ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Απλή αναλογική και η επόμενη μέρα στον τρόπο διοίκησης του δήμου Καβάλας
Με εννέα έδρες ανάμεσα σε 41 συνολικά δημοτικούς συμβούλους που αποτελείται το νέο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, ο νέος δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης καλείται να ηγηθεί στη νέα εποχή της απλής αναλογικής.
Για πολλούς, ένα σύστημα δικαιότερο αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Διότι η σωστή εφαρμογή ενός δίκαιου συστήματος προϋποθέτει δίκαιους πολιτικούς που έχουν κατανοήσει ότι βρίσκονται εκεί για να υπηρετήσουν το συμφέρον των πολιτών.
Κι ενώ όλοι αποδέχονται την έννοια της συνεργασίας, ο καθένας την προσεγγίζει διαφορετικά.
Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι συνεργασία δεν σημαίνει προσχώρηση μιας ολόκληρης παράταξης στο πλευρό της παράταξης του νέου δημάρχου αλλά η ανεξάρτητη τοποθέτηση του κάθε δημοτικού συμβούλου στις προτάσεις που έρχονται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό άλλωστε υπηρετεί το πνεύμα του νόμου.
Η δεύτερη πρόταση αναφέρεται στην ενοποίηση παρατάξεων (προγραμματική σύγκλιση) που ουσιαστικά δημιουργούν την πλειοψηφία που χρειάζεται για να εγκρίνονται οι προτάσεις της διοίκησης που επέλεξε η κοινωνία την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι πρώτες συζητήσεις και οι πρώτες συναντήσεις για να βρεθεί ο τρόπος διοίκησης.
Το ξεκίνημα θα γίνει, όπως είναι αναμενόμενο, από την παράταξη του νέου δημάρχου, ο οποίος μαζί με τα εκλεγμένα μέλη πρέπει να καταλήξει στον τρόπο διοίκησης.
Θα ζητήσει τη συνεργασία με μια παράταξη ή θα επιλέξει πρόσωπα απ’ όλες τις παρατάξεις;
Εάν προτείνει πρόσωπα που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις για να μπουν σε διοικητικές θέσεις, χρειάζεται και την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Με μια τέτοια κίνηση θα κριθεί και η στάση των μελών της αντιπολίτευσης.
Στο δήμο Καβάλας υπάρχουν 15 διοικητικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Η σημερινή διοίκηση έχει μόλις εννέα έδρες και άρα πρέπει να βρεθούν αρκετοί ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι για να τις καλύψουν και αυτοί δεν μπορεί παρά να ανήκουν σε άλλη παράταξη.
Η νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση αποτελεί ουσιαστικά ένα τεστ για να δούμε εάν κάποιοι θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν την κοινωνία ή τελικά επιλέγουν να υπηρετήσουν τον εαυτό τους μέσα από την υποταγή σε κάποια παράταξη. Μια υποταγή που τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν αυτοί κυρίαρχοι της πολιτικής σκηνής.
Είναι αυτές οι δεύτερες σκέψεις που ουσιαστικά έχουν λειτουργήσει καταστρεπτικά για τον τόπο και την χώρα και στερούνται κάθε έννοιας απλής λογικής.
Μιχάλης Κουμρίδης