ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (22-24/1/2023)

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2023, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, οι εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολου Μουμτσάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη.

B40 Balkan Cities Network cities summit,Athens,Greece

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου, τα μέλη του Δικτύου Β40 είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τις αναληφθείσες τον τελευταίο χρόνο δράσεις και να καταστρώσουν τους μελλοντικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα προχώρησαν στη σύσταση ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών πόλεων, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις τοπικές δράσεις για το κλίμα, το άσυλο, τη μετανάστευση, την τοπική δημοκρατία, τις έξυπνες πόλεις/ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομική – πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των πόλεων.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, με μία ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υποδέχθηκε 77 Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων από 11 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), δόθηκε η επίσημη έναρξη της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, κατά την οποία η Αθήνα ανέλαβε την Προεδρία για το 2023, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κωνσταντινούπολη.

Ομιλία του Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Απόστολου Μουμτσάκη

“Είναι υπαρκτή η ανάγκη της λειτουργίας σε κοινή βάση των λαών που ζουν στην Βαλκανική Χερσόνησο, με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και παρακάμπτοντας τις όποιες φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές τους.

Αυτή η αναγκαιότητα έχει εκφραστεί τουλάχιστον από τα μέσα του 18ου αιώνα, από τον Ρήγα Φεραίο και άλλους μετέπειτα οραματιστές.

Πιστεύω ότι το Δίκτυο των Βαλκανικών Πόλεων έρχεται, κατά κάποιον σύγχρονο τρόπο, να ικανοποιήσει αυτό το όραμα και να δώσει την ευκαιρία στους γειτονικούς λαούς να συσφίξουν τις σχέσεις τους, όχι μόνο σε οικονομικό ή τουριστικό επίπεδο, αλλά και σε τομείς που αφορούν στον ίδιο τον πολιτισμό των λαών μας.

Όσοι συμμετέχουμε στο Δίκτυο δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε πάνω στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της αλληλεγγύης.

Επίσης, διαβεβαιώσαμε ότι θα δημιουργήσουμε νέους τομείς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην ενδυνάμωση των τοπικών δημοκρατιών και των καλών σχέσεων γειτνίασης στην περιοχή.

Με άλλα λόγια, εμείς που εκπροσωπούμε το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και που έχουμε άμεση, καθημερινή επαφή με τους πολίτες, έχουμε την ευθύνη να εντοπίσουμε πεδία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για τα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει πολλές ματωμένες σελίδες, οι οποίες περιμένουν να σκεπαστούν από σελίδες δημιουργίας, πολιτισμού, ανάπτυξης, ευημερίας, αλληλεγγύης και ειρήνης μεταξύ των λαών που την κατοικούν.

Το Δίκτυο ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη της οποίας ο δήμαρχος ταλαιπωρείται και διώκεται από την Τουρκική Κυβέρνηση για τα πολιτικά πιστεύω του.

Τελειώνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση και τη συμπάθειά μου στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας και καλή επιτυχία στην προσπάθειά μας”.

Στο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων Β40 συμμετέχουν 39 Δήμοι της χώρας μας:

Καβάλας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους – Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής και Αχαρνών.

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close