ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Κοροναϊός: Μία ανάσα πριν το δεύτερο κύμα λένε οι ειδικοί – Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Όλο και εντείνεται η αγωνία και η ανησυχία των ειδικών σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται και οι νέοι, οι οποίοι εκτός ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό, μπορεί να μεταδώσουν εύκολα τον Covid-19 και σε ευπαθείς ομάδες.

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Όλο και εντείνεται η αγωνία και η ανησυχία των ειδικών σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται και οι νέοι, οι οποίοι εκτός ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό, μπορεί να μεταδώσουν εύκολα τον Covid-19 και σε ευπαθείς ομάδες.

Το γεγονός πως χτες καταγράφηκε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ ημερήσιο ρεκόρ με 262 κρούσματα επιβεβαιώνει την χαλαρή στάση που επικρατούσε στη χώρα μας στις αρχές του Αυγούστου, καθώς τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα από εκείνη την περίοδο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αρκετά από μέτρα πάρθηκαν αυτό το μήνα σε μία προσπάθεια των ειδικών και να ελέγξουν την πορεία της επιδημίας ειδικά όσο πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά να βάλει και ένα φρένο σε όσους ξεφαντώνουν στα νησιά σαν να μην υπάρχει κοροναϊό.

Παρά τα νέα μέτρα, τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σε συνδυασμό με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που διαρκώς φθίνει προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν για δεύτερο κύμα, αλλά και τονίζουν την επικινδυνότητα που κρύβει η μεταστροφή του ιού προς τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Μάλιστα αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως είμαστε «με το ένα πόδι» στο δεύτερο κύμα, την ώρα που υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ακόμη και έλεγχος με τα κρούσματα.

Την ίδια ώρα στη φαρέτρα των ειδικών και της κυβέρνησης παραμένουν νέα σκληρότερα μέτρα.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ. Σύψας χτες ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο π.χ. για μια παρέα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού, τόνισε πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εκτός σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με τον κοροναϊό θεωρείται κρίσιμη  με τους ειδικούς να ετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι νέο «πακέτο» μέτρων για να αποτρέψουν τη διασπορά του.

Δερμιτζάκης: Έχουμε φτάσει στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο με τα κρούσματα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για την αύξηση των κρουσμάτων και τη συμπεριφορά των πολιτών στα νέα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, «δεν είμαστε ακόμα στη φάση της εκθετικής ανόδου, αλλά διανύουμε μια ανοδική πορεία», όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ανησυχητικό στάδιο, «στο όριο του να χάσουμε τον έλεγχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως με συγκεκριμένες συμπεριφορές, δίνουμε την ευκαιρία στον ιό να υπερμεταδοθεί.

Ένα ενδεχόμενο lockdown δε θα λύσει τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα και κυρίως στην οικονομία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να πράξει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Για τα νέα μέτρα και την συμπεριφορά του κόσμου ως προς αυτά, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως «ο κόσμος πλέον προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και δε συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βοηθήσει, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα προσπαθεί να προλάβει τις καταστάσεις.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι πολίτες για διάφορους λόγους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα που ανακοινώνονται και σε αυτά που λένε οι ειδικοί».

«Σχέδιο υπάρχει και είναι αρκετά ευέλικτο ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ωστόσο όταν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, προφανώς το σχέδιο είναι πιο δύσκολο να αλλάξει  και να εφαρμοστεί», κατέληξε.

Σύψας: Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων.»

Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

Ο καθηγητής εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο.»

Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Σχετικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού.» [….]

Πηγή: in.gr



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close