ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
H Ομιλία του Γιάννη Πασχαλίδη περί του νομοσχεδίου «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις»
Ειδικότερα, ο κ.Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο βασικό άξονα του νομοσχεδίου που είναι η ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1.1.2020 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό είναι μόνον ένα από τα μέτρα που αποβλέπουν στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας, που αποτελεί σημαντική απειλή για την περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα. Με στόχο, επομένως, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος έχει ήδη ληφθεί σειρά μέτρων από την παρούσα κυβέρνηση και θα ληφθούν ακόμη περισσότερα και στο μέλλον, με χαρακτηριστικό το μέτρο σχετικά με το αφορολόγητο όριο που για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, αλλά και την υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών ειδών και των ειδών πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος ο Βουλευτής δήλωσε ότι εισοδηματικά δίνεται στο 99% των πολιτών, αναλύοντας ότι το νομοσχέδιο ορίζει τη χορήγησή του με βάση το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα, το όριο του οποίου θεσπίζεται στις 40.000 ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Πέραν, όμως, της θέσπισης για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης, με το παρόν νομοσχέδιο επικαιροποιήθηκαν και οι όροι χορήγησης τεσσάρων ακόμη επιδομάτων.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα επιδόματα παιδιού, στέγασης καθώς και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, λόγω της ανάγκης για δημοσιονομική σταθερότητα ορίστηκε ως προϋπόθεση χορήγησης αυτών η δωδεκαετής διάρκεια διαμονής, για τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, ενώ θεσπίστηκε ως επιπλέον κριτήριο η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο των ανήλικων τέκνων των ωφελούμενων νοικοκυριών, δεδομένου ότι τα τρία αυτά επιδόματα συνιστούν επιδοματικά εργαλεία, με απώτερο στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Πασχαλίδη και στην εξειδίκευση των όρων και των προϋποθέσεων, υπό τους οποίους το ΚΕΑΟ θα προβαίνει σε διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ υπέρ νομικών ή φυσικών προσώπων έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.
Πολύ σημαντική, επιπλέον, χαρακτηρίστηκε από το Βουλευτή και η διάταξη του άρθρου 28 του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας, στα πλαίσια ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ, θεσπίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης συναλλαγών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επιπέδου 4 και παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ.Πασχαλίδης τόνισε τη σπουδαιότητα του παρόντος νομοσχεδίου που στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών.