ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Απόστολου Χρόνη:
“Η πολιτική της ΔΕΥΑΚ κινείται σε δύο μέτωπα”
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, μίλησε για πολλά θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΚ στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΦΙΛΙΠΠΟΙ την οποία και αναδημοσιεύουμε.
Θέματα οικονομικά, οργανωτικά αλλά και για έργα που είτε ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προετοιμάζονται να εκτελεστούν.
H συνέντευξη…
Το Δημοτικό συμβούλιο στην πλειοψηφία του απέρριψε την πρόταση σας για λήψη άτοκου δανεισμού. Έχοντας ως δεδομένο ότι αυτή την περίοδο η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία της, με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;
« Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΚ δεν πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος. Έχουμε έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ και τους μεταφέραμε τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει η επιχείρηση. Γνωρίζουν και αυτοί πολύ καλά τι συμβαίνει, κάτι το οποίο είναι παρόμοιο σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Μόλις λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματα τους. Σε αυτή την συμφωνία έχουμε έρθει με τη ΔΕΗ και παράλληλα υπάρχει επικοινωνία και με το αρμόδιο υπουργείο.
Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις ΔΕΥΑ και με τα υπουργεία, προκειμένου να πάρουμε τα χρήματα της οικονομικής διευκόλυνσης με άλλο τρόπο, δηλαδή απευθείας προς τις ΔΕΥΑ.
Τι γίνεται με τους μισθούς των υπαλλήλων;
Η μισθοδοσία αντιμετωπίζεται διότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια καλή ροή στις εισπράξεις που ξεκίνησαν πάλι πριν από μερικές ημέρες.
Είναι καλή η εικόνα αλλά οι εισπράξεις δεν είναι οι αναμενόμενες. Μέχρι τέλη Μάιου δεν προχωράμε σε διακοπές νερού και αυτές τις ημέρες ξεκινήσαμε τους διακανονισμούς με τις οφειλές. Αυτή ουσιαστικά είναι η τελευταία προθεσμία διότι από τον Ιούνιο μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας.
Η συγκεκριμένη ροή εσόδων που υπάρχει σήμερα δεν είναι όπως αυτή του Φεβρουαρίου ούτε μπορεί να καλύψει το κενό των δύο μηνών που είχαμε κλειστά τα ταμεία. Οπότε το κενό αυτό έχει μεταφερθεί σε προμηθευτές για υλικά που δεν μπορούμε να πληρώσουμε αλλά και στη ΔΕΗ.
Προσπαθούμε να πληρώσουμε τους διακανονισμούς που έχουμε στην εφορία και στο ΙΚΑ, γιατί αν χαθούν θα είναι μεγάλο το οικονομικό κόστος στην επιχείρηση. Οπότε καλύπτουμε για την ώρα αυτά μαζί με την μισθοδοσία και πολύ λίγους προμηθευτές.
Ένα μεγάλο θέμα που τίθεται από πολλούς είναι η έναρξη μιας συζήτησης για την αναδιοργάνωση της ΔΕΥΑΚ ώστε να μην «λυγίζει οικονομικά» σε κάθε απρόβλεπτη κατάσταση. Μήπως αυτή η περίοδος είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε τις παθογένειες πολλών ετών γι’ αυτή την επιχείρηση;
Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ζητήσαμε μέσω του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσουν οι βεβαιώσεις στην εφορεία για όσους οφείλουν μεγάλα ποσά στη ΔΕΥΑΚ.
Αποφασίσαμε να στείλουμε πρώτα επιστολές στους οφειλέτες και μετά να προχωρήσουμε σε βεβαιώσεις οφειλών προς την εφορεία. Μετά από συζητήσεις αλλά και προτάσεις της αντιπολίτευσης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στους διακανονισμούς, δίδοντας μια τελευταία ευκαιρία σε όσους είχαν σκοπό να διευθετήσουν παλιούς λογαριασμούς.
Ακολούθησε η περίοδος της πανδημίας και αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση των διακανονισμών.
Ο πρώτος στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από παλιές οφειλές. Σίγουρα δεν μπορείς να μαζέψεις όλες τις οφειλές και κανείς δεν είπε ότι είναι μια εύκολη προσπάθεια.
Ο μόνος τρόπος είναι να πάμε σε αναγκαστικά μέτρα με τη διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών στην εφορία ή με το κόψιμο του νερού.
