Πολιτική
Δηλώσεις Ποτόλια για τον κανονισμό του Νοσοκομείου
Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Χρήστος Ποτόλιας, στη συνάντηση που έγινε σήμερα (26/3) στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με θέμα τον οργανισμό του 2012 που οργάνωσε το σωματείο των εργαζόμενων, τοποθετήθηκε διατυπώνοντας κρίσιμα ερωτήματα για τις εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας υγείας ως εξής:
Με δεδομένο ότι τα προβλήματα στην υγεία είναι «βουνό» και τα βιώνουν στο πετσί τους τόσο οι ασθενείς, όσο και οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία, προβλήματα που εντοπίζονται:
-
Στην κατακρεούργηση των 2/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία (από 23 δισ. ευρώ το 2009, σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015).
-
Τη διαχρονική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία (Μέσα σ’ έξι χρόνια (2013 – 2019) ο κρατικός προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων έχει περικοπεί κατά 30,3%).
-
Την συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπου με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων έχουν κλείσει και παραμένουν κλειστά μια σειρά πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ. Οι κρατικές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, πρόληψης, οι υπηρεσίες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς διαλύθηκαν.
-
Τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, που αφορά τις πληρωμές των ασθενών και εκτινάχθηκε (μεσοσταθμικά έχουν ανέβει από το 9% στο 30%!).
-
Τη κοροϊδία των ασφαλιστών όπου πίσω από τον ντόρο για τη “κάλυψη” τους παραμένει η κατεύθυνση της ΕΕ για «στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, ελάχιστα διαμορφωμένα πακέτα κάλυψης για τις ευάλωτες ομάδες, ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος μέσα από το συντονισμό επίσημων και ανεπίσημων παροχών Υγείας».
-
Τις νέες «δυνατότητες» της Τοπικής Διοίκησης στην Υγεία ώστε να χρηματοδοτεί τη δημιουργία μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού κ.ά. όπου μέσω αυτού του μέτρου μετατίθεται η κρατική ευθύνη και δαπάνη στην Τοπική Διοίκηση και από εκεί στους κατοίκους δήμων και Περιφερειών μέσω της τοπικής φορολογίας (π.χ. δημοτικά τέλη). Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ανισομετρία μεταξύ των μονάδων Υγείας, ανάλογα με τη φοροδοτική δυνατότητα των κατοίκων.
Τα παραπάνω αποτελούν συνέπειες της πολιτικής που άσκησαν οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις στο όνομα της «εξοικονόμησης των δαπανών» και αποτέλεσαν το «όχημα» για τις περικοπές σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της ΕΕ. Ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και ενίσχυση της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις.
Στην παραπάνω ζοφερή πραγματικότητα, στον ευαίσθητο αυτό τομέα της υγείας του λαού, μπορεί μόνο ένας κανονισμός, όσο τέλειος και άρτιος να είναι να δώσει λύση στα προβλήματα ασθενών και εργαζόμενων στα δημόσια Νοσοκομεία;
Είναι δυνατό το ψήφισμα που προτείνει το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο να περιέχει μόνο το αίτημα για νέο κανονισμό βλέποντας την κορυφή του παγόβουνου και αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολό του;
Μπορεί το ψήφισμα που θα περιέχει ως αίτημα μόνο τη δημιουργία κανονισμού να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, ώστε να διεκδικήσουν δυναμικά το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις λοιπές νοσηλευτικές μονάδες αλλά και του συνόλου των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων;
Μόνο το μέτωπο αγώνα όλου του εργαζόμενου λαού για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη μπορεί να δώσει πραγματικά λύση στα οξυμένα προβλήματα του χώρου σε όφελος του. Να ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της υγείας ως κοινωνικό (και μάλιστα ύψιστο) αγαθό.
Σε αυτόν τον αγώνα ο λαός στο δήμο μας και σε όλη τη χώρα θα έχει πρωταγωνιστή και σύμμαχο τη Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ.