ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

30 επιχειρήσεις βραβεύτηκαν από το Επιμελητήριο στην εκδήλωση του Σαββάτου. Για να δούμε ποιες είναι όμως.

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Σε μια σεμνή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης το Επιμελητήριο Καβάλας βράβευσε επιχειρήσεις μέλη του που είναι ενεργές και ιδρύθηκαν πριν το 1940 συνεχίζοντας το διάδοχο σχήμα του ιδρυτή τους. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι τοπικοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι άλλων Επιμελητηρίων της Ελλάδας. Παράλληλα με την βράβευση των επιχειρήσεων η διοίκηση του Επιμελητηρίου επέλεξε να βραβεύσει και τέσσερις οικογένειες της πόλης μας οι οποίες πρόσφεραν κοινωνικό έργο και στήριξαν τον τόπο μας στις δύσκολες εποχές του παρελθόντος. Οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου, όπως μας έχουν πληροφορήσει, σκοπεύουν να βραβεύσουν στο μέλλον και άλλες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης σε μελλοντική εκδήλωση καθώς ο όγκος των επιχειρήσεων ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να μπορέσουν να βραβευτούν όλες μαζί.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν

Ποιες ήταν οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν όμως; Ας δούμε λίγα ιστορικά στοιχεία για αυτές:

  1. Δουλγερίδης Παναγιώτης – Υποδήματα  Καβάλα

Η επιχείρηση  εγγράφθηκε στο μητρώο  το 1916 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με την επωνυμία Παναγιώτης Δουλγερίδης και Σια Ο.Ε. συμπληρώνοντας αισίως  103 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Θεωρείται από τις παλαιότερες επιχειρήσεις στον τομέα των υποδημάτων , τόσο στην Καβάλα, όσο και σ όλη τη χώρα.

  1. Κατσόμαλλος Αργύριος – Εγχώρια προϊόντα Καβάλα

Η εγγραφή της επιχείρησης έγινε στο μητρώο  του Επιμελητηρίου το 1920, με αντικείμενο τα εγχώρια προϊόντα με το οποίο ασχολείται μέχρι και σήμερα με την επωνυμία Αργύριος – Κωνσταντίνος Κατσόμαλλος και Σια Ο.Ε. καταγράφοντας ήδη  μια πορεία  99 ετών.

  1. Καπάιος Ιωάννης – Φωτογραφείο Καβάλα

Επιχείρηση της Καβάλας που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1922 ως Φωτογραφείο και λειτουργεί με ίδιο αντικείμενο μέχρι σήμερα με την ίδια επωνυμία, αλλά με τον Ιωάννη Καπάιο τον νεώτερο φυσικά,  συμπληρώνοντας ήδη 97 χρόνια λειτουργίας.  Πρόκειται ουσιαστικά για τη παλαιότερη επιχείρηση στον συγκεκριμένο τομέα.

4. Μαυρίδης Αντώνιος – Ωρολογοποιός Καβάλα

Με εγγραφή στο μητρώο του Επιμελητηρίου Καβάλας το 1922, η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της και συνεχίζει  συμπληρώνοντας 97 χρόνια.  Σήμερα λειτουργεί με την επωνυμία Μαυρίδης Δημήτριος ως χρυσοχοείο συνεχίζοντας μια  μακρά οικογενειακή παράδοση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

  1. Τσατσούλης Ευάγγελος – Παντοπωλείο Καβάλα

Η εγγραφή της επιχείρησης  στο μητρώο του επιμελητήριο έγινε το 1922 και βέβαια αφορά  τον πρόγονο της σημερινής  ROYAL ΑΒΕΕ των αδελφών Αλέξη και  Άγγελου  Τσατσούλη. Σήμερα  το Επιμελητήριο Καβάλας τιμά  την  ιστορία της οικογένειας ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ,  η οποία ξεκίνησε από ένα παντοπωλείο και  μετεξελίχθηκε στα 97 αυτά χρόνια,  σε  μια ΑΒΕΕ με εξέχουσα θέση μεταξύ των σημαντικότερων εξαγωγικών εταιριών  της χώρας στο κλάδο των τροφίμων.

