ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Απολογισμός έργου στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων από τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα, Θόδωρο Παπαδόπουλο
Η συνέντευξη, που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμυγδαλεώνα (Καπνομάγαζο), δόθηκε παρουσία του Δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη.
Ο Αντιδήμαρχος επισήμανε ότι η Δημοτική Ενότητα απέκτησε υπαλλήλους, που ασχολούνται μονίμως με την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας, αλλά και με τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα, έκανε αναφορά στην ανακατασκευή του Γυμνασίου Κρηνίδων και του κλειστού γυμναστηρίου Αμυγδαλεώνα, την αναβάθμιση του πηλοθεραπευτηρίου, την κατασκευή νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Ζυγού, όπως και της μονάδας κομποστοποίησης στις Κρηνίδες.
Επίσης, έκανε μνεία στα έργα οδοποιίας, στην κατασκευή πλατειών, παιδικών χαρών στα περισσότερα χωριά, καθώς και στα έργα που αφορούν στον αγροτικό τομέα.
Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε στα σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, που εκτέλεσε η ΔΕΥΑΚ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το εμβληματικό έργο, που θα σημαδέψει τη δημαρχία Μουριάδη, την Ενεργειακή Κοινότητα.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ
«Προσπαθώντας να κάνω μια αναδρομή στην τετραετία που μας πέρασε θα ξεκινήσω αναφέροντας το γεγονός ότι από αρχή της θητείας μου δεν υπήρχε ουσιαστικά υπηρεσία καθημερινότητας στη δημοτική ενότητα Φιλίππων.
Η περίοδος με τους υδρονομείς και την κοινωφελή εργασία τελείωνε στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν απέμενε κανείς σχεδόν να αντιμετωπίσει στοιχειώδη καταστάσεις που αφορούσαν την καθαριότητα και τα μικροπροβλήματα που προκύπταν. Τότε ήμασταν στην ευχάριστη θέση να προσλάβουμε καινούργιο προσωπικό το οποίο διαμοιράστηκε αναλογικά στις δημοτικές ενότητες.
Ταυτόχρονα προσλήφθηκε προσωπικό με το πρόγραμμα πλησίον της σύνταξης ενώ όλοι οι υδρονομείς ήταν στα χωριά να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.
Πλέον, με μέριμνα του δημάρχου, υπήρχαν σε όλα τα χωριά αρκετά άτομα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, υπό τη διαχείριση μου αλλά και των προέδρων των κοινοτήτων ανεξάρτητα την κομματική τους ταυτότητα, να αντιμετωπίσουν τα μικροπροβλήματα των χωριών.
Το εργατικό προσωπικό δεν απασχολούνταν μόνο στην καθαριότητα αλλά και στην συντήρηση όλων των υποδομών που υπήρχαν στη περιοχή. Με αυτό το προσωπικό ανακατασκευάσαμε και συντηρήσαμε πολλούς κοινόχρηστους, χώρους, πάρκα, πεζοδρόμια, πλατείες κ.α. σε όλους τους οικισμούς.
Πιστεύω ότι ο κόσμος διαπιστώνει ότι αυτήν την τετραετία δόθηκε μεγάλη προσοχή στην καθημερινότητα και αυτό το εισπράττω καθημερινά.
Για τα μεγάλα έργα τολμώ να πω ότι στο τεχνικό πρόγραμμα που πραγματικά είναι αναλογικά πολύ μικρότερο από τις δεκαετίες πριν το 2010, η δημοτική ενότητα Φιλίππων πήρε πολύ περισσότερα από ότι παλαιότερα. Το γυμνάσιο Κρηνίδων ανακατασκευάζεται πλήρως χωρίς ο Δήμος να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, και πολύ γρήγορα θα αποτελεί ένα σύγχρονο, ασφαλές, ενεργειακά αναβαθμισμένο και λειτουργικό παιδαγωγικό ίδρυμα χωρίς τα προβλήματα που είχαμε τα τελευταία χρόνια.
Ένα άλλο έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή μας είναι η αναβάθμιση του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων το όποιο ξεκίνησε και θα κορυφωθεί μετά της λουτρικής περιόδου. Θα κατασκευαστούν δέκα νέοι οικίσκοι προς αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων τροχόσπιτων, πισίνα με ιαματικό νερό, υποδομές για ατομική πηλοθεραπεία και λουτροθεραπεία, αναμόρφωση της ρεσεψιόν, λειτουργεία νέου χώρου για το εστιατόριο κ.λπ.
Πλέον το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων θα αποτελεί ένα σύγχρονο θερμαλιστικό κέντρο που θα παρέχει πολλαπλάσιες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες του. Το νέο κυνοκομείο που κατασκευάζεται στο αγρόκτημα του Ζυγού και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, έχει πλέον αποκτήσει μορφή και θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο που θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα της περιοχής και θα τους παρέχονται πολιτισμένες υπηρεσίας φροντίδας, ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.
Ένα ακόμη πρόβλημα που είχαμε ειδικά εμείς στους οικισμούς, αυτό της ανακύκλωσης των βιολογικών αποβλήτων λύνεται με την κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης στις Κρηνίδες. Ήδη το κτίριο έχει ολοκληρωθεί και απομένει η κατασκευή της περίφραξης και η προμήθεια των μηχανημάτων θρυμματισμού και κομποστοποίησης. Στον τομέα της οδοποιίας πρέπει να αναφέρουμε ότι έγιναν δύο έργα αστικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1,4 εκατομμύρια ευρώ και ασφαλτοστρώθηκαν περισσότερα από 10 χιλιόμετρα δρόμων.
Μέριμνα δόθηκε ειδικά στα σημεία των οικισμών που υπήρχαν χωματόδρομοι και πλέον αυτοί είναι πολύ λιγότεροι και πιστεύω ότι με μια ακόμη αντίστοιχου προϋπολογισμού εργολαβία θα εξαλειφθούνε εντελώς. Στον Αμυγδαλεώνα ανακατασκευάστηκε το κλειστό γυμναστήριο και πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο λιγότερο ενεργοβόρο ενώ συντάσσεται ήδη μελέτη για την δημιουργία ενός ανοιχτού αθλητικού κέντρου στον εξωτερικό χώρο του με γήπεδα μπάσκετ, βόλευ, τένις κ.λπ.
Η καινούργια πλατεία έχει παραδοθεί στον κόσμο του Αμυγδαλεώνα, ενώ το ΚΕΠ λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο ισόγειο της ανακαινισμένης κοινότητας του οικισμού. Επίσης ανακαινίστηκαν οι κοινότητες της Λυδίας και της Λιμνιάς, το ιατρείο των Φιλίππων, το νηπιαγωγείο της Λυδίας ενώ ένα καινούργιο νηπιαγωγείο λειτουργεί στο Κρυονέρι και φιλοξενεί τα νήπια του Ζυγού και του Κρυονερίου. Ταυτόχρονα εξελίσσεται το έργο κατασκευής δύο νέων πλατειών στο Κρυονέρι και στους Φιλίππους, η ανακατασκευή τριών πλατιών (στο Ζυγό, στη Λυδία και στο Δάτο) και η κατασκευή ενός πεζοδρομίου μήκους 400μ. στις Κρηνίδες.
Κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν έξι νέες παιδικές χαρές (Λυδία, Φίλιπποι, Κρυονέρι, Ζυγός, Πολύστυλο και Δάτο) και κατασκευάζονται άλλες δύο στο Νέο Ζυγό και στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Επίσης κατασκευάστηκαν τοιχία αντιστήριξης (Ζυγό και Φίλιπποι), και επιλύθηκε το πρόβλημα των πλημμυρών στο βόρειο τμήμα των Κρηνίδων και στον Αμυγδαλεώνα με την κατασκευή έργων, τοποθετήθηκαν στάσεις υπεραστικών λεωφορείων, ανακατασκευάστηκε ο χώρος πολλαπλών χρήσεων στον Ζυγό, το γυμναστήριο πάλης στο Νέο Ζυγό, εξωραΐστηκε το ηρώο των Κρηνίδων, κατασκευάστηκε γήπεδο μπάσκετ στο Δάτο. τοποθετήθηκαν εκατοντάδες λάμπες LED και πολλά ακόμη.
Στον αγροτικό τομέα κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα στον βιολογικό του Δάτου και έγιναν επεκτάσεις δικτύων άρδευσης σε μήκος περισσότερο από έξι χιλιόμετρα. Δόθηκαν άδειες χρήσης νερού σε περισσότερες από 20 γεωτρήσεις, ανορύχθηκαν δύο νέες γεωτρήσεις άρδευσης (Ζυγός, Δάτο) και τοποθετήθηκαν 7 ινβέρτερ για τον έλεγχο της κατανάλωσης ανάλογα με τη ζήτηση. Ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και με το οποίο θα ασφαλτοστρωθούν περίπου 20 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων.
