ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Απόστολος Χρόνης (Συνέντευξη) :
” Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιβιώσει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. “

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Είναι πολιτική απόφαση του δημάρχου να παραμείνει η επιχείρηση σε δημοτικό έλεγχο. Εάν δείτε παραδείγματα άλλων πόλεων, όπου μπήκε ιδιώτης και ανέλαβε τη διαχείριση του νερού, υπάρχουν κατεστραμμένες υποδομές και χρειάστηκε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και χρήματα για να επανέλθει η κατάσταση σε φυσιολογικό επίπεδο.

Επίσημα πλέον ο Χρόνης Απόστολος αναλαμβάνει την προεδρία της ΔΕΥΑΚ. Εδώ και αρκετές ημέρες ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος» γνώριζε την τοποθέτηση του στη συγκεκριμένη θέση, μια πρόταση  του δημάρχου την οποία έκανε αποδεκτή και ανέλαβε επίσημα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

 

Η Συνέντευξη…

 

 

Ερώτηση: Όλοι γνωρίζουν ότι η θέση που αναλαμβάνετε είναι από τις πλέον δύσκολες, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για την συγκεκριμένη επιχείρηση ενώ πολλά ακούγονται και για τα οικονομικά της επιχείρησης. Ποιες είναι ο δικές σας πληροφορίες για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα;

Απάντηση: Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιβιώσει η επιχείρηση. Δεν το λέω εγώ… σε πρόσφατη δήλωση του ο απερχόμενος πρόεδρος της επιχείρησης, Μπαμπης Κουφατζής, είπε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Όταν λοιπόν ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, αυτός που αναλαμβάνει τι πρέπει να πει;

Προσωπικά είμαι εδώ διότι πιστεύουμε ότι η επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

 

Ερώτηση: Που βασίζεται αυτή η αισιοδοξία σας;

Απάντηση: Από πληροφορίες που έχουμε συλλέξει υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές.

 

Ερώτηση: Αυτό το επιχείρημα και η προσπάθεια είσπραξης παλιών οφειλών ήταν κάτι που το λέγανε όλοι όσοι αναλάμβαναν την προεδρία. Γιατί πιστεύετε ότι εσείς θα καταφέρετε κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι;

Απάντηση: Υπάρχει ανάγκη να γίνουν δομικές αλλαγές στη ΔΕΥΑΚ. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των συνεργείων. Πριν από μερικές ημέρες έμαθα ότι υπήρχαν 132 βλάβες και υπήρχαν μόνο 4 συνεργεία κι ένας εργολάβος, ο οποίος σταματά να εργάζεται το μεσημέρι.

 

Ερώτηση: Επειδή κατάγεστε και μένετε στον Ζυγό, γνωρίζετε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις διακοπές νερού, με τις πολλές βλάβες και γενικότερα με έργα συντήρησης.

Απάντηση: Πράγματι υπάρχουν σωλήνες που σπάζουν συνεχώς και αυτό επαναλαμβάνεται μερικά μέτρα πιο κάτω. Αυτά βλέπει ο πολίτης και αναρωτιέται εάν κάποιοι κάνανε σωστά την δουλειά τους. Αυτά τα πολλαπλά σπασίματα σε απόσταση λίγων μέτρων δείχνουν ότι η σωλήνα αντέχει λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

 

Ερώτηση: Αυτά είναι θέματα τεχνικά και νομίζουμε ότι είναι θέμα των προϊσταμένων της επιχείρησης.

Απάντηση: Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές. Λειτουργεί λάθος και γι’ αυτό «βουλιάζει συνεχώς». Επαναλαμβάνω ότι είμαι αισιόδοξος… θα αυξήσουμε τα συνεργεία και φυσικά θα πρέπει να μπούμε στη λογική αντικατάστασης τμημάτων προβληματικών δικτύων. Πιστεύω ότι ορισμένοι από τους προκατόχους μου κάνανε λάθη διότι τα βάζανε με τους εργαζόμενους και όχι με αυτούς που είχαν την ευθύνη να οργανώσουν τεχνικά την επιχείρηση. Δεν μπορεί τα συνεργεία να πηγαίνουν συνεχώς στις ίδιες βλάβες!

Πλέον είναι απόφαση δημάρχου να μην τοποθετούνται δίκτυα λιγότερης ή ίδιας αντοχής με αυτά που βάζαμε μέχρι τώρα. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που επέλεξαν κάποιοι να τοποθετούν τέτοιας αντοχής σωλήνες, από εδώ και πέρα όμως πρέπει να αλλάξουμε αυτή την πρακτική.