  1. Μουχταρέλης Θεόδωρος – Κουρείο Καβάλα

Με εγγραφή στο μητρώο του Επιμελητήριου Καβάλας το 1922 λειτούργησε το κουρείο που σήμερα έχει αναλάβει και συνεχίζει ο εγγονός κ. Κοντογεωργίου Θεόδωρος διανύοντας το 97 έτος συνεχούς λειτουργίας. Ένα κουρείο με ιστορικότητα και διαχρονική παρουσία στην αγορά της Καβάλας, που συνεχίζεται.

  1. Καφεκοπτείο ΑΝΑΝΙΑΔΗ Καβάλα

Με εγγραφή στο μητρώο του επιμελητηρίου το 1923, αλλά σε λειτουργία από το 1903 το καφεκοπτείο Ανανιάδης   είναι  μια από τις παλαιότερες σε λειτουργία επιχειρήσεις, με το ίδιο αντικείμενο,   όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι,  ήταν  από τις πρώτες  επιχειρήσεις στο πανελλήνιο  που εισήγαγε καφέ από την Βραζιλία.

Παραμένει στην ίδια οικογένεια εδώ και 116 χρόνια και σήμερα διευθύνεται από τους συνεχιστές  4ης  γενιάς .

  1. Αδαμπασιάδης Λέανδρος – Εισαγωγές τροφίμων Καβάλα

Με εγγραφή στο μητρώο  το 1923 η εταιρία  διανύει το 96ο έτος συνεχούς λειτουργίας , με την επωνυμία  πλέον    Αδαμπασιάδης Λ. Αλέκος Α.Ε. Μια επίσης τοπική επιχείρηση που μετεξελίχθηκε σε Α.Ε. και  κατέγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο χώρο του χονδρεμπορίου και των αντιπροσωπειών που  σήμερα τιμάτε για την ιστορική διαδρομή της.

  1. Τουφεξής Πρόδρομος – Ηλεκτρικά Ελεθερούπολη

Το 1924 στην Ελευθερούπολη ξεκίνησε τη λειτουργία της μια επιχείρηση, που σήμερα τιμάτε για την ιστορική διαδρομή της, αφού έχει συμπληρώσει 95 χρόνια λειτουργίας  και βέβαια,  είναι  από τις παλαιότερες στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, σύμφωνα πάντα με το μητρώο εγγραφών  του Επιμελητηρίου Καβάλας και  σημερινή επωνυμία Τουφεξής Φωτιος.

  1. Χατζηαβραμίδη Αδελφοί – Ξηροί Καρποί Καβάλα

Η επιχείρηση των Αδελφών  Χατζηαβραμίδη εγγράφετε στο μητρώο του Επιμελητήριου Καβάλας, το 1924 με αντικείμενο το εμπόριο ξηρών καρπών. Σήμερα με επωνυμία Χατζηαβραμίδης Ιωάννης και συμπληρώνοντας 95 χρόνια από την ίδρυση της, τιμάται για την αδιάκοπη και συνεχή λειτουργία της. Και η παράδοση συνεχίζεται.

  1. Αδελφοί Φέσσα – Αρτοποιείο Καβάλα

Με έτος εγγραφής το 1925 στο μητρώο του επιμελητηρίου και επάγγελμα αρτοποιός, η επιχείρηση των αδελφών Φέσσα τιμάται  σήμερα ως μια από τις παλαιότερες εν λειτουργία επιχειρήσεις, με σημερινή  επωνυμία Αρτοζαχαροπλαστείο Αναστασία Φέσσα και ΣΙΑ Ο.Ε. Μια ξεχωριστή επιχειρηματική διαδρομή, με μεγάλη ιστορία γεύσεων.

  1. Ανανιάδης Αλλαντικά – Καβάλα

Η επιχείρηση Ανανιάδης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 με αντικείμενο τα αλλαντικά  και συνεχίζει μια  ιστορική  διαδρομή  συμπληρώνοντας ήδη 93 χρόνια. Σήμερα λειτουργεί με την επωνυμία Ανανιάδης Βασίλειος και Σια Ο.Ε και αντικείμενο τη πώληση τροφίμων και ποτών

  1. Ζησίμου Γεώργιος – Αντιπροσωπείες Χρυσούπολη

Ο Γεώργιος Ζησίμου  εγγράφετε στο μητρώο του επιμελητηρίου Καβάλας το 1926 ως αντιπρόσωπος, με έδρα την Χρυσούπολη  κι έτσι ξεκινάει η ιστορική διαδρομή μιας επιχείρησης που σήμερα καταγράφει αισίως τα 93 χρόνια.  Ο εγγονός Γεώργιος –  Παύλος  Ζησίμου ( μέλος  του Δ.Σ. του επιμελητήριου Καβάλας) είναι ο συνεχιστής σήμερα της κατά παράδοση αυτής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  1. Φαρσάκογλου Αβραάμ – Εργολάβος κηδειών Καβάλα