Πέρα από το «μάζεμα χρημάτων» από παλιές οφειλές, ένα τεράστιο ζήτημα είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχει κάποιο πλάνο γι’ αυτό;
Το ενεργειακό κόστος για τη ΔΕΥΑΚ είναι λίγο παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Ένας τρόπος για να χαμηλώσουμε το κόστος είναι να βρούμε τρόπους άντλησης και μεταφοράς νερού με χαμηλότερο κόστος. Ήδη στις ορεινές περιοχές του πρώην δήμου Φιλίππων (Βουνοχώρι, Λυκόστομο κλπ) αναζητούμε νερό για να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς του. Εάν βρούμε νερό, όπως μας λένε οι επιστήμονες, θα εξοικονομήσουμε πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο . Αυτή τη στιγμή στέλνουμε νερό στους ορεινούς οικισμούς από αντλιοστάσια του Κρυοερίου και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε είναι ότι για τα 5 σημεία που υποδείχθηκαν στις ορεινές περιοχές, οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι για την ύπαρξη νερού, υπολογίζοντας ακόμη και την υπάρχουσα διαθέσιμη ποσότητα.
Ένα άλλο θέμα είναι η παραγωγή ρεύματος αλλά αυτό μέχρι σήμερα δεν συνέφερε. Πιλοτικά η ΔΕΥΑ Λάρισας έκανε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που της κόστισε πολύ ακριβά αλλά απ’ ότι μάθαμε δεν υπήρχε το αναμενόμενο κέρδος. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε να βγει πρόσκληση για επιδοτούμενα ενεργειακά προγράμματα από το υπουργείο. Είμαστε ήδη σε μια διαδικασία με το δήμο Καβάλας για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, μια ακόμη νέα δυνατότητα που μας δίδεται. ΔΕΥΑΚ, Δήμος Καβάλας και πιθανόν η Δημωφέλεια μπορούμε να μετέχουμε σε αυτή την ενεργειακή κοινότητα.
Μέχρι όμως να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ένας ακόμη άλλος τρόπος για να χαμηλώσουμε το ενεργειακό κόστος είναι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού στ’ αντλιοστάσια μας.
Δυσκολία οικονομική στη ΔΕΥΑΚ σημαίνει και μείωση στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες;
Βεβαίως και υπάρχουν, θα ήταν αδιανόητο όταν υπάρχει οικονομική στενότητα λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως είναι η πανδημία, να μην υπάρξουν συνέπειες.
Αυτές οι αρνητικές συνέπειες αφορούν εκτελέσεις έργων όπως αντικαταστάσεις δικτύων, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά υλικών. Προβλήματα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, το οποίο θα μπορούσαμε να πάρουμε ήδη εάν δεν μεσολαβούσε αυτό το δίμηνο.
Πράγματι λοιπόν υπάρχουν καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών γιατί πολύ απλά θα μπορούσαμε ήδη να δώσουμε μια εργολαβία για δίκτυο στο Χαλκερό ή να ξεκινήσουν οι συνδέσεις… κάτι το οποίο τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε. Υπολογίζαμε ότι θα το αναθέταμε σε εργολάβο για να ξεκινήσουν στις 1 Απριλίου. Αναγκαστικά θα πάει πιο πίσω, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο!
Θα κάνουμε τα άκρως απαραίτητα… για καθαρό νερό, βιολογικούς που λειτουργούν κανονικά και ορισμένες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ένα τμήμα δικτύου στους Φιλίππους όπου πέρα από την αντικατάσταση δικτύου υπάρχει ένας δρόμος σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εκεί, όπως και στον Ζυγό, θα επέμβουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αυτή την περίοδο. Κοιτάμε λοιπόν να κάνουμε τα άκρως απαραίτητα με τα λιγότερα χρήματα.
Στους Φιλίππους θα αντικατασταθεί δίκτυο 550 μέτρων στο κέντρο του χωριού ενώ θ’ ακολουθήσει αντικατάσταση 200 περίπου μέτρων στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κοιμητήρια.
Αναφερθήκατε στο χωρίο των Φιλίππων όπου το πρόβλημα είναι πολύ παλιό. Πιστεύετε ότι μ’ αυτές τις αντικαταστάσεις δικτύων θα δώσετε οριστική λύση;
Αναφορικά με τις πολλές και συχνές βλάβες, θα δώσουμε λύση αλλά η οριστική λύση θα δοθεί με την κατασκευή γεώτρησης 350 μέτρα δίπλα από τη δεξαμενή. Η πρώτη γεώτρηση που θα γίνει στη δημοτική ενότητα Φιλίππων θα είναι στο χωριό των Φιλίππων.
