ΒίντεοΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Ξενάγηση στον ΧΥΤΑ Καβάλας και ενημέρωση για τη ΔΙΑΑΜΑΘ
(Βίντεο + φωτογραφίες)
Συνέντευξη τύπου αλλά και ξενάγηση στον ΧΥΤΑ Καβάλας προς τους δημοσιογράφους έγινε σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020.
Η συζήτηση για τη ΔΙΑΑΜΑΘ, το οικονομικό κόστος για τους δήμους αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη σε σύγκριση με τα χρήματα που ξοδεύουμε, έγιναν αντικείμενο έντονων πολιτικών διενέξεων το τελευταίο διάστημα.
Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την ενημέρωση που έγινε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Καβάλας
Ο Δήμαρχος Καβάλας και Αντιπρόεδρος του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Μουριάδης και ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανώλης Τσέπελης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Καβάλας, προκειμένου να αναφερθούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος κ Μουριάδης είπε « Ανεβήκαμε εδώ πάνω, γιατί αυτές τις μέρες έχει βγεί και η δημοπράτηση για τον ΧΥΤΥ Καβάλας αξίας 8 εκ ευρώ . Η μελέτη του ξεκίνησε από το 2013 . Ο ΧΥΤΑ άρχισε να λειτουργεί από το 1998, το 2001 από λάθος χειρισμό έγινε μια κατολίσθηση και πτώση απορριμμάτων με αποτέλεσμα να σκεπαστεί η δεξαμενή και από τότε δεν λειτουργούσε το σύστημα περισυλλογής των στραγγισμάτων. Για να λυθεί το θέμα αυτό το 2011 ξεκινήσαμε διαδικασία να εξασφαλίσουμε μια πίστωση 8 εκ για να γίνει το έργο. Η μελέτη δημοπρατήθηκε και συνεχίστηκε το έργο μ ε μια σειρά δυσκολιών . Το θέμα λύθηκε σε σύσκεψη το 2017 όπου έλαβαν μέρος η ΔΙΜΑΘ ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια, όπου αποφασίστηκε να γίνει μια σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθείτε έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ. Η κατάσταση που αντίκρισα ήταν πολύ διαφορετική γι’ αυτό είναι άδικο να λέγεται ότι δεν γίνεται δουλειά. Η δουλειά είναι πολλή και το βασικό πρόβλημα είναι η τιμολογιακή πολιτική που έχει ανέβει σε σχέση με αυτό που ήταν κάποτε. Υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο αυτών που θάβουμε κι αυτό γιατί είναι περιβαλλοντικοί οι λόγοι. Ένας τέτοιος ΧΥΤΑ δημιουργεί μόλυνση στο περιβάλλον από τα αέρια που εκπέμπει. Η διαχείριση των απορριμμάτων λοιπόν είναι ένα ακριβό σπορ. Για να μειωθούν οι τιμές σε κάθε Δήμο βγαίνει με βάση των όγκων των απορριμμάτων έτσι ώστε να βγαίνει η συνολική τιμή. Όσο καλύτερα πράγματα κάνει ένας Δήμος , τόσο περισσότερο θα μειώνεται αυτή η τιμή.
Η ανακύκλωση αυτή την στιγμή έχει μικρά ποσοστά στον Δήμο μας. Είμαστε στο 8% όταν το 2020 θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στο 20%.Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι μεγάλη. Και για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα πρέπει να γίνεται διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Αυτό που θα γίνει από δω και μετά, όπως και σε όλους τους Δήμου, είναι να υπάρχει εκτός των πράσινων κάδων, και τον μπλε, η συλλογή του χαρτιού στον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι . Θα μαζεύουμε τα χαρτιά και θα τα πηγαίνουμε στο ΚΔΑΥ της Δράμας για να προωθηθούν όπου πρέπει. Σύντομα θα υπάρχει για τα οργανικά απορρίμματα ο καφέ κάδος .Όταν κάνουμε αυτό το πράγμα τα έσοδά μας θα μειωθούνε . Στα σκαριά είναι ήδη η ΜΕΑ ( Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο . Εκεί θα δούμε τα πραγματικά οφέλη της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης. Θα μπορούμε να παράγουμε ενέργεια μέρος της οποίας θα δίνεται για την λειτουργία της ΜΕΑ και ένα μέρος θα πηγαίνει στον Δήμο για να καλύπτει κάποιες ανάγκες.