Η επιχείρηση εγγράφεται στο μητρώο το 1926 και συνεχίζει να λειτουργεί με το ίδιο αντικείμενο μέχρι και σήμερα, με την επωνυμία Αβραάμ Φαρσάκογλου και Υιός Ο.Ε. Διανύοντας το 93ο έτος λειτουργίας , οι σημερινοί διαχειριστές τιμούν την ιστορική διαδρομή,  με στόχο την συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης και στο μέλλον.

  1. Κωνσταντίνος Νάνος – Ωρολογοποιός Καβάλα

Μια ακόμη ιστορική επιχείρηση με αντικείμενο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, την ωρολογοποιία που μετεξελίχθηκε σε κατάστημα πώλησης κοσμημάτων και ρολογιών. Η επωνυμία παρ ότι έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από 90 χρόνια, είναι Κωνσταντίνος Νάνος, αλλά φυσικά  ο νεώτερος.

  1.  ΕΑΣ Καβάλας – Συνεταιρισμός Καβάλα

Η ΕΑΣ ( ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Καβάλας )εγγράφθηκε στο μητρώο το 1927 και λειτουργεί από τότε  με σκοπό τη συγκέντρωση και διαχείριση της αγροτικής σοδειάς των παραγωγών. Σήμερα όπως τότε, συνεχίζει με τον ίδιο σκοπό δημιουργίας, διανύοντας το 92ο  έτος,  αλλά με  την ονομασία Ένωση αγροτών  συνεταιρισμένων Καβάλας.

  1. Ρωμανίδης Βασίλειος – Πρατήριο καυσίμων Καβάλα

Είναι η απαρχή της εταιρίας καυσίμων  σήμερα Ρωμανίδης Βασίλειος  και Σια Ο.Ε. με εγγραφή στο μητρώο του επιμελητηρίου το έτος 1927. Μια πορεία 92 ετών μέχρι σήμερα, που ανέδειξε και σ αυτήν την περίπτωση, το επιχειρηματικό πνεύμα και την προσπάθεια των απογόνων που παρέλαβαν την σκυτάλη στην εξέλιξη του χρόνου μέχρι και σήμερα.

  1. Ποθητάκης Ποθητός

Μέλος του Επιμελητήριου η εν λόγω  επιχείρηση,   εγγεγραμμένη  το 1927 με ιστορία ήδη 92 ετών στην αγορά της Καβάλας που συνεχίζεται σήμερα από τον  Πολυχρόνη Ποθητάκη. Και σ’ αυτή τη περίπτωση, ο πόλεμος,  οι αντιξοότητες και  οι όποιες κρίσεις   βίωσε η Ελληνική οικονομία και κοινωνία, δεν πτόησαν ούτε τον ιδρυτή, αλλά ούτε και τους συνεχιστές της οικογενειακής επιχείρησης, παραμένοντας σε λειτουργία μέχρι και σήμερα.

  1. Γούσης Φιλιππος – Γαλακτοπωλείο Καβάλα

Μέλος του επιμελητηρίου εγγεγραμμένο το 1928 η επιχείρηση γαλακτοπωλείου του ιδρυτή Φίλιππου Γούση, συνεχίζει τη λειτουργία της και  σήμερα μετά από 91 χρόνια και βέβαια με ιδιοκτήτη τον κ. Φίλιππο Γούση  αλλά τον νεώτερο, εγγονό του ιδρυτή της ιστορικής  επιχείρησης.

  1. Σωτήριος Μπαμπατζιμόπουλος – Ποτοποιία Χρυσούπολη

Η  ιστορική ποτοποιία της Χρυσούπολης, εγγράφθηκε το 1928 στο μητρώο του Επιμελητηρίου και διανύει σήμερα το 91ο έτος από την ίδρυση της, με την επωνυμία πλέον Αδελφοί Μπαμπατζιμ Ο.Ε. Η επιχείρηση συνεχίζει να παράγει τα προϊόντα της, κατά παράδοση με συνεχιστές τους απογόνους 3ης γενιάς της οικογένειας.

