ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα
Παρουσίαση τριών νέων βιβλίων του Σταύρου Κακουλίδη
Ο συγγραφέας των βιβλίων Σταύρος Κακουλίδης γεννήθηκε στο Ζυγό Καβάλας. Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών πήγε στην Αθήνα το 1960, όπου εργάστηκε για μία τριετία ως ιδιωτικός υπάλληλος. Το μεράκι του να σπουδάσει ιατρική έγινε πραγματικότητα το 1964, με την εισαγωγή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 1971 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στην Κρήτη. Επέστρεψε στην Αθήνα, πήρε την ειδικότητα της Ουρολογίας στο ΝΙΜΤΣ, όπου υπηρέτησε έντεκα χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε για εικοσιένα χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Τελείωσε την ιατρική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας. Σήμερα κατοικεί στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με την οικογένειά του. Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε επιγράφεται «Όνειρο Ζωής… Δικαίωση Ελπίδας». Άλλα έργα του ίδιου: «Η περινεϊκή βιοψία του προστάτου και η σύγκρισή της με την κυτταρολογική αναρρόφηση». Διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1990, «Όνειρο Ζωής…Δικαίωση Ελπίδας», 2009, σύντομη αυτοβιογραφία, ποιητική συλλογή, 2011, «Ήταν η ζωή του…ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;», 2012, εκτενής αυτοβιογραφία, ποιητική συλλογή, 2012.
ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Πριν έξι χρόνια στον ίδιο χώρο στην δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας έγινε η παρουσίαση των δύο πρώτων βιβλίων του Σταύρου Κακουλίδη, με τίτλους: «Πολίτες του Κόσμου», «Ποιητική Συλλογή». Η βιβλιοπαρουσίαση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018. Για τα βιβλία είχαν μιλήσει οι: Σοφία Μαρτίδου (ποιήτρια), Εύη Καρατζά-Μαρμαρέλη (φιλόλογος), Χρυσόστομος Κεβρεκάκης (δικηγόρος).
Λίγα λόγια για τα βιβλία από τον συγγραφέα
Τα πρώτα ποιήματα γράφτηκαν το 2010, λίγα τα έτη 2012, 2013 και αρκετά το 2014. Το 2015 γράφτηκαν ακόμα πιο πολλά. Το 2016 υπήρξε έκρηξη από πλευράς αριθμού και ποικίλης θεματολογίας. Στο δεύτερο μέρος όλα τα ποιήματα, σχεδόν, γράφτηκαν το 2017. Συνολικά έχουν γραφτεί 193 ποιήματα.
Από μικρό παιδί, αλλά και στην εφηβεία, διακαής μου πόθος ήταν να εκφράσω αισθήματα και συναισθήματα μέσα από την ποίηση. Πολλή μελέτη πεζογράφων και ποιητών, μου χάρισε την ευχέρεια να εκφράσω ποιητικά εκτός από τον ψυχικό μου κόσμο και εικόνες από την πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι αναγνώστες ας με κρίνουν με επιείκεια, δεδομένου πως είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να εκφραστώ μέσα από τον ποιητικό λόγο. Έγραφα «στίχους» με επιμέλεια στην αυστηρή ομοιοκαταληξία. Αυτά τα ξέχασα.
Παράλληλα, ασχολήθηκα και με τον πεζό λόγο. Όλες οι προσπάθειές μου καταγράφονται στο βραχύ βιογραφικό μου, με το οποίο αρχίζει η ποιητική συλλογή. Τι με παρακίνησε να γράψω το πεζογράφημα «Πολίτες του κόσμου»;
Από την αρχαιότητα έως σήμερα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη στιβαρής, ή ασθενικής οικονομίας, ξεπήδησαν μέσα από την κοινωνία μεμονωμένα άτομα, ή ομάδες ατόμων, που διέπραξαν και έγραψαν τη δική τους αξιοζήλευτη ιστορία. Οι πρόγονοί μας τους ονόμασαν «Πολίτες του κόσμου». Που κατατάσσεται; Είναι κοινωνικό και πολιτικό αφήγημα επηρεασμένο από τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης. Συγχρόνως, επιβραβεύει τους άριστους διαχρονικά πέρα από εθνικά σύνορα.
ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΗ
Στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης, την ίδια εποχή, οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα “πνευματικά παιδιά” του κ. Σταύρου Κακουλίδη, μέσα από την καταπληκτική παρουσίαση και ιδιαίτερη προσέγγιση των δύο αξιότιμων ομιλητών, του φιλολόγου Σωκράτη Αδαμίδη και του Τοπογράφου Μηχανικού Σάββα Τυφτίκιδη που μίλησαν για τον ίδιο τον συγγραφέα και για τα ερεθίσματα της καθημερινότητας που έγιναν αφορμή για σκέψη, προβληματισμό και ποιητική δημιουργία.