ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Τα βασικά σημεία του σχεδίου προώθησης της ανακύκλωσης από τον δήμο Καβάλας
Το σχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης ετοιμάζεται αυτή την περίοδο από συνεργάτες του δημάρχου Καβάλας με σκοπό να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και να κατατεθεί το αργότερο μέσα στον Απρίλιο στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
Η συνολική πρόταση προβλέπει τη λειτουργία μέσα στην πόλη της Καβάλας 35 με 40 «γωνιών ανακύκλωσης». Με τον όρο “γωνιά ανακύκλωσης” εννοούμε μια κατασκευή με 4 – 5 κάδους σε κάθε σημείο για διαφορετικά είδη ανακυκλώσιμων υλικών.
Για τη δημοτική ενότητα Φιλίππων υπάρχει η σκέψη ενός κινητού πράσινου σημείου, δηλαδή ενός οχήματος το οποίο θα μεταφέρει ξεχωριστούς κάδους για τα διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά. Μέσα από ένα συγκεκριμένο ημερολογιακό πρόγραμμα θα περνάει από κάθε οικισμό.
Στο συνολικό σχέδιο προβλέπεται ένα σημείο κοντά στην πόλη της Καβάλας (Στο Κωτσάλου ή στο ΒΙΟΠΑ) κι ένα σημείο στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, τα οποία θα λειτουργούν από τη μία ως σημεία μεταφόρτωσης και από την άλλη θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν εκεί με δικό τους όχημα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι αυτός και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της ολοκληρωμένης πρότασης είναι 30 Απριλίου. Ωστόσο, στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο, ο δήμος Καβάλας να είναι σε θέση να καταθέσει την ολοκληρωμένη αυτή πρόταση.
Με απλά λόγια το σχέδιο περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες για την προώθηση της ανακύκλωσης: τις «γωνιές ανακύκλωσης» και τα «πράσινα σημεία» (Ένα στην Καβάλα κι ένα στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων). Η τελική πρόταση θα κατατεθεί στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας για την έγκριση χρηματοδότησης.
Να σημειώσουμε εδώ ότι μονάδα κομποστοποίησης πρασίνου (κυρίως από προϊόντα κλαδέματος) έχει σχεδιαστεί να γίνει στις Κρηνίδες. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι καινούργια, μιας και ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση, κατατέθηκε στην Περιφέρεια αλλά υπήρχαν ορισμένες παρατηρήσεις, διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν και ο φάκελος επέστρεψε πίσω στο δήμο Καβάλας. Τη δεδομένη περίοδο έχουν γίνει οι διορθώσεις και προωθείται η διαδικασία προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας η οποία ζήτησε να σταλεί διορθωμένος ο φάκελος για να βγει είτε μια καινούργια πρόσκληση έργου είτε μια επέκταση του υφιστάμενου έργου.