ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Ο Δήμος της Θάσου συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism) και την ICF, για να θέσει τους κατοίκους του νησιού στο επίκεντρο οικοδόμησης μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, στον τομέα του τουρισμού
Το κοινό έργο θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά ζητήματα, το τουριστικό μάρκετινγκ και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Το έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εστίασης που θέτει τους κατοίκους στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής, καθώς η ανάκαμψη του τομέα συνεχίζει να επιταχύνεται. Η δραστηριότητα μάρκετινγκ θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, με τη Μελέτη Κατοίκων να διαρκεί έως τα τέλη Νοεμβρίου και με τα αποτελέσματα να ολοκληρώνονται έως το τέλος του έτους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, σε συνεργασία με το συμβαλλόμενο μέλος του, την ICF, θα συνεργαστεί με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς και κατοίκους από όλο το νησί σε μια σειρά δράσεων Τεχνικής Συνεργασίας. Η συλλογική εργασία θα επικεντρωθεί σε μια σειρά πυλώνων, όλοι σχεδιασμένοι για να επιταχύνουν την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας στον νησιωτικό τουρισμό και στην οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κραδασμών.
Η Μελέτη για τους Κατοίκους της Θάσου (TRS) θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι αξιολογούν και ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί, τόσο από την άποψη του οικονομικού αντίκτυπου του τομέα όσο και των κοινωνικών-πολιτιστικών του επιπτώσεων. Η μελέτη θα βασίζεται σε ομάδες εστίασης, συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα που θα συλλεχτούν, θα αποδοθούν με μια σειρά συστάσεων και επακόλουθων ενεργειών.
Επίσης, το έργο θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης του τουρισμού του νησιού της Θάσου μέσω της αξιολόγησης των πρωτοβουλιών μάρκετινγκ και προσφοράς του τουριστικού προϊόντος, καταλήγοντας στη συνέχεια σε παροχή συστάσεων για βελτιώσεις. Οι εταίροι του έργου θα:
– Αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών μάρκετινγκ που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με έμφαση στο πόσο συμβατές είναι με τις τρέχουσες τουριστικές τάσεις και απαιτήσεις.
– Εξετάσουν τις θέσεις και απόψεις των δημοτικών αρχών και των τοπικών φορέων για τα τρέχοντα τουριστικά προϊόντα της Θάσου.
– Ερευνήσουν και εντοπίσουν τις βέλτιστες διεθνές πρακτικές σχετικά με τις δραστηριότητες μάρκετινγκ μετά την πανδημία καθώς των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μοντέλων που θα εφαρμοστούν για τη Θάσο.
– Προσδιορίσουν τις τουριστικές αγορές που θα είναι σημαντικές για τη Θάσο και τον εντοπισμό καλύτερων πρακτικών.
Την εκδήλωση χαιρέτισε εγκάρδια ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ, κος Παναγιώτης Αρχοντής, τονίζοντας την έμπρακτη στήριξη της περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού της Θάσου, θέτοντάς την ως προτεραιότητα της ΠΑΜΘ.
Ο Δήμαρχος Θάσου, κος Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Σήμερα, με την παρουσία όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημοσίων, μαζευτήκαμε για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της συνεργασίας που υπογράψαμε στις 25 Αυγούστου 2023 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ως το δεύτερο νησί πανελλαδικά: το έργο που θέτει την τοπική κοινότητά μας στο επίκεντρο των άμεσων πολιτικών της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού της Θάσου, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, ενισχύοντας την ποικιλομορφία και την ανθεκτικότητα του τουρισμού και θέτοντας τις βάσεις για ισόρροπη και προς όφελος όλων αειφορική ανάπτυξη του κλάδου και του τόπου μας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού με τα διεθνή και σύγχρονα “εργαλεία” που διαθέτει θα αναλύσει και θα αξιολογήσει τις έως σήμερα ενέργειες μάρκετινγκ με σκοπό την δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Δράσης και θα διεξάγει έρευνα στους κατοίκους του νησιού ώστε, να διασφαλίσει την συν – περίληψή τους στο σχεδιασμό της κατάλληλης πολιτικής εξωστρέφειας, που είναι απαραίτητη για μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Ο Επικεφαλής Τουρισμού της ICF, συμβαλλόμενο μέλος του UN Tourism, κ. Νικόλαος Γκολφινόπουλος πρόσθεσε:
«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Θάσος εστιάζει στην σημασία του σχεδιασμού και της στρατηγικής, καθώς το νησί έχει αναπτυχθεί κυρίως οργανικά τα τελευταία χρόνια. Η διαχείριση του τουρισμού είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας για τη διασφάλιση του συντονισμού των φορέων, των δράσεων και των πολιτικών, καθώς και του εντοπισμού και εν συνεχεία της ελαχιστοποίησης πιθανών αρνητικών επιπτώσεων. Η αναγνώριση της ένταξης των κατοίκων ως βασικού ενδιαφερομένου είναι η σωστή κατεύθυνση προς μια καλύτερη, πιο συμμετοχική διακυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Η ICF είναι περήφανη που ενώνει τις δυνάμεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ανοίγοντας το δρόμο για μια στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη που ωφελεί τόσο τον οικονομικό όσο και τον κοινωνικό ιστό της Θάσου».