BlogΠρωτοσέλιδα

«“Χείμαρρος Νέας Περάμου, Παγγαίου, Καβάλας”: Με πάνω από 47 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (τόνους) νερού και 400 m3/sec, περίπου, θα “χτυπήσει” την “Νέα Πέραμο” στην θέση “Γεφυράκι”, σε μία νέα κακοκαιρία τύπου “Daniel” (~1.096,20 mm βροχής)»

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές



Του Θωμά Παπαλάσκαρη 






Σε ένα παρόμοιο με το πρόσφατο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο με την αντιστοιχισμένη κωδική ονομασία “Daniel”, ο «Χείμαρρος Νέας Περάμου, Δήμου Παγγαίου, Π.Ε. Καβάλας», “θα μπορούσε να χτυπήσει” στην εκβολή του στην θέση “Γεφυράκι”, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του «“Δήμου Παγγαίου”, “Π.Ε. (Νομού) Καβάλας”», (στην νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού της «Νέας Περάμου»), ακόμη και με, έως, συνολικά “[(47.491.600), (σαράντα επτά εκατομμύρια τετρακόσιες ενενήντα μία χιλιάδες και εξακόσια)]” “[(μ3), (κυβικά μέτρα)]” (ή “τόνους”) νερού και με μέγιστη παροχή αιχμής, ομαλής παροχέτευσης «406,90 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο» ή αλλιώς «406,90 m3/sec»), («“Μετεωρολογικός Σταθμός “Ζαγοράς”, Δήμου Ζαγοράς-Μαρουσίου, Π.Ε. (Νομού) Μαγνησίας ”: “04-08/09/2023”: “1.096,20 mm”»).

Η συγκεκριμένη βροχόπτωση, (η οποία μάλιστα, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας), ήταν, αναλυτικά ως εξής: «04/09/2023 (134,60 mm)», «05/09/2023 (759,60 mm)», «06/09/2023 (3,80 mm)», «07/09/2023 (197,60 mm)» και «08/09/2023 (0,60 mm)» («συνολικό ύψος βροχόπτωσης πέντε συνεχόμενων ημερών: 1.096,20 mm»), («“Μετεωρολογικός Σταθμός “Ζαγοράς”, Δήμου Ζαγοράς-Μαρουσίου, Π.Ε. (Νομού) Μαγνησίας”: “04-08/09/2023”: “1.096,20 mm”»).

Το υδρογραφικό δίκτυο του «“Χειμάρρου Νέας Περάμου”, έως την θέση της “εκβολής του στην θάλασσα”, “Δήμου Παγγαίου,” “Π.Ε. (Νομού) Καβάλας”», στο σημείο που βγαίνει από την συγκεκριμένη υποδιαίρεση της συνολικής υδρολογικής λεκάνης του, είναι, στο σύνολό του, ένα ρέμα «2ης Τάξης», (κατά την μέθοδο “Strahler” κατάταξης των ρεμάτων), με συνολικό μήκος ρεμάτων «1ης Τάξης», «L1STR=12.657,80 μ.μ.» («2 ρέματα») («ως επί το πλείστον, ορεινά πηγαία ρέματα, απομακρυσμένα από την θάλασσα»), με συνολικό μήκος ρεμάτων «2ης Τάξης» και «L2STR=2.001,05 μ.μ.», («1 ρέμα») («ως επί το πλείστον, ημιορεινά και ημιπεδινά ρέματα, είτε απομακρυσμένα από την θάλασσα είτε κοντά στην θάλασσα»), δηλαδή με συνολικό μήκος ρεμάτων, («Ανεξάρτητα Τάξης Ρεμάτων»), ίσο με «LTOTAL=14.658,85 μ.μ.» (ή αλλιώς «L(1+2)TOTAL=14,659 χιλιόμετρα») («3 ρέματα»). Το συνολικό εμβαδόν της «λεκάνης απορροής» του «”Χειμάρρου Νέας Περάμου ”, έως την θέση της “εκβολής του στην θάλασσα”, “Δήμου Παγγαίου”, “Π.Ε. (Νομού) Καβάλας”» είναι ίσο με «46.672,23 στρέμματα» [(«46,67 τετραγωνικά χιλιόμετρα» (km2)] (ενώ, ειδικότερα, καταλαμβάνει το «6,68%» του εμβαδού της επιφάνειας του «Δήμου Παγγαίου».

