Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογέςΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

Δημοτικές εκλογές 2019: Τι ισχύει για την εκλογή προέδρων στις κοινότητες

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές



Τι αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος

Πέραν της εφαρμογής του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, οι βασικές
αλλαγές που επιφέρει ο ν.4555/2018 και οι οποίες θα εφαρμοστούν κατά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, συνοψίζονται στα εξής:
α) Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.
β) Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.
γ) Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύνανται να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης, και ειδικότερα για το αξίωμα του Δημάρχου και του Προέδρου Κοινότητας έως και 300 κατοίκους.
δ) Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της οικείας Κοινότητας, μεταξύ των πρώτων συμβούλων σε σταυρούς προτίμησης των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών της κοινότητας.
ε) Προβλέπεται η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.
στ) Λαμβάνεται για πρώτη φορά υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας, για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.





Πώς εκλέγονται οι πρόεδροι στις κοινότητες άνω των 500 ατόμων

1. Κατανομή εδρών του συμβουλίου της κοινότητας με πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) μόνιμων κατοίκων

Η κατανομή των εδρών των συμβουλίων κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων πραγματοποιείται ανάλογα με την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού στην οικεία κοινότητα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των συνδυασμών για το δημοτικό συμβούλιο, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ο αριθμός των συμβούλων κάθε κοινότητας αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

2. Εκλογή συμβούλων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων

Τακτικοί σύμβουλοι του συμβουλίου της κοινότητας με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων εκλέγονται, από τους υποψηφίους καθενός από τους συνδυασμούς, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Επισημαίνεται ότι για την εκλογή του προέδρου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 79 του ν.3852/2010.
Επομένως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας με πληθυσμό άνω των 300 μονίμων κατοίκων εκλέγεται από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς που έλαβε τους  περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του.
Σε περίπτωση που συνδυασμός πλειοψήφησε στην κοινότητα με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος) ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω κοινότητας.

Δηλαδή με πιο απλά λόγια, μετά από την καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων, σύμβουλοι εκλέγονται αυτοί που συγκέντρωσαν τους περισσότερους ψήφους και ο αριθμός τους είναι ανάλογος με αυτόν που παρουσιάστηκε στον παραπάνω πίνακα (5,7,11 ή 15). Από αυτούς τους συμβούλους, ανάλογα σε ποιον συνδυασμό ανήκουν, θα προκύψουν οι πρώτοι δύο συνδυασμοί και ο πρώτος σε ψήφους από τους δύο πρώτους συνδυασμούς θα θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδροι της κοινότητας. Εάν ένα συνδυασμός έχει πάρει το 50%+1 ψήφο τότε πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους από τον συνδυασμό αυτό. 



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close