Είναι πλέον γνωστό και αποδεκτό από όλους μας, οτι η ανάπτυξη της Καβάλας βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και στην πρωτογενή παραγωγή. Και μάλιστα, η δράση αυτών των δύο θα πρέπει να είναι συνεργιστική, δηλαδή η μία να αναπτύσσεται με την αρωγή της άλλης, για να παραχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
Όσοι υπηρετούμε το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, εκτός των άλλων, έχουμε και χρέος να αναζητούμε αναπτυξιακά προγράμματα-εργαλεία που θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν από τα μέλη της κοινωνίας μας, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της τοπικής οικονομίας.
Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι η ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ, ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Ένα πρόγραμμα που μπορεί να δώσει μια οικονομική ανάσα στην ύπαιθρο, προπαντός αν συνδυαστεί με παράλληλες δράσεις. Δυστυχώς όμως το ΥΠΑΑΤ διαχειρίζεται και αυτό το πρόγραμμα πλημμελώς, με αποτέλεσμα να μην τυγχάνει σωστής ενημέρωσης και προώθησης. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν έγινε ευρέως γνωστό στους άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως δήμοι, αγρότες, επιχειρηματίες, τουριστικοί πράκτορες, κλπ. Επομένως, απαιτείται κατάλληλη προβολή, ενημέρωση και στήριξη της Οικοτεχνίας από τους τοπικούς φορείς, ώστε να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η περιοχή μας, γιατί το αξίζει!!
Σκοπός
Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί σε ένα συμπληρωματικό εισόδημα στον αγρότη της πεδιάδας των Φιλίππων, της Καρβάλης, του Νέστου, του Παγγαίου, ενώ κάλλιστα συνδυάζεται με την τουριστική περιήγηση της πόλης και του τουριστικού καλαθιού της Καβάλας.
Με την ανάπτυξη τέτοιων οικοτεχνιών, οι τουρίστες, στην πορεία τους για τους Φιλίππους, την Παναγία και το Φρούριο, τις Καμάρες, τις περιοχές της Θάσου, τον ποταμό Νέστο, τις παραλίες του Παγγαίου, κλπ, θα επισκέπτονται προγραμματισμένα τέτοιες μονάδες, προκειμένου να γευτούν και να αγοράσουν τοπικά, χειροποίητα, αγροτικά προϊόντα, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που όλοι γνωρίζουμε οτι διαθέτουν. Έτσι, οι επισκέπτες αυτοί, εκτός από καταναλωτές, θα γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της πόλης μας και προπαντός, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, κλπ).
Ποιοι έχουν δικαίωμα να οριστούν ως οικοτέχνες
Σύμφωνα με την ΥΑ 3638/92505 που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικοτεχνίας, δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής
- Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
Β. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,
Γ. Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
Δ. Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε. Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
Που επιτρέπεται η διάθεση
Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.
Για να βγάλουν άδεια οικοτεχνίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να μην έχουν εξοπλισμό που να ξεπερνά τις 10 kw σε ισχύ.
Οι οικοτεχνίες εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και θα επιδοτούνται μέσω των νέων Leader για τον εξοπλισμό και τις κτηριακές εγκαταστάσεις.
Δρ. Σωτήριος Θ. Παπαδόπουλος
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων