ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Πρόγραμμα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων ετοιμάζουν Επιμελητήριο και ΔΙΠΑΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το τμήμα Φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μαζί με το Επιμελητήριο Καβάλας, κατά τη διετία 2020-2022, θα συμμετέχουν στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, (Δράση ΚΑ202/στρατηγικές Συμπράξεις στον Τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης), με τίτλο “Active Learning Community for UpskillingTechnicians and Engineers” και κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου2020-1-BG01-KA202-079042, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Φυσικής Δρ.Παναγιώτης Κόγιας, με αναπληρωτή υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Ιάκωβο Φαντίδη και για το Επιμελητήριο Καβάλας ο κ. Μάρκος Δέμπας.
Φορέας-συντονιστής του έργου είναι το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Γκάμπροβο της Βουλγαρίας και στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης, το Gdansk University of Technology της Πολωνίας, το Πανεπιστήμιο του Νις της Σερβίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.
Μία συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί νέα συστήματα παραγωγής που να συνδυάζουν την φυσική παραγωγή με την καινοτομία και να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό τους, ειδικά στους τεχνικούς και τους μηχανικούς. Απαιτούν νέες υβριδικές ομάδες «ανθρώπων-μηχανών», όπου οι τεχνικοί και οι μηχανικοί θα πρέπει να αναλύουν μεγάλα δεδομένα, να προσομοιώνουν γραμμές παραγωγής, να συντονίζουν ρομπότ, να διαγιγνώσκουν και να επισκευάζουν πολύπλοκα αυτοματοποιημένα συστήματα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και την εναρμόνιση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κοινοπραξία του έργου αποτελούμενη από τα προαναφερθέντα Πανεπιστήμια και Επιμελητήρια, έχει ως στόχο να αναπτύξει μια Ενεργή Κοινότητα Μάθησης για την Αναβάθμιση Τεχνικών και Μηχανικών στον τομέα των Μηχανικών Κατασκευών και της Μηχατρονικής.
Η Σύμπραξη έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο του 2020 τη συνεργασία και τις δραστηριότητες, σε διαδικτυακό επίπεδο προς το παρόν, λόγω πανδημίας. Ήδη το λογότυπο, καθώς και η επίσημη ιστοσελίδα του έργου https://allcute.eu (διαθέσιμη σε 5 γλώσσες, ανάμεσα τους η Αγγλική και Ελληνική γλώσσα), έχουν δημιουργηθεί, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη η σελίδα στο Facebook, αναμένεται δε, το 1ο επίσημο Ενημερωτικό Δελτίο (Newsletter) του προγράμματος στο τέλος Ιανουαρίου 2021.
Ακόμη, η online έρευνα για τον προσδιορισμό των αναγκών αναβάθμισης των δεξιοτήτων τεχνικών και μηχανικών που απασχολούνται στον τομέα των Μηχανικών Κατασκευών και της Μηχατρονικής είναι διαθέσιμη https://allcute.eu/el/home-gr2. Παρακαλούμε όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να συμπληρώσουν τα σχετικό ερωτηματολόγιο.