ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα
Σωματείο Λιμενεργατών Καβάλας: Εισβολή Βούλγαρων στο Λιμάνι μας
Και ο Πρωθυπουργός κ. Ντένκοφ συνέχισε με την παρακάτω δήλωση: “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά σίγουρα μπορούμε να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον. ” Εμείς όμως πως να ξεχάσουμε μια ιστορία λεηλασίας, βιασμών και δολοφονιών…. Από τον Οκτώβριο του 1912 προσπαθούν οι γείτονες Βούλγαροι να επιβληθούν στο λιμάνι μας, διακαώς να εξασφαλίσουν την έξοδο τους στο Αιγαίο μέσω του λιμανιού μας. Τότε η περιοχή Δράμας-Καβάλας και Δοξάτου έχει περιέλθει στην κατοχή των Βουλγάρων με ότι συνεπάγεται, μέχρι που τον Ιούνιο του 1913 ο Ελληνικός στόλος κατάφερε να τους διώξει. Ξαναήρθαν όμως, το καλοκαίρι του 1917 οι Βούλγαροι επιστρέφουν στο Δοξάτο και όσους άντρες είχαν διασωθεί από τη σφαγή του 1913 τους σύρουν ομήρους στη Βουλγαρία. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μακριά από τον τόπο τους.
Και όλα αυτά δεν είναι αρκετά, τον Σεπτέμβριο του 1941, όπου η Ελλάδα βιώνει την Γερμανική κατοχή, οι Βούλγαροι στοχοποιούν το Δοξάτο ξανά και τουλάχιστον διακόσιοι Έλληνες χάνουν την ζωή τους. Στην Κορμίστα Σερρών οι Βούλγαροι σφάγιασαν 130 πολίτες για αντίποινα και αιματοκύλισαν τα χωριά του Παγγαίου και Καβάλας.
Εμείς θυμόμαστε το ολοκαύτωμα στο πέρασμα τους από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριου του 1941 όπου συνολικά εκτέλεσαν 3.000 πατριώτες στη Δράμα και στα χωριά Δοξάτο, Αγ. Αθανάσιο, Χωριστή, Κύρια, Νικηφόρο, Προσωτσάνη, Κουδούνια, Ν. Σκοπό, Οργαντζί και Ευριπέδου, με συνεχείς εκτελέσεις στους γειτονικούς νομούς. Αυτός είναι ένας μερικός απολογισμός της αιματοχυσίας που θέλει ο Πρωθυπουργός τους να ξεχάσουμε.
Και βέβαια η ιστορία επαναλαμβάνεται, με πρόσφατο σκηνικό τον Αύγουστο φέτος στο λιμάνι μας, όπου Βούλγαρος μέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης, κατευθύνθηκε προς τον λιμενοβραχίονα του επιβατικού λιμένα «Απόστολος Παύλος» και κατέβασε την σημαία μας από το λιμάνι και ύψωσε την βουλγάρικη σημαία φωνάζοντας “Εδώ είναι Βουλγαρία”. Μέλος οργάνωσης που πρεσβεύουν ότι η πόλη μας είναι Βουλγάρικη.
Αρπακτικά, χωρίς ήθος και σεβασμό και προσβολή στην Ιστορία μας. Θα πρέπει να αποτρέψουμε την εισβολή τους από τις περιουσίες μας και τις δουλειές μας, το λιμάνι μας.