ΚοινωνικάΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά
Εκκρεμότητες σε Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες ενόψει δημοτικών εκλογών.
Τί ισχύει με την εκλογή Προέδρων
Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει προσωρινό νόμιμο πληθυσμό το προηγούμενο καλοκαίρι, επισήμως τον νόμιμο πληθυσμό τον προηγούμενο Δεκέμβριο και επισήμως τον μόνιμο πληθυσμό πριν από δυο εβδομάδες. Έτσι, γνωρίζουν όλοι πλέον και τους δυο αριθμούς (έχουν διαφορές και σε ορισμένες περιοχές μεγάλες) σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και σε επίπεδο Δήμου. Δεν έχουμε όμως τα δεδομένα σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας ή Δημοτικής Κοινότητας.
Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα. Διότι χωρίς να είναι γνωστός ο νόμιμος και μόνιμος πληθυσμός ανά δημοτική ενότητα, τα ψηφοδέλτια και οι υποψηφιότητες, ειδικά των δημοτικών παρατάξεων, είναι στον… αέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν μπορούν να έχουν εικόνα πόσους υποψήφιους πρέπει να συμπεριλάβουν ανά Δημοτική Ενότητα ή Κοινότητα και άρα δεν μπορούν να κλείσουν ψηφοδέλτιο, εφόσον μιλάμε για την περίπτωση που ισχύει η διάκριση νόμιμου και μόνιμου. Χρόνος για να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει σαφώς, καθώς τα ψηφοδέλτια θα κατατεθούν έως την 31η Αυγούστου 2023. Όμως η δυσκολία στην κατάρτισή τους, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι δήμαρχοι “κλείνουν” στελέχη, υπάρχει και μάλιστα σοβαρή. Η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ θα λύσει το ζήτημα, το οποίο μπορεί να διευθετηθεί κι από ενδεχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, μόνον λόγοι προγραμματισμού.
Το μεγάλο θέμα όμως είναι η διχογνωμία σχετικά με τον νόμιμο και μόνιμο πληθυσμό.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, έχει ήδη απαντήσει στο σχετικό ερώτημα, επισημαίνοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές «χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τον ΜΟΝΙΜΟ πληθυσμό, δηλαδή τον αριθμό των κατοίκων κι όχι των δημοτών».
Το δε άρθρο 87 του εκλογικού νόμου, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αναφέρει τα εξής:
“Άρθρο 87
Πληθυσμός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης
- Με απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κυρώνονται και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής αναφορικά με τον μόνιμο πληθυσμό για τις δημοτικές κοινότητες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), περί της συγκρότησης των δήμων. Με την ίδια απόφαση κατανέμεται αναλόγως στις δημοτικές κοινότητες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010 πληθυσμός που περιλαμβάνεται στην απόφαση του πρώτου εδαφίου, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να κατανεμηθεί στις δημοτικές κοινότητες, λόγω ελλιπών στοιχείων τόπου εγκατάστασης.
- Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού της Χώρας περιλαμβάνονται σε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στην οποία αναγράφονται ο συνολικός πληθυσμός κάθε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και, αναλυτικά, ο πληθυσμός των δημοτικών κοινοτήτων και των περιφερειακών ενοτήτων.
- Όπου γίνεται αναφορά στον όρο «πληθυσμός», συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος, νοείται ο μόνιμος πληθυσμός, όπως εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που έχουν κυρωθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατά τη διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου, επέρχονται από την έναρξη της αμέσως επόμενης δημοτικής και περιφερειακής περιόδου”.
ΚΕΔΕ: Tι ισχύει για εκλογή προέδρου σε μικρές κοινότητες
Περίοδο διευκρινιστικών οδηγιών και νομοθετικών τροποποιήσεων, διανύουμε μέχρι τις δημοτικές εκλογές, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να ενημερώνει τα μέλη της.
Με ενημερωτικό σημειώμά της η ΚΕΔΕ αναφέρεται στα ισχύοντα για την εκλογή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων κατά τη νέα δημοτική περίοδο 2024 – 2028 και για την εκλογή προέδρων συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο 2019-2023.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΩΣ 200 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Στις δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως και 200 κατοίκους στην νέα δημοτική περίοδο, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων (άρθρο 30 παρ.1 του Ν.4804/2021, όπως αντικαταστάθηκε με αρθ. 37 παρ.3 του Ν.5043/2023, σε συνδυασμό με άρθρο 18 παρ.1 του του ιδίου Νόμου).
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ 201 έως 2000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας από 201 έως 2.000 κατοίκους στην νέα δημοτική περίοδο ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του (άρθρο 79 παρ.1 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 37 παρ.1 του Ν.5043/2023, σε συνδυασμό με άρθρο 18 παρ.1 του ιδίου Νόμου).
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 2000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4804/ 2021
Διότι με το άρθρο 37 παρ.2 του Ν.5043/2023 εισάγεται διάταξη μόνο σχετικά με την κατανομή των εδρών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, σύμφωνα με την οποία: «Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 2.001 κατοίκων, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα δύο πέμπτα (2/5)».
Β. Με το Άρθρο 10 του Ν. 5043/2023 εισάγεται διάταξη για την εκλογή προέδρων στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων κατά τη τρέχουσα δημοτική περίοδο (δηλ. έως την 31.12.2023) με τίτλο : «Ειδική ρύθμιση για την εκλογή Προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων για τη δημοτική περίοδο έως τις 31.12.2023 – Προσθήκη άρθρου 79Α στον Ν.3852/2010».
Στη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του Ν.4043/2023 ήτοι από 13.4.2023, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον Πρόεδρό του. Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται, µε ψηφοφορία από το σύνολο των µελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, µε τη διαδικασία που αναλυτικά περιγράφεται στην παρ. 1Β.
Στην περίπτωση, όμως, που συνδυασμός πλειοψήφησε στη δημοτική κοινότητα µε ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται Πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω δημοτικής κοινότητας, χωρίς να απαιτείται η εκλογική διαδικασία της παρ. 1β.
Η διάταξη αυτή συνιστά συμμόρφωση με τη υπ’ αριθ 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 9 του Ν.4623/2019, σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.
Πηγή: dimokratiki.gr