ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών και την μετεγκατάσταση των Καππαδοκών στην Ελλάδα

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ» με έδρα τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, είναι ο Πανελλήνιος και Παγκόσμιος φορέας της Ιστορικής μνήμης και ανασυγκρότησης των όπου γης Καππαδοκών και των γόνων τους.

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο των Καππαδοκών, είναι βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το European Museum of the Year Award ως ένα από τα καλλίτερα Μουσεία της Ευρώπης.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη μετεγκατάσταση των Καππαδοκών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και γνωριμίας με τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, προγραμματίζουμε, με την συνεργασία ιδρυμάτων και φορέων μοναδικών στο είδος τους, την έκθεση φωτογραφιών από τις Μοναστηριακές συλλογές του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών και φορεσιών από την συλλογή του Κέντρου μας, σε επιλεγμένα ιστορικά σημεία πολιτιστικής βαρύτητας και σημειολογίας.

Πρόκειται για τις επαρκώς συντηρημένες και σχεδόν πλήρεις συλλογές της Ιεράς Σκευής των Μοναστηριών της Μητροπόλεως Ικονίου και ιδιαίτερα της Επισκοπής Ναζιανζού, που δικαίως χαρακτηρίζονται από τους μελετητές ως «Ο Θησαυρός των Καππαδοκών»,  καθώς και τις συλλογές φορεσιών του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

Η Καππαδοκική προέλευση και ο τρόπος  διάσωσης των, καθιστούν τα αντικείμενα των συλλογών μοναδικά, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις πολεμικών συρράξεων, βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών και μετατόπισης Πολιτισμικών και Θρησκευτικών πυρήνων, η διάσωση και διαφύλαξη των κειμηλίων και Ιερών σκευών, συνήθως καθίσταται αδύνατη.

Στόχος των επετειακών αυτών εκδηλώσεων είναι να  δώσουν τη δυνατότητα να γίνει γνωστή σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού η δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης, να γίνει κατανοητή η ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης με τη συμβολή κάθε αρμόδιου φορέα, να συσπειρώσει τους Καππαδοκικής καταγωγής και τους φίλους τους γύρω από την Κοινότητα μας και ν΄αυξηθεί η δυναμική του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή μας.

  Εκθέσεις, ημερίδες και συμπόσια προγραμματίζονται να γίνουν:

  1. Στο Ικόνιο της Καππαδοκίας τον Ιανουάριο του 2024 με την συνεργασία του Δήμου και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου . Αποστολή τριάντα χορευτών του χορευτικού μας τμήματος θα ταξιδέψει από τις 23 – 29 Ιανουαρίου προκειμένου να πλαισιώσει την μεγάλη έκθεση «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» και το συμπόσιο που θα γίνει 24, 25 και 26 Ιανουαρίου.
  2. Στην Καβάλα, στο ΙΜΑΡΕΤ, με την συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ (Μοχάμεντ Αλή), όπου θα παρουσιασθεί έκθεση κοστουμιών 17ου, 18ου,19ου αιώνα από την Καππαδοκία ως μια διαδρομή μνήμης της προσφυγιάς στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 1924 και στην οικία Μοχάμεντ Αλή όπου θα μεταφερθεί η έκθεση φωτογραφιών «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» από το Ικόνιο και θα πλαισιωθεί από ημερίδες και διαλέξεις.
  3. Στο Ακόντισμα, τον Ιούλιο του 2024, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» που θα παρουσιασθεί η έκθεση κοστουμιών, καθώς επίσης και,
  4. Τον Αύγουστο, στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης των Καππαδοκών «Νόστιμον Ήμαρ» στο Ακόντισμα.
  5.  Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών με την συνεργασία και συμπαράσταση της Διοίκησης  του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
  6. Στην Αθήνα,  στο μέγαρο του Ιδρύματος Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», όπου θα παρουσιασθεί έκθεση κοστουμιών από την Καππαδοκία και θα παρουσιασθούν οι Καππαδοκικοί χοροί από το χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών με την συμπαράσταση της Διοίκησης του Ιδρύματος «Ελληνικοί Χοροί Δόρα Στράτου».
  7. Στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο 2024,
  8. Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 2024.