Η σημερινή γεώτρηση που εξυπηρετεί τους Φιλίππους έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες της, δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω. Επίσης και αυτή στέλνει νερού από χαμηλά στα ψηλά, το οποίο μεταφράζεται σε πολλά έξοδα για τη μεταφορά του νερού. Με τη νέα γεώτρηση θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα θα δώσουμε οριστική λύση στην επάρκεια νερού. Σύμφωνα με όσα μας λένε οι ειδικοί, στο σημείο όπου θα γίνει η νέα γεώτρηση υπάρχει νερό καλής ποιότητας.
Μελέτες για αντικαταστάσεις δικτύων
Αμυγδαλεώνας: Το έργο θα έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί ήδη αλλά υπήρξε καθυστέρηση για έναν αγωγό 2χλμ περίπου που πρόκειται στο μέλλον να υδροδοτήσει από τις πηγές Κεφαλαρίου τον Αμυγδαλεώνα, Το Νέο Ζυγό, το Πολύστυλο και το Μικροχώρι. Επειδή ο αγωγός αυτός θα περάσει μέσα από τον Αμυγδαλεώνα, είπαμε να μην χρειαστεί να σκάψουμε δύο φορές μέσα στον Αμυγδαλεώνα. Ν α σκάψουμε μία φορά για τη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα και μετά από κάποια χρόνια να χρειαστεί πάλι να σκάψουμε για να τοποθετήσουμε αυτό τον αγωγό.
Αυτό όμως ανεβάζει το συνολικό κόστος του έργου διότι πρόκειται για μη επιλέξιμη δαπάνη, δεν μπορεί δηλαδή να ενταχθεί μέσα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αμυγδαλεώνα. Μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ζητήσαμε αυτά τα 434.000 ευρώ που απαιτούνται για τον αγωγό αυτό, να δοθούν από τον ΤΑΡ. Περιμένουμε απάντηση από την εταιρεία ΤΑΡ και αυτό έχει καθυστερήσει την δημοπράτηση. Θα αναμένουμε μέχρι τέλος του μήνα την απάντηση του ΤΑΡ και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, πρόκειται απλά για μια εκκρεμότητα που μας καθυστέρησε μερικούς μήνες.
Ζυγός: Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, λύθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν.
Κρηνίδες: Η μελέτη ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμη προς κατάθεση.
Η προθεσμία κατάθεσης των μελετών για να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου. Είμαστε έτοιμοι με εξαίρεση κάποια προβλήματα που υπάρχουν σε Πολύστυλο και Δάτο και αφορούν το δασαρχείο. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το δασαρχείο θεωρεί ότι η γεώτρηση και η δεξαμενή βρίσκονται εντός δασικών περιοχών. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε και προσπαθούμε να το λύσουμε.
Αποτελέσματα αναλύσεων από τον βιολογικό του Δάτου
Υπάρχει η έκθεση που έκανε η υπηρεσία περιβάλλοντος αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Έχω απαντήσει στο δημοτικό συμβούλιο μετά από ερώτηση του Θέμη Καπλπακίδη, ότι δεν μπορούμε να τα δώσουμε ακόμη.
Το μόνο που έχω να πω για την ώρα, είναι ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που έχω πει δημοσίως από την πρώτη μέρα. Ο βιολογικός λειτουργεί πότε στα όρια του και πότε κάτω από τα όρια του. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την υγεία των κατοίκων αλλά πρέπει άμεσα να παρέμβουμε. Είναι θετικό ότι τόσο εμείς όσο και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θέσαμε αυτό το ζήτημα διότι είναι υπαρκτό και θα ενεργοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές για να διεκδικήσουμε την ένταξη μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Είμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.
Η πολιτική της ΔΕΥΑΚ κινείται σε δύο μέτωπα: Από τη μία να εισπράξουμε παλιές οφειλές και από την άλλη να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος.
Πέρα από την διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στις ορεινές περιοχές, θα επιχειρήσουμε την σταδιακή αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού.
Στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αμισιανών οι αντλίες είναι κατασκευής 1970, πολύ ενεργοβόρες. Όταν αντικατασταθούν οι αντλίες στα Αμισιανά, το ενεργειακό κόστος θα πέσει κοντά στο 60%.
Αντλιοστάσιο Α5 (Περιγιαλίου), όταν αντικατασταθούν οι παλιές αντλίες θα κάνουν απόσβεση σε ενάμισι χρόνο.
Δύο μόνο παραδείγματα για να κατανοήσουμε τη σημασία αντικατάστασης παλιών συστημάτων.
Αυτά συμπεριλαμβάνονται μέσα στον σχεδιασμό μας αλλά μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε.
Ο κόσμος περνάει δύσκολα, δεν υπάρχουν χρήματα και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.» –
Μιχάλης Κουμρίδης