Το σημαντικότερο όμως έργο στο αγροτικό τομέα είναι αυτό που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού του τρόπου άρδευσης με την αναβάθμιση των αντλιοστασίων, της τοποθέτησης υδρομέτρων, της εννιαιοποίησης του τρόπου κοστολόγησης της σε κυβικά μέτρα, την τοποθέτηση 500 καρτοδεκτών, τον εξ αποστάσεως εντοπισμό των βλαβών κ.λπ. Πλέον η άρδευση θα εκσυγχρονιστεί και η νέα υπηρεσία άρδευσης θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.
Στον τομέα της ύδρευσης οι ενέργειες που έγιναν στη δημοτική ενότητα Φιλίππων είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές. Καταρχήν στον ταλαιπωρημένο οικισμό των Φιλίππων με άμεσες ενέργειες λύθηκε το πρόβλημα της επάρκειας νερού, με αλλαγές σε αρκετά δίκτυα και με τον εξορθολογισμό του τρόπου κατανομής της ποσότητας του με παρεμβάσεις εντός του χωριού.
Αναζητήθηκε και έγινε δοκιμαστική άντληση χωρίς επιτυχία ενώ η δεύτερη έδωσε πολύ καλή ποσότητα και ποιότητα. Ήδη ολοκληρώνονται οι εργασίες και σε λίγο καιρό οι κάτοικοι θα έχουν εκτός από καλή ποσότητα και καλή ποιότητα στο νερό που θα πίνουν. Η ίδια διαδικασία εξελίσσεται και στις Κορυφές. Ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης τμήματος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον Ζυγό και συντάχθηκαν οι μελέτες για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στις Κρηνίδες και στην κοινότητα Πολυστύλου- Δάτου και προτάθηκαν προς χρηματοδότηση στο ταμείο ανάκαμψης. Ξεκίνησε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα, όμως δυστυχώς προέκυψαν διάφορα προβλήματα και η ΔΕΥΑΚ είναι στη φάση ανεύρεσης λύσης αυτών.
Ένα πολύ σημαντικό έργο που χρηματοδοτήθηκε είναι η ανακατασκευή του Βιολογικού στο Δάτο, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό που δημοπρατήθηκε και που εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος του και θα παρέχει καθαρό νερό προς άρδευση.
Το μεγάλο όμως στοίχημα για όλους μας είναι η υδροδότηση των οικισμών από τις πηγές ΒοΪράνης εκεί όπου έγιναν μεγάλα βήματα, όπως η ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης, η σύνταξη και η έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης για τον παλιό αγωγό προς την Καβάλα και περιμένουμε την έγκριση της χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Είμαστε πραγματικά, πιο κοντά από ποτέ στο να υδροδοτηθούν οι οικισμοί μας από τις πηγές του Κεφαλαρίου.
Ο δήμος Καβάλας είναι από τους πρώτους δήμους της Ελλάδας που ίδρυσε ενεργειακή κοινότητα, δηλαδή ένα θεσμικό όργανο αποσκοπεί στην ίδρυση και στη διαχείριση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή ης Λιμνιάς. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι αυτονόητα γιατί αφενός θα μειώσουμε στο ελάχιστό το ενεργειακό κόστος στο δήμο μας αλλά και μπορέσει ο Δήμος Καβάλας να παράσχει δωρεάν ρεύμα στις ευάλωτες οικογένειες.
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ονοματοδοτήθηκαν όλοι οι δρόμοι των οικισμών, ότι έγιναν ενέργειες από το δήμο για την ίδρυση ειδικού σχολείου στον Αμυγδαλεώνα και θα έχουμε ευχάριστα νέα ενώ πολύ σύντομα θα έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Κρηνίδων θα αποκτήσουν στέγη για να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους.
Σίγουρα αυτά που έγιναν είναι λιγότερα από αυτά που δεν έγιναν αλλά ήταν μια τετραετία μεστή σε έργα και δράσεις, μια τετραετία που ο Δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης με την σχεδόν καθημερινή του παρουσία στα χωριά έδωσε λύσεις σε πολλά χρονίζοντα προβλήματα μας και με την εμπιστοσύνη που έδειξε τόσο σε εμένα όσο και σε όλους τους προέδρους των οικισμών ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκαν, βελτίωσε την καθημερινότητα μας, αναβάθμισε την ποιότητα της ζωής μας και πήγε τον τόπο μας ένα βήμα μπροστά.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αξίζει μια ακόμη θητεία και θα την έχει».