ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Προειδοποιήσεις για ισχυρό παγετό σε Παγγαίο και Νέστο μέσω της ειδικής εφαρμογής του gov.gr

Η καινούργια εφαρμογή frost.minagric.gr, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αγροτική παραγωγή.

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Στο κτήριο της ΛΑΕΔ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, η παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής (πατήστε εδώ) του ΥπΑΑΤ, που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ. Ένα χρήσιμο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ, εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Όπως φαίνεται και στην πιο πάνω εικόνα υπάρχει προειδοποίηση για ισχυρό παγετό στους Δήμους Παγγαίου και Νέστου, στον Δήμο Καβάλας θα είναι μέτριας έντασης ενώ δεν θα υπάρξει παγετός στην Θάσο.

Πώς μπαίνει ο χρήστης στον χάρτη

Ένας από τους στόχους της εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πρόγνωση σε επίπεδο δήμου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων, που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η εφαρμογή λειτουργεί με χάρτες, όχι όμως της google, παρέχει ωριαία δεδομένα στους χρήστες (αγρότες). Κάθε αγρότης μπορεί αυτή τη στιγμή μέσω του υπολογιστή του (σύντομα και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του), να εισέρχεται στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.

pagetos
Η σελίδα που εμφανίζεται μετά την πρώτη είσοδο του χρήστη στην εφαρμογή

Εκεί μπορεί να κάνει επιλογή της ημέρας που τον ενδιαφέρει και το σημείο εντός της Ελληνικής επικράτειας, ώστε να δει την πρόγνωση για τυχόν επερχόμενο παγετό. Ο χάρτης εμφανίζει ανά νομό τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, με πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές που δεν αναμένεται παγετός, με κίτρινο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης παγετού, με πορτοκαλί αναμένεται μέτριας έντασης παγετός, ενώ τέλος με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές, όπου αναμένεται ισχυρός παγετός.

Ο τρόπος λειτουργίας της

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο “cloud” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close