Τις εκθέσεις θα συνοδεύσουν τέσσερεις επετειακές εκδόσεις βιβλίων:

  1. «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη που βρίσκονται στο Μουσείο του  Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας»(κατάλογος επιλεγμένων έργων), σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικά.
  2. «Η Μοναστική Αδελφότητα του Γκέλβερι – Η Διασωθείσα σκευή»
  3. «Το Αρχείο της 8ης μικτής επιτροπής ανταλλαγής των Καππαδοκών 1923-1925, με έδρα τη Μερσίνα».
  4. «Μην κλαίς – Ενθύμιον ανταλλαγής» επιλεγμένες φορεσιές της Ανατολής από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

Οι εκδόσεις αυτές έχουν στόχο να διαφωτίσουν ικανά και να σφραγίσουν την δυναμική και τη σπανιότητα των συλλογών του Μουσείου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών  «Η ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Για αυτή την επετειακή αυτή διοργάνωση, ευχαριστούμε και συνεργαζόμαστε:

  • Για την καταγραφή και χρονολόγηση των συλλογών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας Θάσου και ιδιαίτερα την κυρία έφορο αρχαιοτήτων Σταυρούλα Δαδάκη.
  • Την ιστορικό τέχνης και μέλος του Κ.Κ.Μ. κυρία Γιώτα Παπαδοπούλου-Οικονομάκη.
  • Τον αρχαιολόγο της εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας Θάσου και μέλος του Κ.Κ.Μ κύριο Λιχούνα Μιχάλη.
  • Την αρχαιολόγο μέλος του Κ.Κ.Μ. κυρία Μάγδα Παρχαρίδου.
  • Τον αρχαιολόγο το Necmettin Erbakan University Ικονίου κύριο Mete Iker Mimiroglou.
  • Την καθηγήτρια Α.Π.Θ. και συντηρήτρια αρχαίων έργων τέχνης, μέλος του Κ.Κ.Μ., κυρία Δήμητρα Λαζίδου.
  • Τον συντηρητή αρχαίων έργων τέχνης, μέλος του Κ.Κ.Μ., κύριο Χάρη Τσαγγαλίδη.
  • Τον καθηγητή αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.,  μέλος  του Κ.Κ.Μ. κύριο Πασχάλη Ανδρούδη.

Για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του προγράμματος των 100 χρόνων:

  • Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας που συνεχίζει διαχρονικά να μας συμπαρίσταται.
  • Τον Δήμο Καβάλας  και τη Δημωφέλεια.
  • Τον Δήμο Selcuklu Ικονίου Τουρκίας.
  • Το Necmettin Erbakan University Ικονίου και ιδιαίτερα τον Dr. Prof. Mete Iker Mimiroglou.
  • Το ΜΟΗΑ (Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλή)  και ιδιαίτερα την πρόεδρο του κυρία    Άννα Μισσιριάν.
  • Τον σύλλογο ανταλλαγέντων Λωζάνης «Buyuk Mubadelle Dernegi» της Κωνσταντινουπόλεως και του Buyuk Cekmece.
  • Το Κέντρο  Μικριασιατικών Σπουδών στην Αθήνα και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο του κύριο Ανεστίδη Σταύρο.
  • Το Ίδρυμα «Ελληνικοί Χοροί Δόρα Στράτου» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του κύριο Άλκη Ράπτη.

Τα μέλη τα επιτροπής οργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων (1924-2024) του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ»

Καπλάνη Α. Ιωσηφίδη

Καρακωστάνογλου Βενιαμίν

Νίκη Στρατηλάτη

Βασιλική Ιωσηφίδου

Δήμητρα Χατζηδημητρίου

Συμεών Κοιμίσογλου

Λουκά Χριστοδούλου

Κωνσταντίνο Νίγδελη

Μιχαήλ Σαχσαμάνογλου

Νατάσσα Τσαουσίδου

Ιάκωβο Τσιασλανίδη

Μουράτ Εσέρ

Με υπόληψη

Από την Γραμματεία Τύπου και Εκδόσεων του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν.Καρβάλης «Η ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ»

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close