Κοινωνικά
Αγωγή των καθηγητών του ΔΩΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Διευθυντής και οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 22 Καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, ενημερώνουμε ότι στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας καταθέσαμε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου μας Αγωγή στο Πρωτοδικείο Καβάλας κατά του Νομικού Προσώπου όπου εργαζόμαστε.
Ακολουθεί σύντομη παράθεση του ιστορικού της Αγωγής και του σκεπτικού που μας οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτή.
Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι η ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη. Υπενθυμίζουμε την πάγια καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους ελέω γραφειοκρατίας. Για αυτό ευθύνονται είτε η Κεντρική Διοίκηση (με την καθυστερημένη έγκριση του αιτήματος των θέσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών ή της Τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης Προσωπικού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) είτε το Δημοτικό Ωδείο (με την καθυστερημένη αποστολή του αιτήματος των θέσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών και δημοσίευση της Προκήρυξης).
Σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε επιπλέον το πρόβλημα της καθυστερημένης πληρωμής μας, ενώ η μισθοδοσία μας καλύπτεται από το αντίτιμο των μαθητών (σε ποσοστό 70%) συν την επιχορήγηση του Δήμου (σε ποσοστό 30%). Πρόσφατο παράδειγμα, που ανακύπτει συχνά τα τελευταία χρόνια, η μη καταβολή των δεδουλευμένων Δεκεμβρίου 2018 λόγω έλλειψης κονδυλίων. Επιστρέψαμε στην εργασία μας στις 8 Ιανουαρίου για να μάθουμε ότι η μισθοδοσία τελικά δεν θα καταβαλλόταν την επομένη – κι αυτό έπειτα από τυχαία δική μας ερώτηση.
Τότε ζητήσαμε να συναντηθούμε με την Δήμαρχο. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της στις 15 Ιανουαρίου και μας εξήγησε ότι μείναμε απλήρωτοι λόγω απαίτησης πληρωμής των προμηθευτών (οι οποίοι βεβαίως δεν ζουν αποκλειστικά από τις συναλλαγές τους με το Δημοτικό Ωδείο). Ρωτήσαμε γιατί δεν είχε προβλέψει το πρόβλημα η Διοίκηση του ΔΩΚ και του Δήμου, και μας απάντησαν ότι ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαμε να πληρωθούμε λόγω αλλαγής του οικονομικού έτους. Σε παραδείγματα περί του αντιθέτου που αντιτάξαμε από προηγούμενες χρονιές, δεν πήραμε ποτέ σαφείς και πειστικές απαντήσεις.
Εντέλει ο Διευθυντής ρώτησε την Δήμαρχο εάν έχει την άδειά της να αναζητήσει λύσεις στα αδιέξοδα. Ενώπιον όλων του είπε αυτολεξεί, «βεβαίως να το κάνεις, Ιούλιε». Όπερ και έπραξε. Συζήτησε τις επιλογές με συναδέλφους Διευθυντές Δημοτικών Ωδείων και αποτάθηκε σε μία εκ των Επιτρόπων της Θεσσαλονίκης με πολύχρονη εμπειρία.
Ως μοναδική λύση για την εξομάλυνση της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου προκρίθηκε η κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αυτό είναι εφικτό μόνον μέσω Αγωγής κατά του εργοδότη φορέα, αφού διαχρονικά τα δικαστήρια είναι αποκλειστικά αρμόδια να κρίνουν εάν οι συμβάσεις μας υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Για να αποφύγει οποιαδήποτε υπόνοια παραταξιακής λογικής, ο Διευθυντής μας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Γραμμένο, ως θεσμικό εκπρόσωπο του Σώματος, ο οποίος τον δέχθηκε ευγενικά στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Μόλις του παρουσίασε τη λύση της Αγωγής, εκείνος συμφώνησε – και ως δικηγόρος και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας – ότι όντως το δίκαιο είναι με το μέρος των Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου και διαβεβαίωσε τον Διευθυντή ότι θα έχουμε την ανεπιφύλακτη στήριξή του σε όλα τα επόμενα βήματα. Μάλιστα ο κύριος Γραμμένος ανέλαβε να ενημερώσει άμεσα την Δήμαρχο και κατόπιν τη Διοίκηση του Ωδείου.
Το ίδιο βράδυ οι συνάδελφοι Καθηγητές ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή μας και σε λίγες ημέρες αποφασίσαμε να δρομολογήσουμε την κατάθεση Αγωγής. Η Δήμαρχος και η Διοίκηση του ΔΩΚ είχαν όντως ενημερωθεί για την κίνησή μας από τον κύριο Γραμμένο, ο οποίος μάς διεμήνυσε ότι και η Δήμαρχος εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία μας.
