ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα
Ημέρα μνήμης των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού- Φωτογραφικό υλικό
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 10 Απριλίου 2022 στους Φιλίππους Καβάλας τιμήσαμε τα χιλιάδες θύματα των διωγμών του θρακικού ελληνισμού από τους Τούρκους. Διωγμοί που κορυφώθηκαν στις 6 Απριλίου 1914 και ακολούθησαν δολοφονίες, βιασμοί, λεηλασίες.Η 6η Απριλίου είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία όχι μόνο για τους Θρακιώτες αλλά και για τον προσφυγικό Ελληνισμό γενικότερα. Η ημερομηνία αυτή ήταν η αρχή ενός οργανωμένου σχεδίου που εκτελέστηκε από το κίνημα των Νεότουρκων με κύριο υποστηρικτή την Γερμανία. Το φρικτό αυτό σχέδιο πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στον Πόντο και στην Δυτική Μικρά Ασία. Η ημερομηνία αυτή είναι χαραγμένη στην μνήμη μας ως το “Μαύρο Πάσχα των Θρακών”
Μετά την θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και ομιλία απο την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων κ. Βάσω Σογαντζή για το χρονικό των διωγμών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών Αρχών και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τους Προσφυγικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλλίππων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Θρακική Εστία Καβάλας που πρότεινε φέτος η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στους Φιλίππους, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων, σε ένα χωριό που αγκάλιασε όλους τους πρόσφυγες στην περίοδο της ανταλλαγής.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του συλλόγου και στις κυρίες που επιμελήθηκαν τον μπουφέ, στην Φιλαρμονική Κρηνίδων για την άριστη όπως πάντα παρουσία της και τον Αστυνομικό Σταθμό Κρηνίδων για την ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι Βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης και Τάνια Ελευθεριάδου, εκπρόσωποι του Υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου και του Βουλευτή Μ. Λαζαρίδη.
Από τον Δήμο Καβάλας παρέστησαν ο Αντιδημάρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , Κωνσταντίνος Πεφάνης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανέστης Τσουρουκίδης και Ευαγγελία Δρακονάκη.
Από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Α. Πολίτης και Χ. Γάκης , οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Μαρκόπουλος και Α. Ιωσηφίδης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολυστύλου, Δάτου -Μικροχωρίου κ. Γ. Λόλακας.
Παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος και την εκδήλωση στήριξαν το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας, ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλας, η Κρητική Αδελφότητα Καβάλας, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δάτου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου, η Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυδίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου ο “Ακρίτας” , ο Όμιλος η “Καβάλα μπροστά”.
Ευχαριστούμε το γραφείο τελετών Αλ. Δελημπαμίδη για τα κόλλυβα και τον στολισμό της Εκκλησίας καθώς και τον εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλίππων π. Γ. Καλανδάρογλου, τους ιεροψάλτες και την Εκκλησιαστική επιτροπή.
Η λήθη είναι ο χειρότερος εχθρός της ιστορίας και της εξέλιξης ενός κράτους.