ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Ηλίας Καλανταρίδης: « 5 χρόνια αδιαφορίας, 3 χρόνια έργων και 1,3 εκ. ευρώ την τριετία 2015 – 2018»

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Ο αντιδήμαρχος επί οικονομικών θεμάτων του δήμου Καβάλας, Ηλίας Καλανταρίδης, έστειλε  την  εξής επιστολή:

 

” Το έτος 2009, με την Υπουργική απόφαση 28492, καθορίσθηκαν οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους.

Οι Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές ΟΦΕΙΛΑΝ μέχρι της 31.12.2012 να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές που λειτουργούσαν ήδη στην περιφέρειά τους στις διατάξεις της σχετικής απόφασης.
Με την αλλαγή διοίκησης το 2014 διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν είχε υπάρξει προσαρμογή για καμμία από τις υπάρχουσες, αλλά ούτε καν καταγραφή η έστω μελέτη σχετική με το θέμα. Πλήρης αδιαφορία. Πέντε ολόκληρα χρόνια απραξίας!
Στις 25-05-2015 ανατέθηκε από το Δήμο Καβάλας σε εξειδικευμένη εταιρεία, ο έλεγχος όλων των υφιστάμενων παιδικών χαρών προκειμένου να διαπιστωθεί αν και ποιες από αυτές μπορούσαν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να αδειοδοτηθούν.
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που παρέδωσε η εταιρεία στις 24-07-2015, ελέγχθησαν 95 ( όλες) παιδικές χαρές από τις οποίες 57 βρίσκονταν στη Δημοτική Ενότητα Καβάλας και 38 στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.
Δεν βρέθηκε ΚΑΜΜΙΑ από αυτές να ανταποκρίνεται στις τεχνικές προδιαγραφές που έθετε η παραπάνω υπουργική απόφαση και να είναι πιστοποιημένη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι για 70 από αυτές ζητούνταν η συνολική απομάκρυνση εξοπλισμού και για 19 η μερική απομάκρυνση εξοπλισμού, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονταν αναλυτικά για κάθε μία από αυτές παρεμβάσεις βελτίωσης, αποκατάστασης φθορών και συντήρησης.

Παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έλεγξε τη χωροθέτηση των παιδικών χαρών (ιδιοκτησία οικοπέδου, σχέδιο πόλης) διαπιστώνοντας ότι πολλές από αυτές βρίσκονταν σε χώρους οι οποίοι δεν προβλέπονταν για παιδικές χαρές, ενώ άλλες δεν βρίσκονταν καν σε ιδιοκτησίες του Δήμου ( ούτε καν αυτό είχε γίνει!).

Αφού λοιπόν πρώτα έγινε μία πλήρης αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση:

α) έργων κατασκευής και διαμόρφωσης παιδικών χαρών και
β) αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (παιχνιδιών).

Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να επιλεγούν τα σημεία στα οποία θα γίνονταν οι παιδικές χαρές ήταν τα εξής:

α)ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου και χρήση γης η οποία να επιτρέπει την κατασκευή παιδικής χαράς,
β) εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού παιδιών,
γ) κάλυψη διαφορετικών περιοχών.

Σε πρώτη φάση το 2016 δημοπρατήθηκε έργο ( ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ) προϋπολογισμού 450.000 ευρώ για κατασκευή παιδικών χαρών και ταυτόχρονα έγινε διαγωνισμός ύψους 60.598,8 ευρώ για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού( ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ).

Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών, ήταν η παράδοση μέσα στο 2017 επτά (7) παιδικών χαρών μέσα στην πόλη της Καβάλας, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές που θέτει η σχετική νομοθεσία.

Σε δεύτερο χρόνο δημοπρατήθηκε ΝΕΟ ΕΡΓΟ προϋπολογισμού 350.000 ευρώ το οποίο βρίσκεται σε φάση έναρξης εργασιών και αφορά στην κατασκευή και εξοπλισμό τριών (3) παιδικών χαρών στον Αμυγδαλεώνα, τις Κρηνίδες και τη Ν. Καρβάλη.

Τέλος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης:

α) έργο συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για συντηρήσεις αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν υποδομές σε επιπλέον παιδικές χαρές (μεταξύ αυτών και στο Ζυγό) και

β) προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών συνολικού προϋπολογισμού 280.098,5 ευρώ, για τον εξοπλισμό αυτών.

Με νέα έργα που θα ακολουθήσουν θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις σε επιπλέον χώρους που θα διαμορφωθούν σε παιδικές χαρές τόσο στην πόλη όσο και στις κοινότητες.

Γίνεται εμφανές από τα παραπάνω, ότι η Δημοτική Αρχή τα χρόνια που μεσολάβησαν, κινήθηκε οργανωμένα θέτοντας αντικειμενικά κριτήρια επιλογής των χώρων, προς αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία οργανωμένων και εξοπλισμένων παιδικών χαρών, σύμφωνα με τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το σχετικό νομικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ασφάλεια και διασκέδαση των παιδιών.

Συνολικά έχουν διατεθεί και θα διατεθούν από το έτος 2015 έως και σήμερα πάνω από 1.300.000€ για παιδικές χαρες.

Στόχος: Όσο το δυνατόν περισσότερες σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο Καβάλας.”



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close