Υπάρχουν οφειλές στην επιχείρηση πολύ μεγάλες και δεν αναφέρομαι σε απλούς πολίτες που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά για επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών δημοτικές αλλά και δημόσιες.

Επίσης έχουμε εντοπίσει ότι πολλοί διαθέτουν παροχές ύδρευσης και άρδευσης από το ίδιο δίκτυο. Από το ίδιο νερό χρησιμοποιούν νερό άρδευσης και πληρώνουν πολύ λιγότερο. Τα χρήματα της άρδευσης τα εισπράττει ο δήμος και όχι η ΔΕΥΑΚ. Αυτό πρέπει να τελειώσει και μόνο ο επαγγελματίας αγρότης θα πρέπει να έχει παροχή νερού άρδευσης.  Πρόκειται για άνιση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών και φυσικά μεταξύ των χωριών.

 

Ερώτηση: Υπάρχει σκέψη για αύξηση τιμολογίων;

Απάντηση: Δεν θέλουμε να κάνουμε αυξήσεις αν και άκουσα την πρώην δήμαρχο, κα Τσανάκα, να λέει ότι δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε αύξηση της τιμής του νερού, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα.

Το περίεργο είναι ότι αυτό το λέει μία δήμαρχος που μέχρι πέρυσι έκανε μειώσεις στο νερό και σήμερα πιστεύει ότι δεν υπάρχει  άλλη λύση πέραν των αυξήσεων.

Αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος… αυτοί γιατί κάνανε μειώσεις; Μήπως θέλανε να την κλείσουν;

 

Ερώτηση: Άρα ο στόχος πλέον είναι να επιβιώσει η επιχείρηση, διότι με αυτά που μας λέτε η κατάσταση είναι τραγκή.

Απάντηση: Είναι πολιτική απόφαση του δημάρχου να παραμείνει η επιχείρηση σε δημοτικό έλεγχο. Εάν δείτε παραδείγματα άλλων πόλεων, όπου μπήκε ιδιώτης και ανέλαβε τη διαχείριση του νερού, υπάρχουν κατεστραμμένες υποδομές και χρειάστηκε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και χρήματα για να επανέλθει η κατάσταση σε φυσιολογικό επίπεδο.

 

Ερώτηση: Υπάρχει  περίπτωση να ζητήσετε οικονομική ενίσχυση από το ταμείο του δήμου Καβάλας για να κρατήσετε ζωντανή την επιχείρηση;

Απάντηση: Φυσικά… δεν υπάρχει άλλη λύση. Μου δώσανε ένα χαρτί που λέει ότι η επιχείρηση χρωστάει αυτή τη στιγμή πάνω από 800.000 ευρώ. Αυτό το χαρτί δεν ισχύει… σκεφτείτε ότι η ΔΕΥΑΚ πληρώνει δάνεια από την αρχή της δεκαετίας του 80΄.

 

Ερώτηση: Αυτή τη στιγμή έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό και το πραγματικό ποσό που χρωστάει η ΔΕΥΑΚ;

Απάντηση: Όχι, αυτό εξετάζουμε και πάντα ανακαλύπτουμε καινούργιες οφειλές. Καθημερινά ασχολούμαστε με διάφορες σπατάλες που γίνανε αλλά και με χρέη που ανακαλύπτουμε.

 

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι πέρα από τις ανείσπρακτες οφειλές και τις τεχνικές βελτιώσεις;

Απάντηση: Πέρα από αυτά που σας είπα, θέλουμε να αναπτύξουμε και το θέμα της ενέργειας για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να ενταχθούμε σε διάφορα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται μελέτες τις οποίες πρέπει να κάνουμε. Ένα έργο που ανακοινώθηκε από την περιφέρεια είναι κι αυτό της αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στον Αμυγδαλεώνα.

Η παραγωγή ενέργειας μέσω βιοαερίου, λυματολάσπης κλπ, είναι μονόδρομος. Πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε το συνολικό κόστος ρεύματος για την επιχείρηση.

Η αναζήτηση  νερού σε ορεινές περιοχές είναι ένας ακόμη στόχος για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας μεταφοράς του νερού από τα πεδινά στα ορεινά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλα χρέη στη ΔΕΥΑΚ τα οποία αυξάνονται. Τα νούμερα που ανακοίνωσε η προηγούμενη διοίκηση δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος που ανακοίνωνε πέρυσι πλεόνασμα στα ταμεία της επιχείρησης, βγήκε πριν από μερικές ημέρες και δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Από αυτές τις δηλώσεις μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.-

 

 

Μιχάλης Κουμρίδης



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close