ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Με ονομαστική ψηφοφορία:
Είπανε «όχι» στην δυνατότητα άτοκου δανεισμού στη ΔΕΥΑΚ για να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές της ανάγκες

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

 

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το κράτος αντιλαμβανόμενο την οικονομική στενότητα των ΔΕΥΑ λόγω απουσίας εσόδων, έδωσε τη δυνατότητα παροχής άτοκου δανεισμού προς τους δήμους.

Τη δυνατότητα αυτή θέλησε να εκμεταλλευτεί η ΔΕΥΑ Καβάλας και έφερε στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα λήψης του άτοκου δανείου (οικονομική διευκόλυνση) ύψους 1.800.000 ευρώ το οποίο θα αποπλήρωνε σε 72 δόσεις  (25.000 ευρώ το μήνα), αποκλειστικά για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να ξέρει, όπως είπε, ποιος έφερε εμπόδιο στην δυνατότητα λήψης άτοκου δανεισμού που δίδεται από την κυβέρνηση.

Μετά από πολύωρη συζήτηση και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων δεν ενέκρινε την αίτηση για τον άτοκο δανεισμό.

 

 

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Χρόνης Απόστολος, για την αίτηση άτοκου δανεισμού προκειμένου να πληρώσει τις λειτουργικές ανάγκες της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας.

«Υπάρχει πρόβλημα οικονομικό, σε σημείο να μην μπορεί πληρωθεί η μισθοδοσία το επόμενο διάστημα αλλά και οι προμηθευτές υλικών» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ  ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Καβάλας κάλεσαν τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης να εγκρίνουν τον άτοκο δανεισμό της επιχείρησης (δυνατότητα που δίνεται από το κράτος με πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου) διότι δεν υπάρχει άλλη λύση λόγω της απουσίας εσόδων στην επιχείρηση (τα ταμεία παρέμειναν κλειστά για δύο μήνες περίπου).

«Εάν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα υπήρχε ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης» είπε ο Απόστολος Χρόνης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα της επιχείρησης κατέρρευσαν μετά από τις 14 Μαρτίου.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπήρχε κανένα πλεόνασμα όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ   ενώ η  συζήτηση έγινε με πολύ ένταση  και μετατράπηκε σε έναν καυγά αναζήτησης ευθυνών για τα προηγούμενα χρόνια.

«Ζητάω μην μπείτε εμπόδιο στην επιβίωση της ΔΕΥΑΚ, να ξέρουν οι καβαλιώτες ποιοι είπανε όχι. Εμείς το βάρος αυτής της επιλογής μπορούμε να το σηκώσουμε.  Έχουμε την δυνατότητα πληρωμής των 25.000 ευρώ τον μήνα και μ’ αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουμε την αδυναμία ρευστότητας των ημερών. Μην μπαίνετε όμως εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια μας για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε.» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, προσπαθώντας να πείσει τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

 

« Εδώ μας δίνει χρήματα το κράτος για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την περίοδο και θα πείτε όχι; Να φανούμε λογικοί σε αυτό το μεγάλο δώρο που μας κάνει το κράτος και να πούμε ναι.» τόνισε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Καβάλας λίγο πριν την έναρξη ονομαστικής ψηφοφορίας.

Οι προτάσεις αναβολής της συζήτησης δεν έγιναν δεκτές από τη διοίκηση η οποία μέσω του προέδρου της ΔΕΥΑΚ αλλά και του δημάρχου είπαν ότι δεν θα αλλάξει κάτι εάν αναβληθεί το θέμα και επανέλθει μετά από μερικές ημέρες.

Μετά από 5 ώρες συζήτηση και τοποθετήσεις, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία

«Όχι στον άτοκο δανεισμό»  είπαν 24 δημοτικοί σύμβουλοι. 14 είπανε «ναι» και ο Χρήστος Ποτόλιας ψήφισε λευκό.

Οι 24 δημοτικοί σύμβουλοι που δεν συμφώνησαν με το αίτημα της ΔΕΥΑΚ για χρήση της δυνατότητας άτοκου δανεισμού ήταν οι:

Βέρρος, Γουνελάς, Γραμμένος, Δεληκάρης, Δρακονάκη, Δράκος, Ιγνατιάδης, Ιωσηφίδου, Καλανταρίδης, Λαζαρίδης, Μαυρίδης, Μουρτασάγας, Μούτλιας, Ξανθόπουλος, Παπαδόπουλος Σωτήρης, Παπαδόπουλος Μάκης, Πετρόπουλος, Προμούσας, Προυσαεύς, Σωτηριάδης, Τελίδης, Τσανάκα, Τσαπανίδης, Φραντσεσκάκη.

 



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close