Τι είναι η ΔΙΑAΜΑΘ και ποιος είναι ο ρόλος της
Ο κ Βογιατζής Γιώργος, πολιτικός μηχανικός που ασκεί τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της ΔΙΑAΜΑΘ, είπε πως η ΔΙΑΜΑΘ είναι μια ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπού, μέτοχοι της οποίας είναι 22 Δήμοι της ΑΜΘ. Αποκλειστικός σκοπός της ΔΙΑAΜΑΘ είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων , η οποία ακολουθεί την αποκομιδή. ΟΙ Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή απορριμμάτων και την μεταφορά τους στους σταθμούς μεταφόρτωσης και από κεί και πέρα την διαχείριση αναλαμβάνει η ΔΙΑAΜΑΘ που έχει σκοπό την ορθολογική διαχείριση και την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Διοικείται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο, από επτά Δημάρχους της Περιφέρειας. Ο Δήμαρχος Καβάλας είναι αντιπρόεδρος της . Σήμερα θα σας δείξουμε τον «πράσινο κάδο» . Η επεξεργασία του είναι πολύ βρώμικη και κοστοβόρα διεργασία, αλλά απαραίτητη και πρέπει να παρέχεται προς τους Δήμους. Παρ ότι προσπαθούν να εκτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες από τον πράσινο κάδο, αυτός ζεί και βασιλεύει. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων. Και αργότερα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, όπως και στην ανακύκλωση. Όταν καταλήγουν όλα μαζί χρειάζεται μεγάλο κόστος για να μπορέσουν να οδηγηθούν σε εναλλακτική διαχείριση. Εδώ στον ΧΥΤΑ Καβάλας εργάζονται 24 άνθρωποι, 6 βαριά μηχανήματα, 2 μικρότερα, 2 φορτηγά και υπάρχει μια σειρά από σταθερό εξοπλισμό. Έχουμε καταφέρει να είμαστε από τις Περιφέρειες που δεν αντιμετωπίζουμε την περιβαλλοντική εισφορά. Από το 2008 και μετά η επεξεργασία των απορριμμάτων είναι υποχρεωτική και σε ταφή οδηγούνται υπολείμματα επεξεργασίας. Βάση αυτού όλες οι ενέργειες της ΔΙΑAΜΑΘ έχουν τρέξει τις διαδικασίες και οι ολοκληρωμένες υποδομές .Όλα τα έργα έχουν κριθεί απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ορθολογικά τα απορρίμματα στην ΑΜΘ. Το κόστος που καλούνται οι Δήμοι να πληρώσουν είναι ενδεικτικό. Προσπαθούμε με οργανωμένες ενέργειες να μειώσουμε αυτές τις ποσότητες, με στόχο ο κάθε Δήμος να μειώσει και τα ποσά τα οποία καλείται να πληρώσει στην αρχή της χρονιάς για την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Το 2021 θα κάνουμε τo ταμείο μας.
Μανώλης Τσέπελης : «Οι 22 Δήμαρχοι της ΑΜΘ, έχουμε ως στόχο, αυτό το πράγμα που ταλαιπωρεί το περιβάλλον και όλες τις κοινωνίες για χρόνια, να το λύσουμε»
Παρόν στην ενημέρωση αυτή ήταν και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ Τσέπελης , ο οποίος είπε πως υπάρχει ένας σχεδιασμός με τρεις στόχους.
«Ο πρώτος στόχος είναι πως πρέπει με τα σκουπίδια να τελειώνουμε μια για πάντα. Ούτως ή άλλως τα περιθώρια χρηματοδότησης για όλο αυτό το εγχείρημα αξιοποίησης των σκουπιδιών είναι μέχρι το 2023. Για μας είναι στόχος να μπορέσουμε για όλα τα σκέλη των υποδομών να τύχουμε χρηματοδοτήσεων για να πετύχουμε τον πιο βασικό στόχο της ανακύκλωσης . Αυτό θα μας μειώσει το κόστος λειτουργίας και αξιοποίησης σκουπιδιών , που προφανώς θα ματοκυλισθεί προς τους πολίτες. Η μεταβατική περίοδος, είναι γιατί θα κάνουμε και έργα υποδομής. Αν δεν προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση ανακύκλωσης , αξιοποίησης όλων των υπολοίπων σε όλα τα επίπεδα, προφανώς δεν θα πετύχουμε το θεμιτό περιβαλλοντολογικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Το 1995, είχαμε ξεκινήσει το « ΦΥΣΙΣ Α.Ε» με τον αείμνηστο Δήμαρχο Αθανασιάδη , θέλοντας να λειτουργήσουμε διαπεριφερειακά για δύο στόχους. Σήμερα ορισμένους μικρούς Δήμους, πρέπει να τους στηρίξουμε για να λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά. Όμως σε λίγο χρονικό διάστημα 2-3 χρόνια, θα πρέπει να τελειώνουμε με τα σκουπίδια που όμως τα θεωρούμε πλούτο αν τα αξιοποιήσουμε σωστά. Εμείς τολμήσαμε να μπούμε στο τελευταία στάδιο των πλαστικών με παραγωγή diesel με 12 εκ ευρώ και ένα ακόμη κομμάτι που θα φέρει πιο πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά κέρδη, είναι να κάνουμε την καύση των υπολοίπων, τα οποία θα φέρουν ένα ενεργειακό κομμάτι παραγωγής που θα φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα προς όφελος της ΔΙΑΑΜΑΘ. Και τα δύο εγχειρήματα θα έχουν όφελος προς το οικονομικό κόστος συμμετοχής των Δήμων, προς τους πολίτες σ αυτή την λειτουργία των σκουπιδιών. Όλοι οι 22 Δήμαρχοι έχουμε ως στόχο, αυτό το πράγμα που ταλαιπωρεί το περιβάλλον και όλες τις κοινωνίες για χρόνια, να το λύσουμε . Ξέρουμε ότι αυτή την μεταβατική περίοδο θα έχουμε γκρίνιες . Και εμείς έχουμε ανησυχίες ,αλλά πρέπει ότι κι αν κάνουμε , να μιλάμε στοχευμένα και με χρονοδιάγραμμα για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το να λέμε οτιδήποτε χωρίς να τεκμηριώνουμε το αποτέλεσμα και το οικονομικό δεν έχει ουσία . Κύριος στόχος μας είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης.»