( πολλών χιλιομέτρων) έργο επεκτάσεων αρδευτικών δικτύων.

Όλα τα παραπάνω, ας μπουν υπό την προϋπόθεση  ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση, για τον  μεγάλο ενιαίο φορέα ( μεγάλες ΔΕΥΑ) που θα δημιουργηθούν  για  να πάρουν  υπό την σκέπη τους  και την άρδευση από τους Δήμους. Επιτρέψτε μου να πω, επειδή οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρχει και ιδιώτης μέσα στην διαχείριση, τότε όχι απλά θα ενσωματωθεί και το λειτουργικό κόστος στα χρήματα που πληρώνουν οι χρήστες, αλλά θα επιδιωχθεί να υπάρξει και κέρδος από την διαχείριση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, ζητάμε από τους αγρότες να σέβονται τον αρδευτικό κανονισμό και  συνεργάζονται με τους κατά τόπους υδρονομείς.»

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close