  1. Γινικόπουλος Νικόλαος – Σιδηρικά Καβάλα

Με έτος εγγραφής στο μητρώο το 1930 η επιχείρηση λειτουργεί σήμερα με την επωνυμία Υιοι Αθανασίου Γινικόπουλου Ο.Ε διανύοντας το 89ο έτος λειτουργίας της, με το ίδιο αντικείμενο που είναι όπως τότε, έτσι και σήμερα τα σιδηρικά, από τους απογόνους 3ης γενιάς του ιδρυτή της επιχείρησης.

  1. Ρουμελιώτης Άγγελος – Εμπόριο απορρυπαντικών Καβάλα

Το 1932 η επιχείρηση εγγράφεται στο μητρώο του επιμελητηρίου και ξεκινά τη πορεία της  στον χρόνο που φθάνει μέχρι σήμερα, συμπληρώνοντας ήδη 87 χρόνια συνεχούς λειτουργίας , με την επωνυμία Άγγελος Ρουμελιώτης κα Σια Ο.Ε. Και σ αυτή την επιχείρηση,  έχουμε τη συνέχιση λειτουργίας,  από απογόνους 3ης γενιάς  με αντικείμενο το εμπόριο.

  1. Κιουτσούκωστας Κυριάκος – Κρεοπωλείο Καβάλα

Έτος εγγραφής στο μητρώο του επιμελητηρίου 1934 και βέβαια μια μετεξέλιξη, στα 85 χρόνια που μεσολάβησαν,   από τότε μέχρι σήμερα, που είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια Κιουτσούκωστα  να δημιουργήσει ,  μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος, καθώς κι ένας  σεβαστός  αριθμός  καταστημάτων, σημείων πώλησης με την ονομασία πλέον  ΚΡΕΚΑ Α.Ε. Εισηγμένη στο χρηματιστήριο από τη δεκαετία του 90 και βέβαια από τις μεγαλύτερες στο τομέα της Πανελλαδικά.

  1. Ελληνική Ανώνυμος Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία –  Μισσιριάν Α.Ε. Καβάλα

Η εταιρεία εγγράφετε στο μητρώο του επιμελητηρίου το έτος 1935 και ακολουθεί εδώ και 84 χρόνια  μια πορεία που την  κατατάσσουν στις σπουδαιότερες στον κλάδο του καπνού, παγκοσμίως.  Ως γνωστό  η οικογένεια Μισσιριάν  αποτέλεσε και αποτελεί ένα επιχειρηματικό κεφάλαιο για τη περιοχή  της Καβάλας, τόσο για το εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού που λειτουργεί, όσο και πολλές ακόμη συμμετοχές και επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς.

  1. Καραμπουρνιώτης Ανδρέας – Εμπόριο ψαριών Καβάλα

Η επιχείρηση  εγγράφθηκε στο μητρώο του επιμελητηρίου το 1937 και μέχρι σήμερα ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο που είναι  το εμπόριο ψαριών. Η ιστορική διαδρομή των 82 ετών μέχρι σήμερα,  είχε  σαν αποτέλεσμα η επιχείρηση να επεκταθεί εκτός του εμπορίου και με εξαγωγές, όπως  και με καταστήματα λιανικής πώλησης στον νομό Καβάλας. Λειτουργεί   με  την επωνυμία  Ανδρέας Καραμπουρνιώτης και Σια Ετερόρρυθμος  Εταιρία και συνεχιστές 4ης γενιάς. Σημειωτέον ότι η κα Μαρία Καραμπουρνιώτη είναι μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καβάλας από το 2017.

  1. Χατζηβασιλείου Ανέστης – Ωρολογοποιός Καβάλα

Έτος εγγραφής 1937 σύμφωνα με το μητρώο του επιμελητηρίου, για την επιχείρηση που σήμερα συμπληρώνει 82 χρόνια από την ίδρυση της. Σημερινή επωνυμία της επιχείρησης Ανέστης Χατζηβασιλείου ο νεώτερος με αντικείμενο τόσο τη πώληση ρολογιών όσο και κοσμημάτων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χρυσοχοεία της Καβάλας, που λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

  1. Κοθάλη Α.Ε. – Κεραμουργεία  Χρυσούπολη

H  εταιρία  ξεκίνησε από την κεραμουργεία Κοθάλη το 1935 και  μετεξελίχθηκε στην  Κεραμουργεία Βορείου Ελλάδος,   η οποία δραστηριοποιείται παραγωγικά από το 2008 στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, σε ιδιόκτητο χώρο 200.000m2, με συνολικά δομημένη επιφάνεια  42.000m2.  Παράλληλα διατηρεί υποκατάστημα και στην Χρυσούπολη, απ όπου και ξεκίνησε την δραστηριότητα της.

