ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Η Σταυρούλα Δαδάκη μας ενημερώνει για την πορεία των  εργασιών στους αρχαίους Φιλίππους

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, μας μίλησε  για τις εργασίες που ξεκίνησαν και συνεχίζονται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Στις 18 Μαΐου, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων άνοιξε ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες, προσαρμοσμένος και στις νέες οδηγίες λόγω της πανδημίας.

 

 

Σταυρούλα Δαδάκη: « Κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών»

 

Αναφορικά με τις εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο, η Σταυρούλα Δαδάκη, μιλώντας στο Kavalapoint  μας είπε τα εξής:

« Το έργο περιλαμβάνει γενικές εργασίες διαμόρφωσης και διευθέτησης του αρχαιολογικού χώρου, με στόχο να αποκτήσει μια ενότητα το ανασκαμμένο του τμήμα. Όπως είναι γνωστό ο χώρος χωριζόταν στα δύο λόγω του δρόμου που υπήρχε. Έχει ήδη φύγει η άσφαλτος του παλιού δρόμου και αυτή την περίοδο αφαιρούμε και το χώμα κάτω από την άσφαλτο. Πρόκειται για καθαρό χώμα στο οποίο δεν περιέχονται αρχαιολογικά ευρήματα και με τον τρόπο αυτό προετοιμαζόμαστε για την έναρξη των ανασκαφών με σκοπό την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.

Το συνολικό έργο που εκτελείται σήμερα, αποτελείται κυρίως  από δύο τμήματα : Το ένα είναι ο αρχαιολογικός χώρος με τη διαμόρφωση, διευθέτηση, αφαίρεση χωμάτων, συγκέντρωση μαρμάρων και  κατασκευή διαδρομών, ενώ το άλλο τμήμα του έργου  αφορά εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της ανατολικής οχείρωσης . Σε εκείνο το σημείο υπάρχει μία πύλη  η οποία η μισή είναι ορατή και η άλλη  μισή βρίσκεται κάτω από τον παλιό δρόμο. Εφόσον έχει καταργηθεί ο δρόμος, θα αφαιρέσουμε το τμήμα του παλιού δρόμου για να αποκαλυφθεί όλο το πλάτος της κεντρικής πύλης των αρχαίων Φιλίππων.

 

Τμήμα του ανατολικού τείχους των αρχαίων Φιλίππων

 

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ένα εγκεκριμένο κονδύλιο ύψους 2.300.000 ευρώ. Το συνολικό έργο περιέχει πολλά μέτωπα και κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών. Όπως ανέφερα ήδη, βρισκόμαστε στη φάση των αποχωματώσεων και στην επόμενη φάση θα προχωρήσουμε και στις επιμέρους αναστηλώσεις μνημείων.

Παράλληλα με όλο αυτό το έργο γίνεται κι ένα επιστημονικό έργο όπου αποτυπώνονται λεπτομερώς όλα τα τείχη, τα κτίρια κλπ.

Κάτω από την παλιά άσφαλτο του δρόμου υποθέτουμε ότι θα βρούμε σκάλες που ενώνουν το πάνω τμήμα με το κάτω τμήμα της αρχαίας πόλης καθώς και κτίρια. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις γι’ αυτά που θα βρούμε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ενοποίησης.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι εκτεταμένος και τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Λόγω της μεγάλης του έκτασης δημιουργούνται και αρκετά προβλήματα που αφορούν τις μετακινήσεις μηχανημάτων αλλά και ανθρώπων.

 

 

Η πρόσβαση στο μουσείο ήταν ένα θέμα και εξακολουθεί να είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε . Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 15 Ιουνίου η πρόσβαση στο μουσείο δεν θα είναι δυνατή για τους επισκέπτες. Εμείς διαμορφώνουμε το τμήμα του παλιού  δρόμου ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να περπατούν από ένα σημείο και να κατευθύνονται προς το μουσείο.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αλλάξουν και οι σημάνσεις που αφορούν την ενημέρωση των επισκεπτών για την πρόσβαση και τις διαδρομές.

 

 

Αρκετά προβλήματα είχαμε και με τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα ενώ φέτος βιώνουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση λόγω της πανδημίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν άλλαξαν τα δεδομένα διότι έπρεπε να είμαστε διεσπαρμένοι σε όλο το πεδίο δράσης. Από τις 18 Μαϊού επιτρέπεται πάλι η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Στην Εφορεία μας, ο μόνος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος (με εισιτήριο) είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον οποίο έγιναν κάποιες διαμορφώσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας λόγω πανδημίας. Δημιουργήθηκε ξεχωριστή είσοδος και έξοδος  ενώ τοποθετήσαμε και ενημερωτικές πινακίδες αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για τα οποία θα μοιράζεται κι ένα μικρό έντυπο  στους επισκέπτες.»

 

Μιχάλης Κουμρίδης  



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close