Η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία από τη νόσο.
Συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι:
1. Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρέατος, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο αυγό (π.χ. τιραμισού, σπιτική μαγιονέζα, σπιτικό παγωτό). Σημειώνεται ότι ο μικροοργανισμός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70°C (για τουλάχιστον 2 λεπτά).
2. Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ή μη χλωριωμένου νερού (νερό από πηγάδια, ρυάκια, λίμνες κ.ά.)
3. Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στον χώρο της κουζίνας:
• χρήση διαφορετικών μαχαιριών, μαγειρικών σκευών, επιφανειών κοπής, για ωμά και ψημένα τρόφιμα
• διατήρηση μαγειρεμένων τροφίμων ξεχωριστά από τα ωμά
• σχολαστικό πλύσιμο ωμών φρούτων και λαχανικών
• διατήρηση των τροφίμων σε κατάλληλες θερμοκρασίες ψύξης
• απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τους χώρους παρασκευής τροφίμων
4. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό
• μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας μωρού
• πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού
• μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή κρέατος
• μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά
• μετά το χειρισμό κοπράνων ζώων και την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους / καταστήματα πώλησης ζώων
• μετά την εργασία σε κήπο
5. Όταν υπάρχουν παιδιά κάτω του ενός έτους, έγκυες ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα δε θα πρέπει να φιλοξενούνται στο σπίτι ερπετά ως κατοικίδια.
Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να εφαρμόζουν σχολαστικά τους κανόνες χειρισμού τροφίμων και τους οδηγούς υγιεινής του ΕΦΕΤ σύμφωνα με όσα εκπαιδεύτηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης χειρισμού τροφίμων.
Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας θα συνεχίσει τους ελέγχους εφαρμογής των κανόνων παρασκευής και διάθεσης τροφίμων από τις επιχειρήσεις εστίασης.