ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα
Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας: Δωρεάν προβολές ταινιών αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου
Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:
Τρίτη, 16 – 4 – 2019
11:00 π. μ. Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: Πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας (Γερμανία, 46΄ )
Στα ίχνη της γραφής (Ελλάδα, 15΄)
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ 46′)
Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η ελληνική γλυπτική το μαρτυρεί ο Πλάτωνας. Οι επιγραφές επίσης
μαρτυρούν ότι η πολύχρωμη ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Η ταινία μας οδηγεί στους
φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: από τη Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα από την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, και στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης.
Σκηνοθεσία: ELLI KRIESCH
Παραγωγή: BAYERISCHER RUNDFUNK
Τετάρτη, 17-4-2019
11:00 π. μ. Από πηλό (Ελλάδα, 46’)
Στο φάσμα του χρόνου (Ελλάδα, 15’)
ΑΠΟ ΠΗΛΟ (ΕΛΛΑΔΑ 46′)
Η πρώτη ύλη: αρχαία Γη της Αίγινας, σπάνιος άργιλος. Κάτω από τον ναό της Αφαίας Αθηνάς, οι τελευταίοι τεχνίτες του Μεσαγρού πλάθουν μια γλώσσα από πηλό, αρχαία. Ο Νεκτάριος και ο Γιώργος Γκαρής, οι τελευταίοι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες της Αίγινας, συνεργάστηκαν με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γκουζιώτη στη δημιουργία μιας ταινίας σε μια προσπάθεια πλήρους καταγραφής όλης της διαδικασίας παραγωγής, όχι μόνο του περίφημου Αιγινήτικου κανατιού, αλλά και άλλων αντικειμένων. Από την εξόρυξη του αργιλοχωματος και την επεξεργασία του σε πηλό έως το πλάσιμό του και την μορφοποίησή του στον τροχό ή στα καλούπια και από εκεί στο φούρνισμα, την εφυάλωση και στο δεύτερο φούρνισμα. Μια τέχνη φαινομενικά απλή και ταπεινή, η οποία όμως είναι άρρηκτα δεμένη με την τεχνική και την αισθητική της ελληνικής- μεσογειακής υπαίθρου, μια τέχνη που φέρει το πνεύμα της επαφής και της αγάπης προς τη φύση: χώμα και νερό, αρκούν, ακόμη και σήμερα, για να μπορέσει ο καλλιτέχνης να δημιουργήσει, να ομορφύνει και να δροσίσει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο.
Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΥΖΙΩΤΗΣ
Παραγωγή: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΕΣΗ
Πέμπτη, 18-4-2019
11:00 π. μ. Οι Φύλακες του Χρόνου (Ελλάδα, 62΄)
Fragile (Ελλάδα, 12΄)
ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ 62’)
Επτά φύλακες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι του μόχθου και της γης, που δούλεψαν και έζησαν δίπλα σε σημαντικούς αρχαιολόγους, μαθαίνοντας από τις γνώσεις και το πάθος τους να τιμούν την έννοια της πολιτιστικής συνέχειας πέρα από σύνορα και ταυτότητες. Ένα οδοιπορικό στους αρχαιολογικούς χώρους μέσα από τις δικές τους μνήμες και μαρτυρίες, πέρα από τα πλαίσια της καθαρά επιστημονικής τεκμηρίωσης. Μια απόπειρα καταγραφής της δικής τους ματιάς πάνω στην Ιστορία που διατρέχει το Χρόνο για να γίνει βίωμα και παραμύθι που περνάει από γενιά σε γενιά.
Σκηνοθεσία: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΑ
Παραγωγή: IDEEFIXE PRODUCTIONS, ΕΚΚ, ΝΕΤ
FRAGILE (ΕΛΛΑΔΑ 12′)
Η μεταφορά ενός αγάλματος από ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο γίνεται αφορμή για να ακούσουμε την ιστορία του. Η σκηνοθέτης περπατά αόρατη ως επισκέπτρια και είναι η μόνη που ακούει το άγαλμα. Συνομιλούν και μονολογούν.
