ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων:
Άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη του σχολικού κτιρίου  σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Προ των πυλών βρίσκεται η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου στο σχολείο των Κρηνίδων, σύμφωνα με την μελέτη που εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

 

Ο τοπικός αντιδήμαρχος του δήμου Καβάλας, Θόδωρος Παπαδόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη του, μίλησε για την μελέτη αυτή και την έγκριση που περιμένει από την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας για το έργο των 2 εκατομμυρίων ευρών που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου.

Η μελέτη του έργου έγινε από την προηγούμενη διοίκηση ενώ παράλληλα η προηγούμενη διοίκηση ακολούθησε τη δικαστική οδό για να διευθετηθεί και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του οικοπέδου στο οποίο είναι χτισμένο το σχολείο.

Η δικαστική απόφαση  που ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της μελέτης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου.

 

Μία ενεργειακή αναβάθμιση

 

Όπως αναφέρει ο σημερινός τοπικός αντιδήμαρχος, Θόδωρος Παπαδόπουλος «Έγινε μία μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση για την ενεργειακή αναβάθμιση , η οποία περιλαμβάνει μονώσεις, αντικαταστάσεις κουφωμάτων, διαμόρφωση του προαύλιου χώρου, του αιθρίου που υπάρχει στο εσωτερικό και του γυμναστηρίου. Θα γίνουν παρεμβάσεις που θα δώσουν καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχονται στο σχολείο και τους μαθητές, μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, θα δώσει πνοή σε ένα σχολείο αρκετών χρόνων και θα λύσει πολλά λειτουργικά προβλήματα που χρονίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το κτίριο είναι παλιό, από το 1978, δεν έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις παρά μόνο συγκεκριμένες μικρού βεληνεκούς ενέργειες και οπωσδήποτε χρίζει μίας πιο ριζικής ανακαίνισης του».

 

Τα προβλήματα

 

Ο τοπικός αντιδήμαρχος συνεχίζει αναφερόμενος στα προβλήματα που υπήρχαν: «Αυτό μόνο μέσω χρηματοδότησης  ΕΣΠΑ μπορούσε να επιτευχθεί και μέχρι τέλος του μήνα θα κατατεθεί η πρόταση αφού όλα τα προβλήματα είναι λυμένα. Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν το ιδιοκτησιακό γιατί όταν είχε κατασκευαστεί το κτίριο, η ιδιοκτησία δεν ήταν του δήμου και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να περιέλθει στον δήμο. Το κτηματολόγιο έκλεισε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οπότε η μόνη λύση ήταν να γίνει ένα δικαστήριο τον Απρίλιο του 2018 και η απόφαση βγήκε πριν δύο μήνες, ωρίμασε η μελέτη και τώρα είναι έτοιμη να κατατεθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκατομμυρίων ευρώ. Στο συμβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα η ένταξη της μελέτης του έργου που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί  μέσω  ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίζεται η περιφέρεια. Περιμένουμε την αξιολόγηση της από την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας και περιμένουμε μέσα σε δύο μήνες την απόφαση για την ένταξη. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην έγκριση και ότι όσες εκκρεμότητες υπάρχουν θα λυθούν».

 

Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις του έργου

 

Τέλος, παραθέτει το χρονοδιάγραμμα του έργου και πως αυτό θα διαμορφώσει ένα σύγχρονο σχολείο μέσα στα επόμενα χρόνια:  «Αν ενταχθεί στο πρόγραμμα σε κανένα τρίμηνο, οι διαδικασίες του διαγωνισμού είναι χρονοβόρες γιατί είναι μεγάλο το ποσό και πιστεύω σε κανένα εξάμηνο να έχουμε ανάδοχο, οπότε η εκτέλεση του έργου θα ξεκινήσει το 2021.  Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει μέσα, είναι έξι μήνες. Στις προϋποθέσεις του διαγωνισμού είναι να λειτουργεί παράλληλα με την μαθησιακή διαδικασία. Ότι δηλαδή δεν θα σταματήσει να λειτουργεί το σχολείο. Επίσης, θα εκμεταλλευτεί τις διακοπές του καλοκαιριού και του Πάσχα λειτουργώντας παράλληλα σύμφωνα με την μελέτη. Το έργο είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα δώσει μία πνοή στο σχολείο και θα γίνει πιο ελκυστικό. Θα γίνει ένα σύγχρονο σχολείο, το οποίο θα αλλάξει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται εκεί».

 

Πηγή: εφημερίδα «ΦΙΛΙΠΠΟΙ»



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close