ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υφασμάτινες μάσκες
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Τσιόδρας σημείωσε πως «πρόκειται για την οριστική τοποθέτηση του European CDC (σ.σ. το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ό,τι αφορά τη χρήση των υφασμάτινων μασκών».
Ειδικότερα, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνιστάται σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός και σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα εκπονηθεί ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα δοθούν στους πολίτες αναλυτικές οδηγίες, με σκοπό να ενημερωθούν για την ορθή χρήση των μασκών αυτών και να μη δίνεται μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.
«Όποιος κάνει χρήση τέτοιας μάσκας, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα και θα πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά και σχολαστικά τα χέρια του είτε με σαπούνι και νερό είτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα τόσο πριν τη βάλει όσο και κατά την απόρριψή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο. Θα πρέπει να μην αγγίζει την μπροστινή πλευρά της μάσκας, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα», υπογράμμισε ο <Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να την απορρίπτει μετά τη χρήση της και να μην την επαναχρησιμοποιεί.
Ωστόσο, εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, δεν θα πρέπει οι πολίτες να αμελούν την υγιεινή των χεριών καθώς και την αποφυγής επαφής των χεριών με το πρόσωπο και τις βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).
Κατά τα λοιπά, στα 2.463 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 55 νέα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας.
Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται στους 125 καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις ακόμη ασθενείς.
Την ίδια ώρα, 57 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 52 είναι διασωληνωμένοι και έχουν ελεγχθεί 59.241 κλινικά δείγματα.
Όπως είπε ο καθηγητής, τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν υγειονομικές δομές με επιδημίες και σημείωσε πως «στόχος είναι η ανίχνευση επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες όπου ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. «Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε», είπε.
Πηγή: cnn.gr