ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Επιστολή αγανάκτησης του Προέδρου του ΙΚΚΙΚ Γιάννη Βύζικα για το κτίριο του ΕΟΚ

Κτίριο ΕΟΚ-Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ή κληρονομική απαξίωση της ιστορίας;
Το ΙΚΚΙΚ από το 2014 είχε στόχο να δημιουργήσει ένα Μουσείο Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, αξιοποιώντας τον μηχανολογικό εξοπλισμό του κτιρίου του ΕΟΚ που βρίσκεται στον 3ο και 4ο όροφο του κτιρίου και θα αποτελούσε μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της Καβάλας της ΜΕΚΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ. Ο σχεδιασμός των συγκροτημάτων, η κατασκευή και τα περισσότερα μηχανήματα των συγκροτημάτων είναι Ελληνικής κατασκευής.
Υπενθυμίζουμε ότι τα μηχανήματα λειτουργούσαν μέχρι και τον Ιούνιο 2016. Το μόνο που χρειαζόταν μέχρι το 2016, ήταν να καθαριστεί ο χώρος των εγκαταστάσεων από τις κουτσουλιές των πτηνών που είχαν συσσωρευτεί στο χώρο να βαφεί το κτίριο, να αντικατασταθούν τα σπασμένα τζάμια και να συντηρηθούν τα μηχανήματα.
Με ελάχιστο λοιπόν κόστος (όχι πάνω από 50.000 ευρώ όπως είχε εκτιμηθεί) θα έμπαιναν τα θεμέλια για ένα μοναδικό βιωματικό Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, σε πλήρη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, όπως λειτουργούν άλλα βιομηχανικά μουσεία, το οποίο θα παρουσίαζε όλη την εξέλιξη της επεξεργασίας του καπνού. Η πρότασή μας είχε γίνει αποδεκτή από τον Αντ/χη Π.Ε. Καβάλας Θ. Μαρκόπουλο, καθώς ο χώρος και τα μηχανήματα ανήκουν στην Περιφέρεια. Μάλιστα ζητήσαμε να μας παραχωρήσει ο κ. Αντ/χης τους ορόφους, για να μπορέσει το ΙΚΚΙΚ να φτιάξει το Μουσείο αυτό και να το παραδώσουμε στον Δήμο μας.
Οι άλλοι δύο όροφοι του κτιρίου του ΕΟΚ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη βάση αντίστοιχων πρακτικών (π.χ. τα βιομηχανικά μουσεία του ΠΙΟΠ-Τράπεζας Πειραιώς κ.α. που λειτουργούν σήμερα στο Σουφλί, τον Βόλο, τη Δημητσάνα, τη Μυτιλήνη, κ.α.) με τη δημιουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, αμφιθεάτρου κλπ. με ανεξάρτητη εξυπηρέτηση επισκεπτών του μουσείου και δημοτών. Έτσι θα είχαμε μια Δημαρχεία μοναδικά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης.
Πάρα πολλές φορές έχουμε εγγράφως καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές και στα τοπικά ΜΜΕ τον βανδαλισμό των μηχανημάτων που έλαβε χώρα στο παρελθόν επί δημαρχίας Δ. Τσανάκας και την αφαίρεση των εμβόλων από τις πατητικές μηχανές που έγινε επί δημαρχίας Θ. Μουριάδη, σε έναν χώρο που ήταν σε χρήση. Τελευταία μάλιστα διαρρέει στην τοπική κοινωνία η πληροφορία ότι πρόκειται να τοποθετηθούν πέριξ των εναπομεινάντων μηχανημάτων του ενός εκ των δύο συγκροτημάτων του κτιρίου ΕΟΚ υαλοπίνακες! Σα να είναι τα μηχανήματα χρυσόψαρα που τοποθετούνται σε γυάλα!
Τα μηχανήματα όμως πρέπει να λειτουργούν για να κατανοήσει ο εκάστοτε επισκέπτης τη φιλοσοφία της λειτουργίας τους. Να καταλάβει τι ήταν ένα καπνομάγαζο, τι είδους εργασίες γινόταν σε αυτό και γιατί, να δει τις επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων στην αύξηση της παραγωγής, στην αύξηση της ανεργίας, στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, στους αγώνες των καπνεργατών, κλπ.
Σε διαφορετική περίπτωση οι επισκέπτες θα βρεθούν μπροστά σε ένα ξεσκονισμένο και συγυρισμένο παλιατζίδικο εν είδει ενός υποτιθέμενου βιομηχανικού μουσείου, που δεν θα έχει να πει τίποτα, αφού «η γυάλα φιμώνει τη λαλιά του». Και το χειρότερο, για τις όποιες μελέτες του εγχειρήματος θα δαπανηθούν ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Προφανώς Λεφτά υπάρχουν!!! Αλήθεια τι ντροπή!