Μόνοι, περιστασιακοί μέτοχοι σε αυτή τη συνεύρεση οι μεταφορείς: ευσυνείδητοι και εξαιρετικά προσεκτικοί, κάνουν εν αγνοία τους κάτι τρομακτικό: την «αποκεφαλίζουν» με χειρουργική ακρίβεια, την σαβανώνουν, αφού προσεκτικά την καταμετρήσουν. Είναι μια ζωντανή-νεκρή, μια ανάμνηση μιας γυναίκας ή μιας στιγμής της ιστορίας;
Σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ
Παραγωγή: ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ, ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ
Παρασκευή, 19-4-2019
11:00 π. μ. Pώμη, Μάρμαρα, Εξουσία και Μάρτυρες: η ανάδειξη της πόλης των αυτοκρατόρων (Γερμανία, 52’)
ΡΩΜΗ, ΜΑΡΜΑΡΑ, ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ: Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ (ΓEPMANIA, 2010, 43’)
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ρώμη, Μάρμαρα, Εξουσία και Μάρτυρες» παρουσιάζει την ιστορία της Pώμης φέρνοντας το κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη αρχαιολγική έρευνα. Tο επεισόδιο αυτό της σειράς, μας παρουσιάζει την χαρισματική προσωπικότητα του Iούλιου Kαίσαρα, την επεκτατική του πορεία και την εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας. Στη συνέχεια αναφέρεται στην Pax Romana του αυτοκράτορα Aυγούστου, και τη μεταμόρφωση της Pώμης σε μεγαλοπρεπή πόλη χτισμένη με μάρμαρο. Tο εκτεταμένο οδικό δίκτυο συνέδεε την πρωτεύουσα με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της αυτοκρατορίας προωθώντας τις εμπορικές και πολιτιστικές συναλλαγές.
σκηνοθεσία: ELLI KRIESCH
παραγωγή: BAVARIAN TELEVISION
Σάββατο, 20-4-2019
11:00 π. μ. Αγέλαστος Πέτρα (Ελλάδα, 87΄)
13:00 μ. μ. Αναμνήσεις της πέτρας. Η τέχνη στην εποχή των δεινοσαύρων (Γαλλία, 52΄)
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ (ΕΛΛΑΔΑ 87′)
Η Ελευσίνα είναι μια μικρή βιομηχανική πόλη 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Με την πόλη αυτή δέθηκε από τα
προϊστορικά ακόμη χρόνια ο αγαπημένος μύθος των αρχαίων, ο μύθος της θεάς Δήμητρας, θεάς της Γεωργίας και της ευφορίας της γης και της κόρης της Περσεφόνης. Τα Ελευσίνια μυστήρια που τελούνταν εδώ και δύο χιλιετίες σχετιζόταν με τον κύκλο της ίδιας της ζωής και χάριζαν στους μύστες ελπίδα και μακαριότητα για να αντιμετωπίσουν το θάνατο. Εδώ, που σύμφωνα με το μύθο πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα δώρα της θεάς, τα δημητριακά, εδώ αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και το ιερό. Κινηματογραφούμε γι` αυτήν την πόλη επί δέκα χρόνια, από τη μεριά του προσκυνητή, παρακολουθήσαμε τα καθημερινά ταπεινά και μεγαλειώδη, ανακαλύπτοντας κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο εντοιχισμένα στη σύγχρονη ζωή. Η Ελευσίνα είναι δυτικά, χώρος ιερός σημείο και όριο για να δει κανείς τον
κόσμο γύρω του όσο και τον εαυτό του.
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ (ΓΑΛΛΙΑ 52′)
Η ταινία εστιάζει στις «βραχογραφίες» –παραστάσεις λαξευμένες πάνω στο βράχο– των πρώτων Ινδιάνων της Αμερικής. Μέσα στο μεγαλειώδες τοπίο των canyons –των φαραγγιών της Γιούτα– μας ξεναγεί στις πιο σημαντικές τοποθεσίες, όπου η ανακάλυψη βραχογραφιών άλλαξε άρδην την αντίληψή μας περί προϊστορικής τέχνης. Η ταινία ξετυλίγεται σαν μια πραγματική έρευνα, με τη συνοδεία δύο ειδικών της βραχογραφίας, τον Πωλ Μπαν και τον Ζαν-Λοΐκ Λεκελέκ. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι για τις παράξενες μορφές που βρίσκονται χαραγμένες πάνω στους βράχους; Τι μπορούν να μας αποκαλύψουν γι’ αυτά τα συναρπαστικά έργα, που μας έρχονται από τα βάθη του χρόνου;
Σκηνοθεσία: JEAN-LUC BOUVRET, FRANÇOIS-XAVIER VIVES
Παραγωγή: LE MIROIR, GABRIEL CHABANIER
Κυριακή, 21-4-2019
11:00 π. μ. Η Αρχαιολόγος (Ελλάδα, 90΄)
13:00 μ. μ. Από πηλό (Ελλάδα, 46’)
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ 90’)
Η Γεωργία Καραμήτρου, αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνει την τελευταία μάχη της καριέρας της. Έχει μερικούς μήνες μπροστά της για να σώσει ό,τι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης. Στη προσπάθειά της αυτή, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια, να σταθεί δυνατή και να αναδείξει στο τέλος το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία να την αναλαμβάνεις.
Σκηνοθεσία: ΚΙΜΩΝ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Παραγωγή: FALIRO HOUSE, ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