Ο «Χείμαρρος Νέας Περάμου», βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού της «Νέας Περάμου», του «Δήμου Παγγαίου», της/του «Π.Ε. (Νομού) Καβάλας» και εκβάλλει στην θάλασσα, στον «Κόλπο (Όρμο) Ελευθερών», κοντά στην θέση με το προσωνύμιο «Γεφυράκι», ενώ έχει προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ακραίων βροχοπτώσεων.

Εικόνα 1. Η απεικόνιση, της «λεκάνης απορροής» (επιφάνεια με «ανοιχτή πράσινη» απόχρωση) (του «Χειμάρρου Νέας Περάμου» που αντιστοιχεί έως την θέση της εκβολής του «Χειμάρρου Νέας Περάμου», η οποία βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού της «Νέας Περάμου»), του «υδρογραφικού (γραμμικού) δικτύου» (γραμμές με «έντονη μπλε» απόχρωση με διαβάθμιση του πάχους της γραμμής, όπου το πάχος της κάθε γραμμής εξαρτάται από την “τάξη” του εκάστοτε ρέματος που αντιπροσωπεύει δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η “τάξη” του ρέματος τόσο παχύτερη είναι και η αντίστοιχη γραμμή που το αντιπροσωπεύει), των «οικισμών του Δήμου Παγγαίου» (κουκίδες με «μαύρη» απόχρωση και ονομασία, του «περιγράμματος του “Δήμου Παγγαίου”», (γραμμές με «μαύρη» απόχρωση και ονομασία), όπως απεικονίζονται στο «ελεύθερο διαδικτυακά λογισμικό» «Q.G.I.S.» [4], μέσω των σχετικών αρχείων που ανακτήθηκαν τόσο από την σχετική διαδικτυακή «πλατφόρμα» («Copernicus») όσο και από την σχετική διαδικτυακή «πλατφόρμα» («ΕΛ.ΣΤΑΤ.»).

Επιπλέον, αρχικά, στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται το, “προσομοιωμένο ρεαλιστικό”, «διάγραμμα / ιστόγραμμα βροχόπτωσης / απορροής» του χρονικού διαστήματος, “04-08/09/2023” (“1.096,20 mm”), (το οποίο και «απέδωσε» την, “προσομοιωμένη ρεαλιστική”, παροχή αιχμής, ομαλής παροχέτευσης, νερού και συγκεκριμένα «406,90 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο» ή αλλιώς «406,90 m3/sec»), [το οποίο και «απέδωσε», λόγω του ακραίου μετεωρολογικού φαινομένου με την κωδική ονομασία «Daniel», την, “προσομοιωμένη ρεαλιστική”, συνολική ποσότητα νερού, συγκεκριμένα, «47.491.600 κυβικά μέτρα (τόνους νερού)» ή αλλιώς «47.491.600 m3 (τόνους νερού)»], και το αντίστοιχο, “προσομοιωμένο ρεαλιστικό”, «υδρογράφημα πλημμύρας» που προκύπτει από το συγκεκριμένο, “προσομοιωμένο ρεαλιστικό”, επεισόδιο βροχόπτωσης, (λόγω του ακραίου μετεωρολογικού φαινομένου με την κωδική ονομασία «Daniel»), (η ανάλυση και οι υπολογισμοί έγιναν με το ελεύθερο στο διαδίκτυο λογισμικό «HEC-HMS» του «U.S.A. Army Corps of Engineers» δηλαδή του «Σώματος Μηχανικών του Στρατού των Η.Π.Α.»).