Για την καλύτερη κατανόηση του εργασιακού χάρτη στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, επισημαίνουμε ότι επί 80 χρόνια στη Διεύθυνση Μουσικής Εκπαίδευσης όπου ανήκουμε δεν υπήρξαν ποτέ ούτε μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου ούτε εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επομένως, η πρόσληψη υπαλλήλων ορισμένου χρόνου όπως εμείς κάθε χρόνο για διάστημα έως 9 μήνες ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία του νομικού προσώπου, λόγω έλλειψης τακτικού προσωπικού. Οι αλλεπάλληλες συμβάσεις μας, όμως – είτε είναι μίσθωσης έργου είτε ορισμένου χρόνου – εσφαλμένα χαρακτηρίζονται έτσι. Με βάση την πραγματική λειτουργία τους είναι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αφού καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ανάμεσά μας βρίσκονται συνάδελφοι που εδώ και 27 συναπτά έτη προσλαμβάνονται εκ νέου κάθε χρονιά, περνούν από την ίδια διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής ώστε να εξασφαλίσουν το δικαίωμα της εργασίας, ζουν στην ανασφάλεια για το αν και πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα, και στις 30 Ιουνίου βρίσκονται εκ νέου άνεργοι για διάστημα που συχνά ξεπερνά τους 3,5 μήνες.
Επιθυμία μας είναι εξαρχής να έχουμε δίπλα μας τους πάντες για να υποστηρίξουν με έργα την προσπάθειά μας. Παραβλέπουμε λοιπόν τις αστοχίες και τα λάθη ορισμένων, κοιτώντας μόνον τα θετικά. Και κυρίως εκτιμούμε ότι όλοι οι σώφρονες Καβαλιώτες θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν την προσφορά μας και το δίκαιο αίτημά μας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία μας.
Η ιστορία του Δημοτικού Ωδείου τα τελευταία 35 χρόνια αποδεικνύει ότι κάθε Δήμαρχος έβαλε το λιθαράκι του σ’ αυτό. Το 1983, ο Λευτέρης Αθανασιάδης είχε το όραμα να αναθέσει την αναγέννηση του Δημοτικού Ωδείου σε έναν σκαπανέα της ωδειακής εκπαίδευσης, τον Γιάννη Μάντακα. Από 3 Καθηγητές και 60 μαθητές, μέσα σε 2 χρόνια έφτασε τους 600! Σύντομα το Ωδείο μας καταξιώθηκε ανάμεσα στα κορυφαία της επικράτειας.
Στη συνέχεια, το 2000 ο Στάθης Εριφυλλίδης ίδρυσε το Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» και προσέδωσε ευρύτερη διεθνή εμβέλεια στο αξιολογότατο έργο που συντελούνταν εδώ. Και δυστυχώς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι φέτος το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει. (Κρίμα να απαξιώνεται ένας θεσμός όταν ανθούν άλλοι ανούσιοι.)
Επί Κωστή Σιμιτσή, το 2010 διορίστηκαν οι πρώτοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου στη Διεύθυνση Φιλαρμονικής του Ωδείου, ως βασικός πυρήνας. Παράλληλα αναπτύχθηκε το μαθητικό δυναμικό και διευρύνθηκε η προσφορά του Ωδείου, ενώ προστέθηκαν στο διδακτικό προσωπικό εκλεκτοί καθηγητές. Επίσης, με πρωτοβουλία του Διευθυντή μας το Ωδείο μας κέρδισε την αυτοτέλειά του επί Καλλικράτη – το σπουδαιότερο επίτευγμα και η μεγαλύτερη πανελλαδική καταξίωση στη νεότερη ιστορία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.
Επί Δήμητρας Τσανάκα, οι 6 αυτοί υπάλληλοι της Φιλαρμονικής είδαν το ωράριό τους να διπλασιάζεται, ενώ στην περίπτωση του αρχιμουσικού η σύμβασή του από μερικής μετετράπη σε πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, εισήλθε στη Διεύθυνση Μουσικής Εκπαίδευσης του Ωδείου ο πρώτος υπάλληλος αορίστου χρόνου. Πρόκειται μάλιστα για συνάδελφο που ο ίδιος ο Διευθυντής έφερε στην Καβάλα κατά το δεύτερο έτος της θητείας του (2009-10). Μάλιστα, για να τον πείσει να δεχτεί την πρότασή του, ο κύριος Παπαδόπουλος εξασφάλισε από τον τότε Πρόεδρο, Νίκο Κούτρα, το υψηλότερο ωρομίσθιο ανάμεσα στους Καθηγητές μαζί με τα οδοιπορικά του, αναθέτοντας παράλληλα στον Καθηγητή τους πιο ταλαντούχους μαθητές. Μετά την τοποθέτησή του στο Ωδείο, ο ευεργετηθείς αορίστου χρόνου συνάδελφος είδε τις 11 διδακτικές ώρες που είχε πριν από τη μετάταξη να μετατρέπονται σε χρόνο ρεκόρ 5 ημερών από την τοποθέτησή του σε 40 (επομένως έγινε πλήρους απασχόλησης).
Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι κάθε διοίκηση μπορεί, αν θέλει, να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αφήσει θετικό στίγμα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.
Τώρα υπάρχει μια νέα ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!
Επειδή τα λόγια πετούν αλλά μόνον τα γραπτά τελικά μένουν, οι προφορικές δηλώσεις δεν αρκούν. Η υπόθεσή μας θα εκδικαστεί στις 22 Οκτωβρίου 2019. Ζητούμε λοιπόν από την Δήμαρχο και κάθε πολιτικό αρχηγό να δεσμευτούν δημοσίως και εγγράφως, σε όποιον χρόνο κρίνουν ότι επιβάλλει η ιστορία και σπουδαιότητα του Δημοτικού Ωδείου, ότι:
-
Θα στηρίξουν ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία μας προ των εκλογών και κυρίως μετά τις εκλογές.
-
Σε περίπτωση που κληθούν, θα καταθέσουν υπέρ των καθηγητών υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες (κάτι που άλλωστε έχει υποστηρίξει το 2015 ενώπιον του Διευθυντή και ένας εκ των νομικών συμβούλων του Δήμου).
-
Όποιοι κι αν είναι οι συσχετισμοί τον Σεπτέμβριο, κάθε παράταξη της Διοίκησης που θα προκύψει θα αποδεχθεί την πρωτοβάθμια απόφαση, εφόσον αυτή μας δικαιώσει, και θα παραιτηθεί από την άσκηση έφεσης. Σε εργασιακά θέματα, δεν υποχρεούται πλέον από τον νόμο να φτάσει ασκήσει έφεση ή να φτάσει στον ανώτατο βαθμό.
-
Οι Διοικήσεις του Ωδείου και του Δήμου δεν θα καταθέσουν μέσω του νομικού συμβούλου τους αίτημα αναβολής της δίκης για οποιονδήποτε λόγο.
-
Και το πιο σημαντικό: μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν από την ανάληψη της νέας Διοίκησης τον Σεπτέμβριο, το ΔΣ του Δημοτικού Ωδείου θα λάβει απόφαση Αποδοχής της Αγωγής, υποστηρίζοντας το προφανές: ότι όλοι οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι πολίτες της Καβάλας βλέπουν, ακούν και κρίνουν. Το ίδιο και οι 600 μαθητές του Δημοτικού Ωδείου με τις οικογένειές τους. Ζητούμε να αναγνωριστεί η προσφορά των Καθηγητών του Ωδείου, όπως αναγνωρίστηκε η προσφορά των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπως αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος των παρατασιούχων συμβασιούχων καθαριότητας, και φέτος και πέρσι.
Οι αλλεπάλληλες διακρίσεις και βραβεύσεις των μαθητών μας σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, η καθολική εκτίμηση των Καβαλιωτών και το κύρος του ιδρύματος στην Ελλάδα, η αδιάλειπτη προσφορά μας, η εξωστρέφεια και η διαρκής συναυλιακή και εκπαιδευτική παρουσία του Δημοτικού Ωδείου μας σε όλο το φάσμα της πολιτιστικής ζωής του τόπου, είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Όσοι σταθούν πλάι μας, θα είναι υπερήφανοι με την επιθυμητή δικαίωσή μας. Κι αυτό, γιατί όταν είχαν την ευκαιρία ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και στήριξαν εμπράκτως την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων 23 άξιων εργαζομένων ενός φορέα που αποτελεί κόσμημα για την πόλη!
Ο Διευθυντής Μουσικής Εκπαίδευσης του ΔΩΚ
Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος
και οι 22 Καθηγητές:
Σύλβια Γκότσεβα, Ζλάτκα Ζλάτεβα, Μαρία Ιακωβίδου, Ιωάννης Κανάκης,Χρήστος Κόζαλης, Ευθυμία Κορέσογλου,Ιωάννης Κορμπέτης, Ιωάννης Κούτκος,Αικατερίνη Κοψαχείλη, Αναστάσιος Κυραναστάσης,Κζίστοφ-Ντάριους Μπάκα, Ελπίδα Μπαξεβάνη,Δημήτριος Μπαχαρίδης, Βέσελιν Μπελομάζοβ,Σεβαστή Μωυσίδου, Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ,Εμμανουήλ Παργεντάκης, Ευθαλία Πρόφερ,Αναστασία Ρωμανοπούλου, Κωνσταντινιά Σαμαρά,Ευριπίδης Ταρασίδης, Παύλος Χασιρτζόγλου