ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Η αρχαία πόλη της Θάσου αποκαλύπτεται μέσα από μια έκθεση με μικρογραφίες

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Η αρχαία πόλη της Θάσου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, μέσα από την έκθεση που δημιούργησε ο δραστήριος και ταλαντούχος Αναστάσης Μπίλιας, που ζει και εργάζεται στο Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού.

Με εμβαδόν που ξεπερνάει τα εκατό τετραγωνικά μέτρα και με την ευγενική παραχώρηση μιας αίθουσας ξενοδοχείου προκειμένου χωρέσουν όλες οι μακέτες και να αναπτυχθούν ορισμένα από τα ομορφότερα και πιο εμβληματικά κτίσματα που κοσμούσαν το νησί κατά την αρχαιότητα, το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, έστω και σε μικρογραφίες, την ακριβή χωροταξική διάταξη της αρχαίας πόλης που ανέπτυξε σημαντικό πολιτισμό και αποτέλεσε αξιοσημείωτη εμπορική δύναμη. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να διαφεύγει πως η σημερινή πόλη της Καβάλας κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε αποικία των Θασίων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με την παρουσία πλήθους κόσμου, κατέδειξαν την ανάγκη των κατοίκων να επανασυνδεθούν με την ιστορία τους και να κατανοήσουν πώς ήταν στην πραγματικότητα τα σημερινά αρχαία ερείπια των κτισμάτων που καθημερινά αντικρίζουν.

Ζώντας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανάμεσα στα ερείπια και τα μνημεία που φανέρωναν τον πολυσήμαντο πολιτισμό του καταπράσινου νησιού, ο Αναστάσης Μπίλιας δεν έμεινε ασυγκίνητος. Μπορεί να μην τον κέρδισε η αρχιτεκτονική ή η αρχαιολογία, όπως επιθυμούσε, αλλά οι τουριστικές επιχειρήσεις, ωστόσο στο μυαλό του, όπως άλλωστε στο μυαλό των περισσότερων συμπατριωτών του, η Θάσος, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο. Όπου το παρελθόν δένει αρμονικά με το παρόν και οι βόλτες στα σοκάκια και τα ερείπια της παλιάς αγοράς στην πρωτεύουσα του νησιού, μεταμορφώνονται σε μια ξεχωριστή περιήγηση στην πλούσια ιστορία του νησιώτικου τόπου.

Η πανδημία αποτέλεσε μια δημιουργική περίοδο

Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας κατάφερε να τη μετατρέψει σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής του και μετά από δυο χρόνια συστηματικής δουλειάς, μελέτης και κοπιώδους προσπάθειας κατάφερε να αναπαραστήσει ένα μεγάλο μέρος από την αρχαία πόλη της Θάσου. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας και τις ιδιαίτερα δημοφιλείς φιγούρες των playmobil δημιούργησε διοράματα, κάνοντας ακόμα πιο κατανοητή την εικονική περιήγηση στην αρχαία ιστορία της νησιώτικης πολιτείας.

«Εκείνο που επιχείρησα είναι να παρουσιάσω μια πρωτότυπη προσέγγιση για το τι υπήρχε κάτω από την πόλη του Λιμένα όπου ζούμε σήμερα όλοι εμείς», τονίζει ο Ανάστασης Μπίλιας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Κτίσματα, πύλες, πύργοι, ιερά, τείχη, δηλαδή χώροι όπου διαδραματίστηκαν, από τους αρχαϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, σημαντικά γεγονότα που χαρακτήριζαν όλη την ιστορία, τον πολιτισμό, την πρόοδο της πόλης – κράτους των Θασίων. Επιπλέον, οι μικρόσωμες και τόσο δημοφιλείς φιγούρες των playmobil συνθέτουν εικόνες, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, αποτυπώνουν σκηνές καθημερινότητας και γενικά βοηθούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσίαση της αρχαίας πόλης», προσθέτει.

Το Βουλευτήριο, η σκηνή του αρχαίου θεάτρου, οι πύλες του Διός, της Ήρας, του Ερμή, του Διονύσου, της θεάς με το άρμα, η δίοδος των Θεωρείων, τα διοικητικά κτιριακά σύνολα, τα προπύλαια, η αψίδα του Καρακάλα είναι ορισμένες από τις μακέτες και τα διοράματα που παρουσιάζονται.

Κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά

«Θεωρώ ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες, με έναν κάπως ευφάνταστο τρόπο, μικροί και μεγάλοι κατανοούν καλύτερα την ιστορία μας κάνοντας ένα πρωτότυπο ταξίδι στο παρελθόν και αποκομίζοντας περισσότερες εικόνες και γνώσεις, καθώς υπάρχουν και ενημερωτικές ταμπέλες με την ιστορία και τη χρήση του κάθε κτίσματος. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις και οι κατασκευές αριθμούν πολλά κομμάτια. Χρειάστηκε να μελετήσω όλα αυτά τα χρόνια πολλά βιβλία, κυρίως της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που έκανε εκτεταμένες ανασκαφές στο νησί, έχοντας αποτυπώσει λεπτομερώς όλα τα κτίρια, τα ιερά των θεών κ.α.», σημειώνει ο κ. Μπίλιας.

«Θέλησα να αποτυπώσω και την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε όταν τα δει κάποιος από κοντά να μην έχει την αίσθηση πως είναι ψεύτικα. Η Θάσος παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο, τα τείχη της είχαν περίμετρο πέντε χιλιόμετρα και το ύψος τους ξεπερνούσε τα οχτώ μέτρα», υπογραμμίζει ο Θάσιος δημιουργός.

Για να πετύχει την ακριβή αποτύπωση χρησιμοποίησε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον όπως ξύλο, φελιζόλ, πέτρα, χαρτί, ενώ τα χρωμάτισε στα μοτίβα εκείνης της εποχής.

Πολύτιμος δάσκαλος ο Τόνι Κοζέλ

Πολύτιμος δάσκαλος και βοηθός του ήταν ο πληθωρικός αρχιτέκτων – μηχανικός Tόνι Κοζέλι, με καταγωγή από τη Δαλματία, ένας από τους λιγοστούς αρχαιολόγους που ερεύνησε και μελέτησε συστηματικά την ιστορική διαδρομή των αρχαίων λατομείων μαρμάρου στο πανέμορφο και κατάφυτο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου

Μόνιμος κάτοικος του νησιού ο Tόνι Κοζέλι εδώ και πάρα πολλά χρόνια απολαμβάνει της εκτίμησης και του θαυμασμού όλης της τοπικής κοινωνίας της Θάσου. Πολύτιμος συνεργάτης και συνοδοιπόρος στο 40χρονο ερευνητικό του ταξίδι η σύντροφος της ζωής του Μανουέλα Κοζέλι, αρχιτέκτων μηχανικός, που εργάζεται στο νησί για λογαριασμό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο ΑΛΚΥΩΝ θα παραμείνει στημένη μέχρι το Μάρτιο, οπότε οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν τη ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν, ίσως για πρώτη φορά ολοκληρωμένη, την αρχαία πόλη της Θάσου.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close