Εικόνα 2. Το, “προσομοιωμένο ρεαλιστικό”, «διάγραμμα / ιστόγραμμα βροχόπτωσης / απορροής» του χρονικού διαστήματος, “04-08/09/2023” (“1.096,20 mm”), (το οποίο και «απέδωσε» την, “ρεαλιστική”, παροχή αιχμής, ομαλής παροχέτευσης, νερού και συγκεκριμένα «406,90 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο» ή αλλιώς «406,90 m3/sec»), (το οποίο και «απέδωσε», λόγω του πρόσφατου, ακραίου, μετεωρολογικού φαινομένου με την κωδική ονομασία «Daniel», την, συνολική ποσότητα νερού, συγκεκριμένα, «47.491.600 κυβικά μέτρα (τόνους νερού)» ή αλλιώς «47.491.600 m3 (tons νερού)»), (στην νοτιοδυτική περιοχή του οικισμού της «Νέας Περάμου», του «”Χειμάρρου Νέας Περάμου”, που αντιστοιχεί έως την θέση της «“εκβολής του στην θάλασσα”», «“Δήμου Παγγαίου”, “Π.Ε. (Νομού) Καβάλας”»), και το αντίστοιχο, “προσομοιωμένο ρεαλιστικό”, «υδρογράφημα πλημμύρας» που προκύπτει από το συγκεκριμένο, “προσομοιωμένο ρεαλιστικό”, επεισόδιο βροχόπτωσης, (λόγω του ακραίου μετεωρολογικού φαινομένου με την κωδική ονομασία «Daniel»).

Εικόνα 3. Η απεικόνιση της λεκάνης απορροής, [επιφάνεια με «ανοιχτή πράσινη» απόχρωση, που αντιστοιχεί έως την θέση όπου εκβάλλει στην θάλασσα ο «“Χείμαρρος Νέας Περάμου”, (“Δήμου Παγγαίου”), Π.Ε. (Νομού) Καβάλας”»], της θέσης της εκβολής του «Χειμάρρου Νέας Περάμου» («πινέζα ένδειξης σήμανσης θέσης» με «κίτρινη» απόχρωση) και του (πλήρως ανεπτυγμένου) αντίστοιχου, περιεχόμενου σε αυτήν, υδρογραφικού δικτύου (γραμμές με «άσπρη» απόχρωση), του «Χειμάρρου Νέας Περάμου» επί του υπόβαθρου της διαδικτυακής πλατφόρμας «Google Earth».

Παρατήρηση: Το παρόν δημοσίευμα θα αναμορφωθεί όταν, έπειτα από προσωπική έρευνα στο διαδίκτυο, επεξεργαστούν από τον συγγραφέα του παρόντος και τα υπόλοιπα διαθέσιμα στοιχεία των: 1).“βροχοπτώσεων της ευρύτερης περιοχής”, 2).“αναλυτικών χρήσεων γης της ευρύτερης περιοχής” (έτσι ώστε να καθοριστεί ο ακριβής “curve number”), 3).“γεωλογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής“ (έτσι ώστε να καθοριστεί ο ακριβής “curve number”), που αφορούν την περιοχή της “λεκάνης απορροής”, (που αντιστοιχεί έως το σημείο όπου εκβάλλει στην θάλασσα ο «Χείμαρρος Νέας Περάμου», του «Δήμου Παγγαίου», της/του «Π.Ε. (Νομού) Καβάλας»), του «Χειμάρρου Νέας Περάμου», ενώ, επιπρόσθετα η παρούσα, (αποκλειστικά ιδιωτική και υποκειμενική), μελέτη εκπονήθηκε δωρεάν (και δόθηκε ανοιχτά στην δημοσιότητα) και δεν έχει επιδοτηθεί, (ούτε με ένα ευρώ), από κανένα είτε Εθνικό είτε Ευρωπαϊκό οικονομικό πόρο ή άλλη Υπηρεσία είτε Οργανισμό. Τέλος, τα πραγματικά δεδομένα βροχοπτώσεων, αφορούν, αποκλειστικά, τον μετεωρολογικό σταθμό της «“Ζαγοράς Μαγνησίας”, του “Δήμου Ζαγοράς-Μαρουσίου”, της/του “Π.Ε. (Νομού) Μαγνησίας”», (αθροιστική βροχόπτωση ίση με «1.096,20 mm»), όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την ιστοσελίδα “meteo.gr” και αφορούσαν το χρονικό διάστημα «04-08/09/2023», (γίνεται η παραδοχή της υπόθεσης ότι η προαναφερθείσα βροχόπτωση είχε ομοιόμορφα χαρακτηριστικά επάνω από όλη την επιφάνεια της προαναφερθείσας λεκάνης απορροής).

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close