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος, αποτελεί σταθμό μιας μεγάλης διαδρομής που ξεπερνά τα 80 χρόνια και δικαιώνει τρεις γενιές επιτυχημένης οικογενειακής ιστορίας.

  1. Σουλίδης Στέργιος – Υποδήματα Καβάλα

Η επιχείρηση Σουλίδης Στέργιος εγγράφηκε στο μητρώο του επιμελητηρίου το 1939 με αντικείμενο,  την  πώληση υποδημάτων. Σήμερα με το ίδιο αντικείμενο και την επωνυμία Σουλίδου Β & Σ Ο.Ε. συνεχίζει τη λειτουργία της στο ίδιο χώρο καταγράφοντας μια ιστορία ήδη 80 ετών.

  1. Παύλος Τρυφωνίδης Ο.Ε. – Αλιεία Καβάλα

Είναι η παλαιότερη εν ενεργεία επιχείρηση αλίπαστων στη περιοχή μας, η οποία και κρατάει ουσιαστικά την παράδοση του συγκεκριμένου  κλάδου . Το επιμελητήριο Καβάλας στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων τιμά  την εν λόγω επιχείρηση, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τη συμβολή της στην διαχρονική διατήρηση του συγκεκριμένου αντικειμένου ενασχόλησης.

  1. Μυρώνης Απόστολος – Κοσμήματα Θάσος

Είναι το παλαιότερο, άρα και ιστορικότερο  κοσμηματοπωλείο της Θάσου και βέβαια μια από τις πρώτες επιχειρήσεις που λειτούργησαν, βελτιώνοντας έτσι και της συνθήκες ανάπτυξης της αγοράς του νησιού, . Το επιμελητήριο Καβάλας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή και τη διαχρονική πορεία της επιχείρησης Μυρώνης, την τιμά στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του.

  1. Μπάμπης Κοντζολάκης – Κουρείο Καβάλα

Ο κ. Μπάμπης Κοντζολάκης είναι μέχρι και σήμερα  ο συνεχιστής ενός ιστορικού κουρείου της Καβάλας, αλλά  εκτός αυτού , αποτελεί κι  ένα φαινόμενο επαγγελματία,  αφού είναι ενεργός,  μετά από 60 και πλέον χρόνια που ασκεί το επάγγελμα του. Ο Μπάμπης είναι ο Κουρέας της Καβάλας, μ’  όλη τη σημασία της λέξης.

Τέσσερις βραβεύσεις ευεργετών της πόλης

Οι οικογένειες που βραβεύτηκαν ήταν τέσσερις. Πιο συγκεκριμένα η οικογένεια Ζουμπουλάκη, η οικογένεια Κιτσικοπούλου, η οικογένεια Σαμέρκα και η οικογένεια Πουλίδου.

Οικογένεια  Πουλίδη

Ο Θεόδωρος Πουλίδης  γεννήθηκε στην Καβάλα. Σε μικρή ηλικία,  μετανάστευσε στην Αμερική, όπου εργάστηκε   σκληρά και τίμια δημιουργώντας σημαντική περιουσία. Γι αυτό κι όταν επέστρεψε στην γενέτειρα του το 1938   βοήθησε καθοριστικά  στη οικοδόμηση του Γηροκομείου προσφέροντας το πολύ σημαντικό ποσό για τη συγκεκριμένη εποχή των  4.000.000 δραχμών. Γι αυτό και η   πολιτεία, εκτιμώντας  την μεγάλη του κοινωνική προσφορά, ονόμασε το γηροκομείο ΠΟΥΛΙΔΕΙΟ, ονομασία με την οποία λειτουργεί και σήμερα.

Το Γηροκομείο, το οποίο έχει συνολική δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων, λειτουργεί με την επιστασία και συμβολή  της Φιλόπτωχου αδελφότητας Καβάλας, τιμώντας έτσι και την ευεργεσία του αείμνηστου Θεόδωρου Πουλίδη στη πόλη της Καβάλας.

