ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδαΣημαντικά
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων
Πέφτει «το τείχος» … ξεκινά η ενοποίηση!
Στις 11 Νοεμβρίου 2019 ξεκίνησε το ξήλωμα τμήματος της ασφάλτου της παλιάς Εθνικής Οδού Καβάλας – Δράμας που περνούσε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων.
Ο δρόμος αν και είχε καταργηθεί πριν από μερικά χρόνια, έκοβε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων «στη μέση» .
Οι εργασίες ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου ξεκίνησαν και το ξήλωμα της ασφάλτου σηματοδοτεί μια νέα περίοδο σε σχέση με την συνολική εικόνα των αρχαίων Φιλίππων.
Για τις εργασίες που ξεκίνησαν ζητήσαμε πληροφορίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας η οποία μας έστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου:
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
« Στο πλαίσιο της ΔΡΑΣΗΣ της ΟΧΕ_2 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στον άξονα Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων εντάχθηκε το έργο “Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων» με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων συνιστά τα υλικά κατάλοιπα μιας από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με διάρκεια ζωής από τον 4ο π.Χ μέχρι τον 14ο αι. μ.Χ. Ιδρύθηκε το 360 π.Χ. από Θασίους αποίκους σε μια στρατηγική θέση που ελέγχει την πρόσβαση προς την ενδοχώρα και τα χρυσοφόρα κοιτάσματα των γύρω ορεινών όγκων. Το 357-6 π.Χ κατελήφθη από τον βασιλέα της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄, τειχίσθηκε με μεγαλόπρεπο οχυρωματικό περίβολο, απέκτησε θέατρο και άλλα δημόσια κτίρια. Με την εγκατάσταση ρωμαίων αποίκων μετά την περίφημη μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., απέκτησε εικόνα ρωμαϊκής πόλης η οποία αποτυπώνεται στα κτίρια της περιόδου αυτής, όπως το φορουμ, η εμπορική αγορά, η παλαίστρα και ιερά, αλλά και στις επιγραφές, όπου κυριαρχεί η λατινική γλώσσα. Με την άφιξη του αποστόλου Παύλου το 49 μ.Χ και την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής κοινότητας, μετουσιώθηκε σε χριστιανική πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας με πλήθος χριστιανικών ναών, όπως οι βασιλικές Α, Β, Γ, αλλά και ο μεγαλόπρεπος οκταγωνικός ναός με τα προσκτίσματά του. Στη μεσοβυζαντινή εποχή περιορίστηκε σε οχυρωμένο κάστρο με δικό του περίβολο στο ΝΔ τμήμα της αρχαίας πόλης και διάσπαρτες νησίδες, ενώ κατά την υστεροβυζαντινή επανοχυρώθηκε η ακρόπολη και λειτούργησε ως στρατηγικό κάστρο στους αμυντικούς σχεδιασμούς της αυτοκρατορίας. Μετά την οθωμανική κατάκτηση της περιοχής (14ος αι.) περιορίστηκε σε μικρό οικισμό, ο οποίος εγκαταλείφθηκε οριστικά προς τα μέσα του 16ου αι.
Φυσικό αντικείμενο της πράξης αποτελεί η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ο οποίος από το 2016 περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζονται οι δράσεις είναι:
Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Ε.Ο., την ανασκαφική ενοποίηση του αρχαίου οδικού δικτύου ανάμεσα στα ανασκαμένα μνημεία, την αποχωμάτωση και απομάκρυνση μπάζων παλαιών ανασκαφών και νέα ενιαία περίφραξη.
H διαμόρφωση νέας δυτικής εισόδου και κεντρικού φυλακίου
Η βελτίωση και οργάνωση της προσβασιμότητας με βάση το αρχαίο οδικό δίκτυο. Η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού σκέλους της πεδινής οχύρωσης. Η έρευνα- τεκμηρίωση – πληροφόρηση και διάχυση των πληροφοριών.
Από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου άρχισαν οι εργασίες αποξήλωσης του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς επαρχιακής οδού Καβάλας-Δράμας που διέρχεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η επισκεψιμότητα του χώρου δεν θα διακοπεί, προσδοκούμε ωστόσο στην κατανόηση των επισκεπτών για την τροποποίηση στις ακολουθημένες ως τώρα διαδρομές.
Η διαδρομή από τη βασιλική Α τροποποιείται και ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει είτε προς το μουσείο και την έξοδο από το χώρο, είτε να επιστρέψει προς τη βασιλική Α και να συνεχίσει προς το Οκτάγωνο, μέσω της νέας διαδρομής και να επιστρέψει πάλι πίσω από την ίδια διαδρομή προς την έξοδο του θεάτρου.
Η πρόσβαση προς τη “φυλακή του Αποστόλου Παύλου” θα γίνεται μόνο από την βασιλική Α και θα είναι ελεγχόμενη ως προς τον αριθμό των επισκεπτών ανά φορά.
Για λόγους ασφαλείας δεν θα είναι πλέον δυνατή η κίνηση επισκεπτών και διερχομένων κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού εντός του χώρου.»