Όλα αυτά συνέβησαν γιατί, κάποιοι στον Δήμο, μηχανικοί και μη, διατείνονταν δημόσια ότι το κτήριο ΕΟΚ δεν αντέχει στατικά. Από ότι γνωρίζουμε δεν έχει ανατεθεί μέχρι και σήμερα καμιά μελέτη για την στατική επάρκεια του κτηρίου. Είναι δυνατόν δια γυμνού οφθαλμού να εκφράζεται επιστημονική κρίση; Όλοι γνωρίζουν, όχι μόνο ο τεχνικός κλάδος, ότι πρώτα κάνουμε έλεγχο της φέρουσας ικανότητάς του κτιρίου και έπειτα εκτελούμε οποιαδήποτε εργασία. Με πρόσχημα λοιπόν τη στατική επάρκεια του κτιρίου, ο Δήμος κατέστη συνεργός στο έγκλημα της λεηλασίας των μηχανημάτων και τελικώς στην απώλεια δια παντός της πολιτιστικής και βιομηχανικής του κληρονομιάς. Ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
Πολλές φορές εγγράφως ενημερώσαμε την ΥΝΜΤΕΑΜΘ το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και τα τοπικά ΜΜΕ, ότι εγκαταστάθηκε στο χώρο των μηχανημάτων το αρχειοστάσιο της Εφορίας Καβάλας και ότι έχουν αφαιρεθεί τα έμβολα των πατητικών μηχανών, ώστε έντεχνα να αποκλειστεί η επαναλειτουργία τους. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν πήραμε καμία απάντηση για το αν όλες αυτές οι ενέργειες ήταν παράνομες ή έγιναν με την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών ή αγνοήθηκε η υπηρεσία που προστατεύει τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης μας. Τα συμπεράσματα δικά σας!
Η συμπεριφορά αυτή επαναφέρει στη μνήμη μας την εποχή της φεουδαρχίας και των αγάδων, που δεν έδιναν σημασία σε κανέναν. Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί πράττουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν νόμο του Ελληνικού Κράτους. Άραγε ποιοί διοικούν: Αυτοί ή η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση;
Η ανεκτικότητα όμως πρέπει να έχει κάποια όρια! Συγχαρητήρια, ο ραγιαδισμός και η αδιαφορία κέρδισε! Λέτε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (γιατί η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού έχει ζητήσει από το 2018 και επικαιροποίησε το αίτημά της το 2024, τον χαρακτηρισμό του κτιρίου και των μηχανημάτων του ως νεώτερα μνημεία), να ισχυριστεί ότι τα μηχανήματα έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά από τις κλοπές και τους βανδαλισμούς και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλέον διατηρητέα κινητά μνημεία; Επομένως το ένα συγκρότημα μπορεί να θυσιαστεί!!!
Στο ΙΚΚΙΚ εδώ και 9 χρόνια τουλάχιστον, υποψιαζόμασταν πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι πρωτόγνωρες αυτές μεθοδεύσεις του Δήμου Καβάλας σε συνεργασία με την ΥΝΜΤΕΑΜΘ δηλ. την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού και περιμένουμε να αποκαλυφθούν τα αναμενόμενα.
Δυστυχώς φαίνεται ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Είναι αυτό που λέει ο λαός: «Όταν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός…». Μετά θα φταίνε οι πολίτες αν δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Το μήνυμα που στέλνεται τώρα στους πολίτες είναι ένα: «γράψτε τους νόμους στα παλαιά σας παπούτσια, όπως το έκανε και το κάνει ο Δήμος Καβάλας με τη ΥΝΜΤΕΑΝΜΘ και να μην ανησυχείτε».
Οι φυσικοί εκτελεστές της καταστροφής, δούλευαν πολλούς μήνες για να εκτελέσουν το έργο που τους ανέθεσαν, πλην όμως «δεν τους είδε κανείς και δεν τους άκουσε κανείς». Φαίνεται ότι ήταν άχρωμοι, άοσμοι και αόρατοι. Ήταν ΦΑΝΤΟΜΑΔΕΣ!!!
Τόλμησαν, σε κοινή θέα μάλιστα και έριξαν τοίχους, κατέστρεψαν τζαμαρίες για να εγκαταστήσουν ένα γερανό για να κατεβάζουν τα κλεμμένα από τον φωταγωγό. Οι βάρβαροι επίσης κατέστρεψαν τις ιματιοθήκες, τα λουτρά των εργατριών, έκλεψαν ακόμη και τους νιαγάρες (μαντέμι) από τις τουαλέτες κ.λ.π., δηλαδή ότι είχε σχέση με την υγιεινή των καπνεργατριών, τον πολιτισμό που υπήρχε στα καπνεργοστάσια εκείνη την εποχή. Το ερώτημα μας είναι, πώς εισήλθαν σε ένα δημόσιο χώρο χωρίς την άδεια και την συνοδεία υπαλλήλων του Δήμου. Τι ντροπή!!
Το γεγονός το καταγγείλαμε στην αστυνομία, οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Αν και στην κατάθεσή του ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ δήλωσε ότι: τον ένα από τα δύο άτομα της ομάδας τον γνώριζε αλλά δεν ήξερε το όνομα του. Στην πόλη της Καβάλας υπάρχουν 3 μόνο άτομα που ασχολούνται με τα παλαιά σίδερα, και παρόλα αυτά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο της εισαγγελίας. Η ατιμωρησία πάντως θα συνεχίσει να εμπνέει μελλοντικούς βαρβάρους και τους ηθικούς τους αυτουργούς!
Ο αγώνας για το ΙΚΚΙΚ θα συνεχιστεί προς όλα τα θεσμικά όργανα εντός Ελλάδος και Ε.Ε. με την ελπίδα της δικαίωσής του, που είναι η δημιουργία τελικώς ενός μουσείου βιομηχανικής κληρονομιάς αντάξιου της ιστορίας της πόλης μας.
Κι επειδή «η ισχύς εν τη ενώσει», παρακαλούμε να συνδράμετε τον αγώνα μας και εσείς, με το θεσμικό σας ρόλο.