Ο οποίος θα προσθέσουμε  επίσης ότι, δεν σταμάτησε μόνο σ’ αυτό αφού  διέθεσε μεγάλα  χρηματικά ποσά για την κατασκευή του Σανατόριου Καβάλας καθώς και  για την Χριστιανική Εκκλησία.

Οικογένεια  Ζουμπουλάκη

Την  οικογένεια Ζουμπουλάκη  τίμησε το Επιμελητήριο Καβάλας αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά των αδελφών Πέτρου και Σωκράτη Ζουμπουλάκη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η οικογένεια Ζουμπουλάκη, χρηματοδότησε την ανέγερση του σχολικού κτιρίου που φέρει προς τιμήν και το όνομα της οικογένειας  και χτίστηκε σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα τους  Μιχαήλ Ζουμπουλάκη. Στο « Ζουμπουλάκειο» φοιτούν από τις 11 Φεβρουαρίου 1980 περίπου 1000 μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Καβάλας. Βέβαια  η οικογένεια  είναι γνωστή όχι μόνο από  τη μεγάλη αυτή  δωρεά αλλά κι από πολλές ακόμη,  όπως αυτή στο  δημοτικό σχολείο της Δεξαμενής όπου έκτισαν έναν ολόκληρο όροφο.

Αξιομνημόνευτο αυτό που είχε πει κατά  την εγκαινίαση του σχολείου  τον Φεβρουάριο του 1980, ο ευεργέτης Πέτρος Ζουμπουλάκης στη αείμνηστη Γυμνασιάρχη  Τασούλα Καμπουρίδου «Τασούλα, το όνειρό μου είναι να παραδώσω σε σένα το σχολείο» είχε πει τονίζοντας έτσι  την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που είχε στο πρόσωπο της.

Οικογένεια  Κιτσικόπουλου

Ο Πασχάλης Κιτσικόπουλος γεννημένος στην Καβάλα το 1927 ήταν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες στην ιστορία της Καβάλας μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από το κατάστημα υφασμάτων του πατέρα του Τηλέμαχου, κατάφερε να αναπτύξει πολλή σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο στο χώρο του ενδύματος δημιουργώντας το εργοστάσιο της ΕΛΒΕ όπως και πολλές ακόμη βιοτεχνίες, κινηματογράφους, κτηνοτροφική μονάδα, σε διάφορα σημεία του νομού μας, φθάνοντας να απασχολεί μέχρι και 700 άτομα επί συνόλου και ως επί το πλείστον από την Καβάλα.

Η οικογένεια Πασχάλη Κιτσικόπουλου τιμήθηκε για την κοινωνική του προσφορά και συγκεκριμένα την διάθεση 130 εκατ/ρίων ευρώ στη Μητρόπολη Καβάλας, εις μνήμη του γιου του Ανδρέα που είχε χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα 20  του χρόνια. Με τα χρήματα αυτά κατασκευάσθηκε το Κιτσικοπούλειο Ίδρυμα το οποίο εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1996 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μια σημαντική δομή για την πόλη της Καβάλας που δυστυχώς ο Πασχάλης Κιτσικόπουλος, αν και χρηματοδότησε το έργο, δεν παρέστη στη εγκαινίαση του, γιατί έφυγε απροσδόκητα στα 69 του χρόνια, δύο μόλις μήνες πριν την εγκαινίαση.

Οικογένεια  Σαμέρκα

Ένας ευεργέτης της Καβάλας, με σημαντική κοινωνική προσφορά και αρκετές δωρεές, μεταξύ αυτών και τη  χρηματοδότηση ανέγερσης  του κτιρίου που φιλοξενεί  το  ΚΑΠΗ στη περιοχή του Βύρωνα.

Ο αείμνηστος  Βασίλης Σαμέρκας, πέρα από όλες τις υπόλοιπες φιλανθρωπικές δωρεές του, χρηματοδότησε την ανέγερση του ΚΑΠΗ Βύρωνα, σε οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει ο δήμος επί θητείας αειμνήστου Λευτέρη Αθανασιάδη.

Μια επιχειρηματική προσωπικότητα που αισθανόμενος ευγνωμοσύνη για τα προσωπικά του όνειρα που έκανε πραγματικότητα, ανταπέδωσε με τα ευεργετήματα του στην πόλη που τόσο αγάπησε, αυτό που του πρόσφερε.



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close