ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα
Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων

Με ένα έκτακτο θέμα που όπως φάνηκε αιφνιδίασε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για το 2018. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, ανέγνωσε ένα ψήφισμα που αφορούσε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με αφορμή τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται, σε εθνικό επίπεδο και λίγες μέρες πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Τα ερωτήματα που τέθηκαν μέσα από το κείμενο του ψηφίσματος ήταν δύο. Το πρώτο αφορούσε την έγκριση ή όχι του ψηφίσματος και το δεύτερο την αποδοχή ή όχι του όρου “Μακεδονία”, σε οποιαδήποτε απόφαση ονοματοδοσίας.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς να λείψουν οι υψηλοί τόνοι από την συζήτηση. Συγκεκριμένα, ο Κωστής Σιμιτσής χαρακτήρισε άκαιρη την έκδοση ενός τέτοιου ψηφίσματος, την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση. ” Όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί με μεγάλη προσοχή, περιμένοντας τις εξελίξεις. Αναρωτιέμαι αν σας το ζήτησε κάποιος αυτό το ψήφισμα”, δήλωσε, ζητώντας την απόσυρση του. Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Σιμιτσής ανέγνωσε ένα δεύτερο κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση συζήτησης, το οποίο όμως κρίθηκε ότι δεν ταυτιζόταν απόλυτα με το κείμενο του ψηφίσματος της διοίκησης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η “Ανοιχτή Πόλη” ψήφισε όχι ως προς την έκδοση του ψηφίσματος και παρών ως προς το περιεχόμενο.
Από την πλευρά του ο Μάκης Παπαδόπουλος, ζήτησε τρία πράγματα. Να αλλάξει η διατύπωση της τελευταίας παραγράφου του ψηφίσματος. Να τονιστεί η απαραίτητη σύμπλευση των πολιτικών παρατάξεων του τόπου και να διατηρηθεί η “κόκκινη γραμμή” της απόφασης του Βουκουρεστίου. Παράλληλα, ζήτησε από τη δήμαρχο να αποσύρει το θέμα, προκειμένου αυτό να συζητηθεί εκτενέστερα και να προκύψει κοινής αποδοχής κείμενο ψηφίσματος. Τελικά, ο Μάκης Παπαδόπουλος ψήφισε παρών στην έκδοση του ψηφίσματος, τονίζοντας και αυτός οτι η διοίκηση εκμεταλεύεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για να κερδίσει τις εντυπώσεις από τους ψηφοφόρους.
Ο Άρης Βέρρος, αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση του δήμου φέρνει τώρα και με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση συνεχίζεται εδώ και 25 χρόνια.”Κάνετε κακό στον δήμο και τον θεσμό”, τόνισε, προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη “Μακεδονία”. Όπως ήταν φυσικό, στην ψηφοφορία ήταν αρνητικός κατηγορώντας τη διοίκηση οτι δεν συνεννοήθηκε με την αντιπολίτευση, ως όφειλε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε “επικοινωνιακό τρικ” που σκοπό έχει να παραπλανήσει τον κόσμο, διχάζοντας την κοινή γνώμη.
Ο Βαγγέλης Παππάς, υποστήριξε ότι η διοίκηση συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, θυμίζοντας την υπόθεση του Osman Kavala, όπου η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε “να ακουμπήσει το θέμα” όπως είπε χαρακτηριστικά. “Έχουμε πάρει μηδέν στην συνεννόηση. Δεν μας ενημερώσατε και δεν είναι καλή η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω”, σημείωσε, ζητώντας με την σειρά να διακοπεί η συζήτηση, προκειμένου να συνεχιστεί μία άλλη μέρα και να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα. Η έκκληση του δεν έγινε δεκτή, με τον Βαγγέλη Παππά, να ψηφίζει ναι κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ο Χρήστος Ποτόλιας, εξέφρασε την άποψη ότι στο συγκεκριμένο, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, οι αποφάσεις λαμβάνονται από ξένα κέντρα, τα οποία επιβάλλουν τα συμφέροντα τους. Παράλληλα, παρουσίασε ένα δικό του ψήφισμα, το οποίο καταγγέλλει αυτή ακριβώς την πρακτική.
Τέλος, ο κ. Αγανικόλας ήταν θετικός στο σύνολο της πρότασης της διοίκησης του δήμου.